Hispaania linnajuhtide käsk: linlased peavad kokku kaotama kaalus 100 000 kilogrammi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulangetaja. Pilt on illustreeriv
Kaalulangetaja. Pilt on illustreeriv Foto: Luis Louro / PantherMedia / Luis Louro/Scanpix

Hispaania loodeosas Galicia autonoomses piirkonnas asuva Naróni võimud käivitasid jaanuaris kaalulangetamise kampaania, mis lõppeb 2020. aasta alguses.

Sealsed 40 000 elanikku peavad jälgima, mida nad suhu panevad ja end piisavalt liigutavad, et kehakaal väheneks, teatab AFP.

Linnavõimud on seadnud eesmärgiks, et kuna suur osa linlasi on ülekaalulised peab nende ühiskaalust 2020. aasta alguseks kaduma 100 000 kilogrammi.

Mees kiirtoiduga. Pilt on illustreeriv
Mees kiirtoiduga. Pilt on illustreeriv Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov/Scanpix

Programmi käivitajaks oli 63-aastane arst Carlos Pineiroa, kelle sõnul on 21. sajandi inimene unustanud, et keha vajab liikumist, et see korralikult töötaks.

Arsti kehakaalu vähendamise plaani kiitis linnavõim heaks.

Pineiro annab kaalulangetajatele eeskuju, kutsudes neid hommikuti linnaparki koos endaga võimlema.

Ülekaaluline naine treenimas
Ülekaaluline naine treenimas Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann/Scanpix

Pineiroa teatel on Narónis elavast 40 000 inimesest ligi 10 000 ülekaalulised ja veel 3000 kaal on eluohtlikult suur. Kehakaalu vähendamise kampaaniaga on ametlikult liitunud 4000 inimest ehk kümnendik linna elanikest.

Hispaania südamearstide andmetel elavad Galicia autonoomses piirkonnas Hispaania kõige ülekaalulisemad inimesed, kuna seal ei hoolita tervislikust toidust.

«Kohalikud söövad kaloriterikast toitu, kuid samas ei liigu piisavalt. See kombinatsioon võib varakult hauda viia,» jätkas kaalulangetamise programmi taga olev arst.

Arstid ja dietoloogid on igale selles kampaanias osalejale teinud isikliku kaaluvähendamise ja treenimise plaani. Kõhnujad käivad linna treeningsaalides linnavalitsuse kulul.

Kaalulangetamisprogrammiga liitunud 65-aastase Conrado Vilela Villamari sõnul tegi ta oma menüüsse suuri nuudatusi. Ta ei söö enam väga rasvast toitu, jättes menüüst välja osa looma- ja sealihast tooteid.

55-aastase Maria Teresa Rodriguezi teatel kaalus ta märtsis 82 kilogrammi, kuid nüüd on ta kehakaal tänu õigele toitumisele ja treeningule langenud 70 kilogrammini.

Hispaanlanna kas kõnnib või võimleb iga päev poolteist tundi. Reedeti on ta hakanud tantsimas käima, kuna ei ole enam liigset kehakaalu ja ta jalad enam ei valuta.

Galicia piirkonna restoranid haarasid samuti kaalulangetamise programmist kinni ning muutsid oma menüü tervislikumaks.

Tervislik toit 
Tervislik toit Foto: Ulrich Schade / PantherMedia / Scanpix

Hispaania arstide ja terviseekseprtide sõnul on hispaanlased harjunud hästi ja palju sööma ning harjumusi muuta on raske. Varsemal ajal tegid inimesed palju füüsilist tööd ja siis oli suure kalorsusega toit õigustatud. 21. sajandil on elu kergem, kuid toitumine on jäänud samaks. Kuna ei kulutata enam nii palju energiat, siis hakatakse rasvuma.

Mõni aeg tagasi andis meediale intervjuu 34-aastane hispaanlane, kes kaalus siis 385 kilogrammi ja ta arvas, et peabki selline olema. Arstide sõnul liigub see mees enneaegse surma suunas, kui ta kehakaal ei vähene.

«Täiskasvanud inimesed ei taha oma eluviisi ja söömisharjumusi muuta, kuid ebatervislik ja mugav elu viib nad hauda. On ka neid, kelle arvates ei peaks arstid tegema ettekirjutusi, kuidas süüa ja elada,» nentis Naróni arst Pineiro.

Kaalulangetaja. Pilt on illustreeriv
Kaalulangetaja. Pilt on illustreeriv Foto: Luis Louro / PantherMedia / Luis Louro/Scanpix

Arsti sõnul tuleks uut põlvkonda õpetada tervislikumalt toituma ja rohkem liikuma. Osa Galicia piirkonna koole on programmi viinud sisse terviseõpetuse ja jalutuskäigud vahetundidel.

Kohalikus Jorge Juani koolis õpetajana töötavad Maria Jose Cazorla sõnul on tänu jalutuskäikudele ta kehakaal 14 kilogrammi võrra langenud ja ta tervis parem.

Selle kooli 224 õpilasele on mitmed liikumisprogrammid, et nad päevas vähemalt ühe tunni liiguksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles