Video: natsiaarde otsija surus end läbi väikese ava, leides eest midagi üllatavat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Conor Woodman sisenemas maa-alusesse tunnelisse
Ajakirjanik Conor Woodman sisenemas maa-alusesse tunnelisse Foto: facebook.com

Kanali History saatesarja «Hunting Nazi Treasure» (Natsiaarde jahil) osas «Göring's Greed» (Göringu ahnus) uurivad ajakirjanik Conor Woodman ja natsiaarde otsija Yaron Svoray Saksamaa natsist võimukandja Hermann Göringi poolt röövitud kunstiaarete kunagisi asupaikasid.

Saate tegijate teatel varastas Göring Teise maailmasõja ajal miljardite dollarite väärtuses maale, kulda ja teisi aardeid, teatab dailystar.co.uk. 

Hermann Göring jahikostüümis
Hermann Göring jahikostüümis Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Woodman ja Svoray liiguvad Saksamaal Berliini lähedal Schorfheide metsas, kus kunagi oli Göringi maamaja Carinhall, kuhu ta kogus varastatud kunsti. Göring andis sõja lõpul käsu hoone õhku lasta ja tänapäeval on sellest vähe järel.

Hermann Göringi Carinhalli residents 1947. aastal
Hermann Göringi Carinhalli residents 1947. aastal Foto: Wikipedia.org
Carinhalli suur saal 1939. aastal
Carinhalli suur saal 1939. aastal Foto: Rights Managed / Mary Evans / Library of Congress/Scanpix

Väike osa Göringi käes olnud teostest ja kullast on leitud, kuid suurem osa on seni leidmata.

Ajakirjanik Woodman märkas Schorfheide metsas olles maas ava, mis oli parajalt nii lai, et ta sealt läbi mahtus ja oma üllatuseks leidis eest suure maa-aluse punkri, mis kunagi oli Carinhalli all.

Ajakirjanik Conor Woodman sisenemas maa-alusesse tunnelisse
Ajakirjanik Conor Woodman sisenemas maa-alusesse tunnelisse Foto: facebook.com

Woodmanil oli kaasas kaamera, millega ta jäädvustas seal nähtava, liikudes alguses tunnelis ja jõudes siis suuremasse ruumi.

Ajakirjanik märkas, et lisaks vanale, natsiaegsele grafitile, oli seintel ka värskemaid kirjutisi-joonistusi, mis viitavad, et enne teda on seal keegi hiljuti käinud.

Ta jätkab maa-aluses võrgustikus liikumist, kuni jõuab trepini, mis ei ole hävinenud.

«Tegemist on hästi säilinud trepiga, mis kunagi viis keldriosast hoone esimesele korrusele ja minu jaoks on üllatav, et see on ikka alles, mitte ei hävinenud koos hoonega,» teatas Woodman.

Natsid röövisid Teise maailmasõja ajal Euroopas hulk aardeid nii erakogudest kui muuseumitest, suur osa neist jõudis siis ühe rikkama sakslase, Hermann Göringi kätte.

Ajakirjanik jätkas, et Göring hoidis osa aardeid villas, osa selles tunnelivõrgustikus ning enne Teise maailmasõja lõppu viis nad sealt mujale.

Ameerika sõjaväelased arreteerisid Göringi 8. mail 1945. Ta mõisteti Nürnbergi tribunali poolt poomissurma, kuid tegi enne kohtuotsuse täideviimist 15. oktoobril 1946 enesetapu, hammustades suus katki kaaliumtsüaniidikapsli.

«Hunting Nazi Treasure» saatesarja saatejuhid liiguvad paikades, kus kunagi natsid aardeid peitsid ja hoidsid, tehes mitmeid huvitavaid avastusi.

Lisaks Conor Woodmanile on saatejuhtideks USA Monuments Men Foundation president Robert Edsel ja ajaloolane James Holland.

James Holland (vasakul), Robert Edsel ja Conor Woodman
James Holland (vasakul), Robert Edsel ja Conor Woodman Foto: facebook.com

2014. aastal valmis film «The Monuments Men» (Mounumendimehed), mis põhineb tõestisündinud lool ja mis räägib, kuidas Teise maailmasõja lõpul lähevad ameeriklastest kunstiajaloolased ja kuraatorid Saksamaale, et leida üles natside poolt röövitud aarded ja tagastada need õigusjärgsetele omanikele.

Tegemist on peaaegu võimatu missiooniga, kuna need mehed ei ole sõjaväelased, kuid nad satuvad vaenlasega silmitsi. Kolmanda Riigi viimastel päevadel võib Adolf Hitler anda oma taganevale armeele käsu aarded hävitada ning nemad peavad enne seda aarded leidma. 

Filmis kehastasid röövitud aarete otsijaid George Clooney, Matt Damon, Jean Dujardin, Bill Murray, Cate Blanchett ja teised.

See film põhineb osaliselt Robert Edseli kirjutatud raamatul «Monuments Men», mis samuti räägib ameeriklastest, kes läksid otsima natside poolt röövitud aardeid.

Filmi «Monumendimehed» näitlejad ja Robert Edsel (paremal esimene istumas) ning Edseli kirjutatud raamat
Filmi «Monumendimehed» näitlejad ja Robert Edsel (paremal esimene istumas) ning Edseli kirjutatud raamat Foto: facebook.com

Videot vaata siit.  Iirlasest ajakirjaniku Conor Woodmani metsas ja punkris liikumine on ajavahemikul 15:46 - 20:00. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles