Video: Austraalia rannalt leiti kaks suurt loomakeelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kummaline keel Austraalia Darwini rannal
Kummaline keel Austraalia Darwini rannal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Austraalia Põhjaterritooriumi pealinna Darwini eeslinna Casuarina rannal jalutanud leidsid sealt kaks hiiglaslikku keelt, mis tekitasid spekulatsioone.  

Kohalik elanik Liam Mercer oli esimene, kes leidis rannalt augusti lõpus kaks keelt, mis asusid üksteisest 200 meetri kaugusel, teatab abc.net.au.

Austraalia Põhjaterritooriumi Darwini Casuarina rand
Austraalia Põhjaterritooriumi Darwini Casuarina rand Foto: Wikipedia.org
Kummaline keel Austraalia Perthi rannal
Kummaline keel Austraalia Perthi rannal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Vaatasin neid keeli lähemalt, need oleks nagu küljest rebitud. Müstiline on see, et tegemist on väga suurte keeltega. Kuidas nad siia rannale sattusid?» küsis mees.

Mercer postitas sotsiaalmeediasse fotod, millel on näha tema jalga keele kõrval näitamaks, kui suur see on.

Kummaline keel Austraalia Darwini rannal
Kummaline keel Austraalia Darwini rannal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Austraalia keskkonnaameti mereloomade ekspert Carol Palmer käis neid keeli uurimas ja arvab, et need on vaalade omad.

Eksperdi hinnangul võivad need olla küürvaala keeled. Teada on, et küürvaalad satuvad vahel suurima vaalalise mõõkvaala ohvriks.

Küürvaal
Küürvaal Foto: MIGUEL MEDINA / AFP/Scanpix

«On teada, et mõõkvaaladele meeldib küürvaalakeeltega maiustada. Küürvaalad on praegu Darwini lähedastes vetes poegimas ja seega on nende keelte leidmine loogiline,» teatas Palmer.

Mõõkvaal
Mõõkvaal Foto: Doug Perrine / 3/Scanpix

Teise teooria kohaselt võisid küürvaalad olla juba surnud ning haid ja krokodillid sõid neist suure osa ära, jättes keeled alles.

«Küürvaalaga võisid maiustada nii haid, mõõkvaalad kui krokodillid, kindlalt ei saa öelda, kes seda tegi,» lisas ekspert.

Küürvaal ehk pikkloibvaal (Megaptera novaeangliae) on vaguvaallaste sugukonda kuuluv vaalaline. Küürvaalad elavad maailmameres Arktikast Antarktikani. Toituvad vähilaadsetest, peajalgsetest, limustest ja kaladest.

Mõõkvaal (Orcinus orca) on suurim delfiinlaste sugukonda kuuluv vaalaline.

Neid leidub nii külmades kui ka troopilistes vetes. Mõõkvaal on tippkiskja, tema toidulaual on kalad, mereimetajad ning isegi teised vaalad ja haid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles