Austraallast kummitab seni paar päeva enne New Yorgi kaksiktornide hävingut öeldu (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskus rünnakute ajal. Lõunatorn (vasakul) ja Põhjatorn
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskus rünnakute ajal. Lõunatorn (vasakul) ja Põhjatorn Foto: SEAN ADAIR / REUTERS/Scanpix

Austraallane John Burfitt külastas paar päeva enne New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kuulsate kaksitornide hävinemist Põhjatorni ja ta üles seal lause, mis teda seni kummitab.

Burfitt lendas New Yorgist edasi Londonisse, kus ta oli 11. septembril 2001 kui kaksiktornid kokku varisesid, teatab news.com.au. 

Esmalt kadus Lõunatorn ning 29 minutit hiljem, kell 10.28 kohaliku aja järgi ka Põhjatorn, võttes ametlikel andmetel elu 2753 inimeselt.

New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid enne hävingut
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid enne hävingut Foto: akg-images / Andrea Jemolo / akg-images / Andrea Jemolo/Scanpix

«Külastasin New Yorgis Maailma Kaubanduskeskuse Põhjatorni 8. septembril 2001. Pärast seda lendasin Londonisse. Käisin New Yorgis Broadway etendusel ja siis läksin oma sõbra Kathiga torne vaatama,» meenutas austraallane.

Burfitti sõnul ei peetud jaapanlasest arhitekti Minoru Yamasaki poolt loodud torne ilusaks ja New Yorgile sobivaks kui need 1973 valmisid.

New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid 1980. aastatel
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid 1980. aastatel Foto: / AP/Scanpix

Samas aga avanes neist suurepärane vaade New Yorgile, mida käisid nautimas miljonid inimesed.

Burfitt läks 8. septembril 2001 koos oma kaaslasega Põhjatorni Windows on the World 106. - 107. korrusel asuvasse kahest restoranist ja baarist koosnenud kompleksi, mis avati 19. aprillil 1976.

«Vaatasin seal akendest välja ja sõnasin, et kogu maailm on meie jalge ees. See vaade oli tõesti suurepärane,» meenutas mees.

Maailma Kaubanduskeskuse Põhjatorni restoranikompleksist Windows on the World avanenud vaade
Maailma Kaubanduskeskuse Põhjatorni restoranikompleksist Windows on the World avanenud vaade Foto: Wikipedia.org

Ta lisas, et Windows on the World viis ta tagasi 1970. aastatesse, kuna seal oli veel 2001. aastal selle ajastu interjöör säilinud.

Windows on the World restoranikompleksi sisevaade 1999. aastal
Windows on the World restoranikompleksi sisevaade 1999. aastal Foto: Wikipedia.org

«See ei olnud kitš, see oli teisest ajastust. Sõnasin  sõbrale, et see paik, kus me oleme on nagu 1975. aasta filmist «The Towering Inferno». Kaks päeva enne tornide langemist oli see lihtsalt juhuslikult öeldud lause, kuid pärast 11. septembrit sai see uue tähenduse, sest selles filmis hävineb tulekahju tõttu pilvelõhkuja,» sõnas australlane.  

1975. aasta filmi «The Towering Inferno» reklaam
1975. aasta filmi «The Towering Inferno» reklaam Foto: Wikipedia.org

Burfitti sõnul kummitab see juhuslikult öeldud lause viitega kunagisele menufilmile teda seni.

USA meedia teatas pärast katastroofi, et Põhjatorni Windows on the World kompleksis oli hävingu ajal umbes 170 inimest, kes kõik elu kaotasid.

Kuulus «The Falling Man» (Kukkuv mees), kellest tehtud foto sai selle katastroofi üheks sümbolpildiks, oli restorani töötaja Jonathan Eric Briley, kes pea ees alla hüppas

Associated Pressi fotograafi Richard Drew ikooniline foto «The Falling Man», pea ees hüppajaks osutus restoranitöötaja Jonathan Eric Briley
Associated Pressi fotograafi Richard Drew ikooniline foto «The Falling Man», pea ees hüppajaks osutus restoranitöötaja Jonathan Eric Briley Foto: Wikipedia.org

Sel päeval tööl olnud restoranitöötajatest pääses eluga vaid peakokk Michael Lomonaco, kes oli rünnaku ajal hoone fuajees esimesel korrusel.

Viimased sel päeval restoranidest pääsenud külastajad lahkusid kell 8.44 ehk kaks minutit enne lennuki Põhjatornini jõudmist.

2000. aastal, mis oli Windows of the World jaoks viimane, oli sissetulek 37 miljonit dollarit, olles suurima sissetulekuga restoran USAs.

New Yorgi Maailma Kaubanduskeskus rünnakute ajal. Lõunatorn (vasakul) ja Põhjatorn
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskus rünnakute ajal. Lõunatorn (vasakul) ja Põhjatorn Foto: SEAN ADAIR / REUTERS/Scanpix

11.septembril 2001 kaaperdasid 19 Al-Qaeda terroristi USA idarannikul neli lennukit. Kaks lennukit, American Airlinesi lend 11 ja United Airlinesi lend 175, rammisid New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktorne. Tornid varisesid vähem kui kaks tundi hiljem kokku ja põhjustasid raskeid kahjustusi ülejäänud kompleksile. Kolmas lennuk, American Airlinesi lend 77, rammis Pentagoni ja põhjustas seal varingu. Neljas lennuk, United Airlinesi lend 93, oma sihtmärgini ei jõudnud, sest kukkus Pennsylvanias alla kui reisijad üritasid seda vasturünnakuga tagasi vallutada. Rünnakutes hukkus kokku 2996 inimest, kaasa arvatud kaaperdaja ja tekitasid USAle rohkem kui kümme miljardit dollarit kahju.

New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide hävingupaik
New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide hävingupaik Foto: Ted S. Warren / AP/Scanpix

Seni levib New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuse hävinemise kohta mitmeid vandenõuteooriaid, millest üks on, et selle taga olid USA võimud, kellel oli vaja ettekäänet Iraaki sissetungiks, et pääseda selle riigi naftavarude juurde. 

«The Towering Inferno» on 1975. aasta katastrooffilm, milles hävineb 138 korrusega San Francisco kõrgjoone. Selles kehastavad peaosi Paul Newman ja Steve McQueen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles