Islamiriigi tõttu poja kaotanud naine: Susan Sarandon mängib mind, kuid ta pole selleks minult luba küsinud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Maryam Keshavarz  ja näitleja Susan Sarandon
Režissöör Maryam Keshavarz ja näitleja Susan Sarandon Foto: Sharon Latham / EMPICS Entertainment/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik käe läbi hukkunud ameeriklasest ajakirjaniku James Foley ema Diane Foley kritiseerib Susan Sarandoni uut filmi «Viper Club», kuna selles filmis kajastatakse tema elu ilma talt luba küsimata.

Sarandon mängib uues linateoses medõde Helenit, kelle poeg Andy, kes töötab Süürias vabakutselise ajakirjanikuna, röövitaks ja tapetakse Islamiriigi poolt, teatab telegraph.co. uk. 

Diane Foley pöördus režissöör Maryam Keshavarzi  ning produtsentide Neal Dodsoni ja Jeffrey Chandori poole teatega, et neil ei olnud õigus kasutada tema elusündmusi ilma tema nõusolekuta ja temaga konsulteerimata, milline Sarandoni tegelane olla võiks.

Režissöör Maryam Keshavarz juhendamas võtetel Susan Sarandonit
Režissöör Maryam Keshavarz juhendamas võtetel Susan Sarandonit Foto: CAP/FB / Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

Diane Foley töötab samuti medõena ning ta poeg James Foley rööviti 2012. aastal Islamiriigi poolt. Islamiriik hukkas Foley 2014. aastal, tehes sellest video, mille postitas sotsiaalmeediasse.

Kaader Islamiriigi videost, millel on näha James Foleyt enne hukkamist
Kaader Islamiriigi videost, millel on näha James Foleyt enne hukkamist Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

Diane Foley sõnul on selles filmis juttu tema elust, kaasa arvatud see, et ta pöördus oma poja päästmiseks USA valitsuse poole, kuid valitsus ei aidanud.

«Sarandon on isegi näo ja keha poolest minuga sarnane, sobides mind kehastama, kuid ma ei ole talle enda mängimiseks luba andnud. Ta isegi ei konsulteerinud minuga. Selles filmis on minu elu, isegi kõige väiksemad detailid sellest. Filmitegijad röövisid minu elutragööödia ja näitavad seda nüüd kõigile, lõigates sellest kasu,» sõnas ameeriklanna.

James Foley vanemad John ja Diane Foley
James Foley vanemad John ja Diane Foley Foto: EJ Hersom / AP/Scanpix

Diane Foley külastas Kanada Toronto filmifestivali, kus oli  10. septembril filmi «Viper Club» esilinastus. Foley sõnul oli enda elu ekraanil nägemine väga šokeeriv.

Filmitegijad eitavad, et see lugu oleks 100 protsenti Diane Foley elust, vaid selles on koos mitme inimesega juhtunu.

Tegijad rõhutasid, et Sarandoni tegelane, medõde Helen on üksikema, kes on ahelsuitsejata ja kes kasutab sageli vängeid sõnu.

Diane Foley seevastu on abielus, olles usklik  ja seega tema suust roppusi ei kuule. Lisaks ei ole ta kunagi suitsetanud.

Režissöör Maryam Keshavarz sõnas, et filmi tehes oli tal tõesti silme ees Diane Foley ja ta poeg James Foley, kes andsid talle linateose tegemiseks inspiratsiooni, kuid selle filmi sündmused on mõnevõrra erinevad Foleyde pere tragöödiast.

James Foley 2011. aastal
James Foley 2011. aastal Foto: Steven Senne / AP/Scanpix

Režissööri teatel on ta filmi aluseks veel kahe ameeriklasest ajakirjaniku, Daniel Pearli ja Steven Sotloffi saatus. Ka nemad kaotasid Islamiriigi džihadistide tõttu elu.

«Austame väga Diane Foleyt ja tunneme kaasa, et ta poja kaotas. Meie film «Viper Club» räägib loo, mis näitab kannatusi, mida kogevad inimesed, kes äärmuslaste tõttu kalli inimese kaotavad. Me austame neid ajakirjanikke, kes julgevad minna kriisikolletesse. James Foley oli üks neist,» lisasid produtsendid.

James Foley 2012. aasta novembris Süürias Aleppos
James Foley 2012. aasta novembris Süürias Aleppos Foto: NICOLE TUNG / AFP/Scanpix

Diane Foley teatel kohtus ta pärst filmifestivali Toronto lennujaamas juhuslikult Susan Sarandoniga ja ta küsis staarilt, miks ta ilma tema loata teda kehastab.

«Sarandon oli üllatunud, et ta mind mängib. Ta lubas vaadata dokumentaalfilmist, mis minu pojaga juhtus ja mida minga poega kaotades kogesin. Ta vist tõesti ei teadnud, et kajastab minu elu,» lausus naine.

Režissöör Maryam Keshavarz ja näitleja Susan Sarandon
Režissöör Maryam Keshavarz ja näitleja Susan Sarandon Foto: Sharon Latham / EMPICS Entertainment/Scanpix

Filmis kehastab ajakirjanik James Foley sarnast tegelast Matt Bomer.

Ees režissöör Maryam Keshavarz, Matt Bomer ja Susan Sarandon
Ees režissöör Maryam Keshavarz, Matt Bomer ja Susan Sarandon Foto: Gareth Cattermole / AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles