Armas või nagu stseen õudusfilmist? Väikesel tüdrukul on haruldase haiguse tõttu hiiglaslikud pupillid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehlani Martinez
Mehlani Martinez Foto: twitter

Ühe-aastasel Mehlani Martinezil on haruldane sündroom, mis teeb ta pupillid hiiglaslikult suureks. See on, kas väga armas, või nagu stseen õudusfilmist.

See ei ole ebatavaline, et inimesed maksavad kõiksugu summasid iluraviks, et saada endale suuremad pupillid. Nad teevad seda enda vabal valikult, et sõprade seas rohkem tähelepanu saada.

Aga Mehlani Martinez on sündinud suurte pupillidega. See ei ole tema valik. Tal on haruldane geneetiline Axenfeld-Giegeri sündroom, mis muudab tema pupillid ebanormaalselt suureks, kirjutas Metro.

Kuigi tema suured pupillid võivad armsad tunduda, siis võib ta sündroomi tagajärjel ka pimedaks jääda. Lastel, kes on sündinud Axenfeld-Giegeri sündroomiga, on väiksemad iirised ja pupillid võtavad enda alla suurema osa silmast. Mõne lapse pupillid ei ole silma keskel või on neid ühes silmas mitu tükki.

Ebatavalise kujuga pupillid mõjutavad Mehlani tundlikkust valgusele, kuna see on koht, kust valgus silma siseneb. See tähendab, et ta peab iga kord välja minnes päikeseprille kandma. See sündroom suurendab 50% võimalust, et inimesel tekib glaukoom.

Glaukoom ehk rohekae tagajärjel suureneb silmas rõhk. Rõhu tõus võib viia nägemisnärvi kahjustuse ja pimedaks jäämiseni.

Vaid ühe-aastasel Mehlanil diagnoositigi glaukoom. Kuigi tema nägemine on praegu veel hea, siis muretseb tema ema, Karina, et tütar võib lähiajal pimedaks jääda.

Tüdruku ema Karina (vasakul) ja tema vanem õde.
Tüdruku ema Karina (vasakul) ja tema vanem õde. Foto: twitter

Mehlani on pidanud juba ka noa all käima. Vaid viiekuuselt paigaldati talle silma kunstlikud niisutuskanalid, et takistada silma vedeliku kogunemist. «Ma ei olnud kunagi kuulnud kellestki, kes sündis glaukoomiga,» sõnas Karina. 

Karina püüab teha kõik endast oleneva, et Mehlani ei peaks kunagi oma silmade pärast ebakindlust tundma.

«Inimesed ütlevad alati, et ta on nii ilus ja armas, aga see tekitas minus alati tunde, et inimesed märkavad midagi ebatavalist tema silmade juures. Ja ma muretsen, mida teevad teised lapsed, kellega ta võib kokku puutuda ... lapsed võivad olla õelad. Aga ma õpetan teda, et kui talle kompliment tehakse, et ta ütleks tänan ja naerataks,» rääkis Karina.

Karina jagas Mehlanist pilte ka Twitteris, kus inimesed kiitsid ühe-aastase ilusaid silmi.

Ema loodab tõsta inimeste teadlikust Mehlani haruldasest sündroomist ja tahab tütre sünnipäeval asutada Laste Glaukoomi Fondi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles