Ta tegi seda jälle! Maruaktivist Varro Vooglaid visati teist korda Facebookist välja (44)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varro Vooglaid.
Varro Vooglaid. Foto: Liis Treimann

Facebook on määranud Varro Vooglaiule järjekordse  30-päevase bloki. Samuti eemaldas Facebook pühapäeval portaali Objektiiv märtsikuus tehtud postituse, väites et tegu on vihakõnega ja ähvardas platvormi reegleid väidetavalt rikkuva materjali postitamise jätkumisel Objektiivi lehe jäädavalt sulgeda.

Facebook arvas vihakõneks juba 16. märtsil tehtud postituse, mis tõi esile Objektiivis avaldatud Varro Vooglaiu artikli pealkirjaga «Seksuaalhälvikud ründasid Hollandis sodomiitliku reklaamikampaania vastu meelt avaldanud katoliiklasi». Postituses viidatud lugu andis ülevaate Nijmegeni linnas aset leidnud intsidendist.

Objektiivi peatoimetaja Veiko Vihuri sõnul on põhjendamatu õigustada Facebooki ja teiste suurte ning üsna monopoolses seisundis ühismeedia ettevõtete Kafka ja Orwelli stiilis käitumist ettevõtlusvabaduse argumendiga, rääkimata sellest, et väga laialivalguvat vihakõne keeldu kasutatakse meelevaldselt ideoloogiliselt ebameeldiva sõnumi maha surumiseks ja kõrvaldamiseks.

«Tegelikult saame me kõik aru, et praegu on nn sotsiaalmeediahiiud asunud lääne poliitilise establishment’i survel piirama sõna- ja arvamusvabadust, liigitades oma platvormidel teatud ideed ja väljendused sobimatuteks. Formaalselt tsensuuri justkui ei ole ning sõnavabadust ei piirata, ent «vihakõneks» või «diskrimineerimiseks» tembeldatud arvamusavaldused eemaldatakse,» selgitas ta.

Paralleelselt Objektiivile saadetud ähvardusega karistas Facebook pühapäeval Vooglaidi lühikese aja jooksul juba teist korda 30-päevase blokeeringuga. Uue karistuse määras Facebook Vooglaiule seetõttu, et väidetavalt on kaks tema varasemat postitust kvalifitseeritud vihakõneks. Üks neist kahest postitusest on seesama sissekanne, mille eest Facebook augustis juba määras talle 30-päevase karistuse ning mis sai juba toona Facebooki enda poolt kustutatud.

Lisaks sellele on karistuse põhjendusena tembeldatud vihakõneks ka Vooglaiu poolt märtsikuu alguses tehtud postitus, millega ta kritiseeris huumorivõtmes sooideoloogia pealetungi, näidates endi sõnul sellega, kui naeruväärne on üha uute nn sooidentiteetide väljamõtlemine ning nende asetamine meheks ja naiseks olemisega võrdsetele alustele.

Vooglaiu sõnul on tõenäoline, et ilmselt vasakpoolsete aktivistide poolt käima tõmmatud agressiivne pealekaebamiskampaania päädib suure tõenäosusega tema enda ja võimalik et ka Objektiivi konto sulgemisega Facebooki poolt. «Midagi väga üllatavat selles ei oleks, pidades silmas, et sõnavabadus teeb lääne ühiskonnas juba pikemat aega ja üha kiiremas tempos vähikäiku,» ütles ta.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles