Pildid ja video: Uus-Meremaa peaminister võttis oma imikust tütre ÜRO peaassambleele kaasa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern tegi ajalugu, võttes New Yorki ÜRO peaassambleele kaasa imikust tütre Neve.

Ardern pidas Nelson Mandela nime kandval rahukohtumisel kõne, mille ajal oli laps ta elukaaslase ja lapse isa Clarke Gayfordi hoida, teatab theguardian.com.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern võttis paarikuuse tütre Neve New Yorki ÜRO peaassambleele kaasa. Arderni elukaaslane ja lapse isa Clarke Gayford koos tütar Neve'ga
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern võttis paarikuuse tütre Neve New Yorki ÜRO peaassambleele kaasa. Arderni elukaaslane ja lapse isa Clarke Gayford koos tütar Neve'ga Foto: Carlo allegri / Reuters/Scanpix

Ardern sünnitas tütre Neve Te Aroha Ardern Gayfordi 21. juunil Aucklandi haiglas ja oli juba augustis tööl tagasi.

Kuna ta toidab seni last rinnaga, võttis ta tütre New Yorki kaasa.

USA NBC kanali saade «Today» reporterid uurisid Uus-Meremaa peaministrilt,  et kumb on raskem, kas olla peaminister või olla väikese lapsega 17-tunnisel lennu Uus-Meremaalt USAsse. Ardern hakkas naerma ja sõnas, et ta vabandas enne lendu kaasreisijate ees, et laps võib valju häält teha.

Arderni sõnul on ta nagu iga teine vanem, üritades vanemaks olemist ja tööd kokku sobitada ning Neve on seni üsna hea laps olnud.

Arderni elukaaslane, telesaatejuht Clarke Gayford on lapsega sel ajal, kui naine peab ÜRO peaassambleel tööülesandeid täitma.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern võttis paarikuuse tütre Neve New Yorki ÜRO peaassambleele kaasa
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern võttis paarikuuse tütre Neve New Yorki ÜRO peaassambleele kaasa Foto: Carlo allegri / Reuters/Scanpix

Uus-Meremaa seadus lubab lapsega reisival ministril, kes läheb tööasjus välismaale, võtta kaasa lapsehoidja, kelle reisikulud katab riik.

Arderni teatel maksab ta oma mehe ja lapse reisi New Yorki ja seal ööbimise omast taskust kinni.

Gayford postitas Twitterise pildi, millel on näha, et tütar Neve sai ÜRO pääsme. Sellele on kirjas ta nimi  ja et ta on Uus-Meremaa esibeebi.

Uus-Meremaa esibeebi Neve Te Aroha Ardern Gayfordi ÜRO pääse
Uus-Meremaa esibeebi Neve Te Aroha Ardern Gayfordi ÜRO pääse Foto: Twitter.com

«Oleksin tahtnud jäädvustada Jaapani delegatsiooniliikmete näoilme, kui nad sisenesid nõupidamisruumi, kus ma Neve mähet vahetasin. Igatahes see on midagi, millest tütre 21. sünnipäeval talle rääkida,» sõnas isa.

Clarke Gayford sai samuti ÜRO pääsme. Sellel on kirjas, et ta on Uus-Meremaa peaministri mees. 

Uus-Meremaa peaministri Jacinda Arderni elukaaslase Clarke Gayfordi ÜRO pääse
Uus-Meremaa peaministri Jacinda Arderni elukaaslase Clarke Gayfordi ÜRO pääse Foto: Twitter.com

Jacinda Arderni sõnul harjutab ta tütart juba varakult reisimisega, sest reisimine on osa tema tööst ja tahab, et laps oleks temaga kaasas.

Uus-Meremaa peaminister rõhutas, et tahab olla eeskujuks töötavatele naistele, kes balansseerivad pere ja töö vahel.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern võttis paarikuuse tütre Neve New Yorki ÜRO peaassambleele kaasa
Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern võttis paarikuuse tütre Neve New Yorki ÜRO peaassambleele kaasa Foto: Carlo allegri / Reuters/Scanpix

Enne Arderni sünnitas Pakistani poliitik Benazir Bhutto peaministri ametiajal, 1990. aasta jaanuaris tütre. Seitse kuud hiljem pidi ta tagasi astuma.

Benazir Bhutto (21. juuni 1953 Karachi – 27. detsember 2007 Rāwalpindi) oli Pakistani poliitik, peaminister aastatel 1988–1990 ja 1993–1996. Ta oli esimene naispeaminister islamimaades.

Benazir Bhutto 1991. aastal
Benazir Bhutto 1991. aastal Foto: Hans T Dahlskog / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles