Briti ajakirjaniku avalik kiri naisele, keda häirivad ühistranspordis laiali jalagadega istuvad mehed (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Dovgaljuk
Anna Dovgaljuk Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Venemaa Peterburi ülikooli õigustudengit Anna Dovgaljukki häirib, et mehed istuvad ühistranspordis jalad laiali, takistades kaasreisjatel kõrvalistmetele istumast ja ta näitas, mida ta sellest arvab, valades meestele lahjendatud valgendajat sülle.

Ühendkuningriigi tuntud ajakirjanik ja kirjanik Nirpal Dhaliwal nägi videot Dovgaljuki aktsioonist ja andis vastulöögi, kirjutades avaliku kirja pealkirjaga «The unfairer sex: Women! Stop whinging about manspreading — you’re guilty of so many annoying habits like bag-spreading and squeezing spots on the bus» (Ebaõiglane sugu: Naised! Lõpetage meeste jalgadelaiutamise üle vingumine, olete ise süüdi mitmes häirivas harjumuses nagu käekotiga laiutamine  ja avalike kohtade saastamine), mille avaldas mitu Briti väljaannet.

Nirpal Dhaliwal
Nirpal Dhaliwal Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Dhaliwali kirja lugejad jagunesid kahte leeri, kellest osa arvas, et meestel on aeg näidata, milliste topeltstandardite all nad elama peavad. Teised aga pidasid selle mehe kirja ülbitsemiseks.

Nirpal Dhaliwali kiri Anna Dovgaljukile ja teistel temasugustele naistele: «Kas Sa tõesti arvasid, et sul on õigus kallata võõra inimese sülle valgendajat, kuna ta istub jalad natuke laiali? Minu arvates on feministide sellised aktsioonid, millega nad sõdivad jalad laiali istuvate meeste vastu, ületanud igasuguse piiri. Need naiste protestid ei arvesta asjaoluga, et mehed elavad igapäevaselt diskrimineerimise all ja meid, mehi tembeldatakse seksistideks. Leian, et meestel on aeg asuda enda kaitsele».

Mehe kiri jätkub, et naiste puhul häirib paljusid, kui nad avalikkuses oma küüsi viilivad, levitades võib olla sellega haigusi ja mustust.

Küünte viilimine. Pilt on illustreeriv
Küünte viilimine. Pilt on illustreeriv Foto: Oleksii Akhrimenko / PantherMedia / Oleksii Akhrimenko/Scanpix

«Igatahes mitte keegi ei soovi selliste naistega ühistranspordis kokku puutuda ja mingi nakkuse saada. On veel üks liik naisi, nemad kammivad end ühistranspordis. Mis ajast on sellised sõidukid ilusalongid? Miks arvavad naised, et nad tohivad ühistranspordis teha iluprotseduure, kuid mehed ei tohi habet ajada ega hambaid pesta?» teatas meeste kaitseks välja astunu.

Dhaliwali kiri jätkub naiste käekottide teemal, et naised panevad sageli oma käe- või ostukoti enda kõrvale vabale istmele, takistades kellelgi teisel sinna istumast.

Naine laiutamas ühistranspordis, pannes kotid kõrvaistmele
Naine laiutamas ühistranspordis, pannes kotid kõrvaistmele Foto: Twitter.com

«Mehed peavad igal sammul naiste suhtes galantsust üles näitama, andma bussis naisele istet ja tegema majaukse lahti, et naine saaks ees siseneda. Kujutage, et olete mees uppuval laeval ja te kuulete tüürimehe hüüdu «naised ja lapsed esimesena». Meeste ellujäämisvõimlaus vees on sama väike kui sinna sattunud naiste oma, kuid kedagi see ei huvita. Seda teab iga filmi «Titanic» fänn. Ja mis puudutab sõdasid, siis oodatakse eelkõige meestelt, et nemad peavad võitlema ja surma saama. Selline enda ohvriks toomine leiab aset ka koduses elus. Kui kuskil on öisel ajal kära, siis kes peab soojast voodist tõusma ja minema vaatama, mis toimub? Kui mees annaks oma naisele pesapallikurika ja ütleks, et naine läheks vaataks, kas on sisse murtud, siis oleks see tõeline sooline võrdõiguslikkus,» selgitas britt oma seisukohti.

Ta jätkas, et mehed peavad iga päev mõttetult naiste nimel oma eluga riskima ning seega on meestel end õigus vähemalt ühistranspordis mugavalt tunda, näiteks jalgu laiali ajada.

Anna Dovgaljuk aktsioonis
Anna Dovgaljuk aktsioonis Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«On üllatav, et mehed ei ole sellise elu peale rohkem depressioonis ja isegi suitsidaalsed. Mitte keegi ei astu samme, et meeste elu kergemaks muuta. Ma siiski ei lähe rongis naise juurde ja ei ütles talle, et mul oli raske päev ja selle tõttu peaks ta oma koha mulle loovutama. Mis puudutab aga vaba aja veetmist, siis mehed ei pääse klubisse kunagi tasuta. Naisi teenindatakse enne mehi, seda isegi siis, kui mees naisele joogi välja teeb. Samas naised vinguvad, et meestel kulub baaris joogi saamisega liiga kaua aega. Mees ei saa välja minna tühja rahakotiga, sest mehed peavad olema need, kes joogid kinni maksavad. Kui nad seda ei tee, siis on naiste näos näha kulmukergitamist ja küsimust, et kas ta on nii vilets mees, et ei suuda naise eest hoolitseda,» kirjutas Dhaliwali.

Mees ja naised baaris. Pilt on illustreeriv
Mees ja naised baaris. Pilt on illustreeriv Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Briti sõnul küsivad naisel meestelt sageli nõu, kuidas näiteks kasutada ühte või teist tehnoloogiavidinat, parandada asju, millises suunas minna ja palju muud. Kui mees tõesti tahab aidata, siis üsna varsti saab ta külge sildi, et ta üritab naist näidata lollina ja on patroniseeriv.

«Kas naised tõesti ei saa aru, et mehi tüütab selline suhtumine, et nad peavad lahendama kõik, mis naistele pähe tuleb? Seega, naised, lõpetage see üleüldine meeste ründamine. Meestel on pikk nimekiri asjadest, mis neile teie juures ei meeldi,» lõpetas Dhaliwali oma kirja. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles