Pildid: soomlanna kannatas aastaid anoreksia all, jõudes lõpuks normaalkaaluni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomes elav Lola Pähkinämäki pidas end 16-aastasena ülekaaluliseks ja hakkas näljutama, muutudes anorektikuks.

Praegu 26-aastane soomlanna on võidelnud end elule tagasi, nähes enda sõnul  nüüd välja nagu päriselu Barbie, teatab thesun.co.uk.

Lola Pähkinämäki praegu
Lola Pähkinämäki praegu Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

Päkinämäki kaalus varem 35 kilogrammi, kuid nüüdseks on ta jõudnud tervisliku 54,5 kilogrammini.

Lola Pähkinämäki
Lola Pähkinämäki Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

«Olin end silmis tõeline Barbie, seda just ajust. Ma ei saanud aru, et tõeline ilu on sisemine, mitte väline. Inimesed nimetavad mind Barbieks, mul ei ole tegelikult midagi selle vastu, sest ma olen välimuselt selle nuku moodi,» selgitas soomlanna.

Nüüdseks tuntud modell ja blogija hakkas end näljutama 16-aastasena, kuna talle ei meeldinud, milline ta bikiinides välja nägi.

Lola Pähkinämäki varem
Lola Pähkinämäki varem Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

«Pidasin end paksuks, mu keha ei meeldinud mulle. Mul puudus positiivne suhtumine oma kehasse. Selle põhjused olid psühholoogilised, sest mu lapsepõlv ei olnud just kõige rõõmsam ja mu peresuhted olid halvad. Olin oma loomult teistsugune, mind narriti koolis ja mu enesehinnang oli madal,» selgitas noor soomlanna.

Ta lisas, et on 161 sentimeetrit pikk, kuid tal oli aastaid tagasi ülekaaluline, lähenedes 100 kilogrammile.

Lola Pähkinämäki varem
Lola Pähkinämäki varem Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

«Mulle meeldis süüa, sest see rahustas ja lohutas. Kui olin kurb, sõin palju maiustusi ning just see tõstis kaalu. Kui ma aga hakkasin sööma tervislikult ja sportima, oli mu enesetunne parem ja ma muutusin enesekindlamaks,» jätkas Pähkinämäki.

Lola Pähkinämäki alakaalulisena
Lola Pähkinämäki alakaalulisena Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

Naise sõnul oli ta hea tervise juures ja sportlik umbes üks aasta, kuid siis tuli järsk kaalulangus. Temast sai anorektik, sest ta ei julgenud eriti midagi süüa arvates, et kehakaal hakkab kohe taas tõusma.

 «Olin stressis, sest õppisin ja pidin ka tööl käima. Olin kogu aeg väsinud ja see võttis minult söögiisu. Hakkasin palju sportima, et stressi leevendada. Käisin jooksmas, jõin palju vett ning jalutasin koos koeraga kümneid kilomeetreid,» meenutas soomlanna.

Lõpuks sai ta aru, et ta kehakaal on eluohtlikult madal, ta läks arsti juurde ja ta pandi kohe haiglaravile.

Lola Pähkinämäki
Lola Pähkinämäki Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

Haiglasse minnes kaalus ta 35 kilogrammi, sealt välja tulles aga 53 kilogrammi.

«Normaalne kehakaal ei säilinud kaua, sest mul hakkasid käima õigimishood, mille tõttu oli mu kaal varsti 61 kilogrammi ja ma langesin uuesti depressiooni,» sõnas soomlanna.

Ta hakkas kandma laiu riideid, et oma keha varjata, kuid kohe ka karmi dieeti pidama. Ta muutus taas kõhnaks, saades kanda vaid teismeliste tüdrukute riideid.

Lola Pähkinämäki
Lola Pähkinämäki Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

«Mul oli raske leida endale sobivaid rõivaid. Olin küll normaalset kasvu, kuid väga kõhn. Teksapüksid olid kümneaastaste tüdrukute omad,» lisas naine.

Pähkinämäki sõnul kadus tal peaaegu kogu keharasv, mille tõttu isegi suvel väga sooja ilmaga oli tal külm ning ta kandis paksu kampsunit, villaseid sokke ja karusnahkset jakki.

Naine läks uuesti arsti juurde, kuna ta tundis, et ta luudega on midagi korrast ära ja ta sai teadad, et tal on luuhõrenemine.

Ta pandi taas haiglasse, kus ta kehakaalu hakati taastama.

«Hakkasin taas sööma, süües väikeseid portsjone ja närides toitu korralikult,» selgitas soomlanna.

Lola Pähkinämäki praegu
Lola Pähkinämäki praegu Foto: Lola Pahkinamaki / SWNS / Lola Pahkinamaki / SWNS/Scanpix

Nüüd on ta normaalkaalus, toitudes korralikult ja tehes ka trenni. Naise sõnul on ta lahanud ka oma kehakaalu kõikumise psühholoogilisi põhjuseid ja saanud aru, miks ta endaga varem rahul ei olnud.

«Lasin oma meeles lahti kõigest, mis minu enesehinnangut alla kiskus ja keskendun nüüd  positiivsetele mõtetele,» selgitas soomlanna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles