AirBalticu tegevjuht: olen kristlane ning paavsti vedamine on meile tohutu au

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavsti saabumine Tallinnasse
Paavsti saabumine Tallinnasse Foto: AirBaltic/ Kristiina Noor

AirBalticu tegevjuht Martin Gauss tuli paavsti Baltikumi visiidi puhul samuti Eestisse ning selgitas Postimehele, millist tähtsust omab sedavõrd olulise külalise visiit lennufirma jaoks.

Martin Gauss näitas hoolikalt pakitud nelinurkset eset, mis saab olema täna üle antavaks lennufirmapoolseks kingituseks paavstile. «Ma ei saa öelda, mis siin on, aga küll õhtul näete,» jäi airBalticu juht salapäraseks. Gaussi sõnul on paavsti visiidi näol tegemist kordumatu sündmusega tema elus.

«Ma olen kristlane, küll protestant, kuid siiski on paavst olnud alati kõigi kristlaste jaoks oluline suurkuju. Ma arvan, et minu elu jooksul ei juhtu seda enam kunagi, et olen selle lennufirma tegevjuht, mis saab olla ka paavsti ametlikuks vedajaks,» sõnas Gauss.

Kuidas sai paavsti ametlikuks vedajaks aga just lõunanaabrite lennufirma ning mitte Nordica või mõni muu lennufirma?

Gauss selgitas, et Vatikan võttis ühendust Läti transpordiministeeriumiga juba 2018. aasta alguses, et uurida, kas neil oleks üldse huvi. Kui airBalticut sellest teavitati, oli lennufirma loomulikult kohe huvitatud. «Me ei tea, kas seda pakuti teistele lennufirmadele ka. Aga tavaliselt on paavsti ametlikuks vedajaks Alitalia ja ma sain aru, et Vatikan küsib alati ka teistelt lennufirmadelt, aga meie ei tea, kellelt,» selgitas ta.

AirBalticu jaoks tähendab Balti riikide visiidi ajal paavsti ametlikuks vedajaks olemine lisaks suurele aule veel ka kõrgendatud turvanõudeid. «Ma ütleks, et turvalisuse tase on võrdne kõrgetasemelise riigivisiidiga, sarnane suuremate presidentide visiitidele,» sõnas Gauss. Kuigi ta ei saanud avaldada lennumeeskonna suuruse ega muu lennukis toimuvaga seotud detaile, kinnitas ta, et visiidiks ja tuvalisuse tagamiseks on ettevalmistused käinud alates jaanuarist.

«Meie jaoks on suurim au vedada paavsti tema lennul. Eile ta maandus Riias ja ma pean ütlema, et see on väga väga eriline hetk näha seda inimest Riias maandumas. Ja kui ta tuleb välja ühest meie lennukitest ja mina olen hetkel selle lennufirma juht... See on ajalooline hetk. Kõik on väga uhked ning täna isegi tõenäoliselt rohkem, sest viime paavsti tagasi Rooma,» kirjeldas Gauss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles