Hiiglane ärkab: Islandil valmistutakse Eyjafjallajökullist veel tõsisemaks tuhapilveks (5)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Myrdalsjokulli liustiku serval asub külake Vik. Liustik ise on koduks Katla vulkaanile, mis on Eyjafjallajökullist kümmekond korda võimsam.
Myrdalsjokulli liustiku serval asub külake Vik. Liustik ise on koduks Katla vulkaanile, mis on Eyjafjallajökullist kümmekond korda võimsam. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

Viimati purskas Katla-nimeline vulkaan Islandil sada aastat tagasi, mis on vulkaani kohta erakordselt pikk aeg, kuna tavaliselt on see pursanud iga 40 või 80 aasta tagant. Nüüd aga näitab see elavnemise märke.

YLE vahendab, et õige pea on oodata Katla vulkaani purset. Iga päev on märgatud vulkaanist tõusvat 20 000 tonni süsihappegaasi, mis teadlaste sõnul näitab, et magma tõuseb vulkaanis pinna poole.

Viimane Katla purse oli 100 aastat tagasi 1918. aastal. See on Katla jaoks kõige pikem aeg «magada». Kopenhaageni ülikooli eksperdi Martin Holmi sõnul ei saa täpselt ennustada, millal purse toimub, kuid suure tõenäosusega juhtub see lähiajal.

Kui Katla purse toimub, on selle tuhapilv tõenäoliselt suurem kui 2010. aasta Eyjafjallajökulli purske põhjustatud pilv, mis halvas vaat et kogu Euroopa lennuliikluse. Põhjuseks on tõsiasi, et Katlat katab paksem lumekiht. Purske korral sulatab magma jää ning kui vesi puutub laavaga kokku, toimub plahvatus. See omakorda levib õhus edasi osakestena – näiteks tuhana.

Holmi hinnangul võib Katla purse olla tõsisem kui Eyjafjallajökulli oma, uudisteagentuur AP ütleb suisa, et purse saab olema kümme korda võimsam. AP hinnangul võib Katla purske tagajärjel lennundus kanda üle 2 miljardi suuruseid kahjusid ning see võib tuua moodsas ühiskonnas kaasa kaose.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles