Kas Helsingi ekslusiivsed meesteklubid avavad naistele ukse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Härrasmees sigari ja viskiklaasiga
Härrasmees sigari ja viskiklaasiga Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix

Soome pealinnas Helsingis asuvat kahte klubi tuntakse kui eliitset meeste kokkusaamis- ja suhtluspaika, kuid see võib muutuda, kui ka naised sinna lubatakse.

Yle.fi teatel on üks neist klubidest Helsinki Bourse Club (Helsingi Börsiklubi), mis kaalub naistele oma ukse avamist. 26. septembril toimus seal naiste klubisse lubamise üle hääletus ning 400 hääletanud mehest 69 protsenti oli naiste vastuvõtmise poolt.

Härrasmees. Pilt on illustreeriv
Härrasmees. Pilt on illustreeriv Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Volodymyr Melnyk/Scanpix

Klubi president Finn Ward sõnas, et debatt ja hääletus naiste lubamise teemal oli pingeline, kuid ta ei taha spekuleerida, milline on tulemus.

Klubi reegleid ei ole veel muudetud, et ka naised meestega võrdsetel alustel klubisse pääseksid. Reegleid saab muuta vaid siis, kui vähemalt kaks kolmandikku klubi liikmetest on teisel hääletamisel selle poolt. Teine hääletus leiab aset 8. novembril.

Sellesse klubisse kuuluv suurärimees, kes soovis jääda anonüümseks, sõnas et loodab muudatuse sisseviimist, mis lubab naisi klubisse. Tema sõnul on naiste lubamisel üsna palju vastaseid vastaseid, kes viitavad, et traditsiooni kohaselt ei ole meesteklubis kunagi naisi olnud. Liige eitas, et hääletamisel mängivad suurt rolli vanus ning see, kas hääletaja emakeel on soome või rootsi keel.

Ärimees. Pilt on illustreeriv
Ärimees. Pilt on illustreeriv Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images/Scanpix

Helsingi Börsiklubi asutati rootsi härrasmeeste poolt 1910. aastal, seitse aastat enne, kui Soome iseseisvus.

Selle aasta kevadel tehtud küsitluse kohaselt toetas enamik klubiliikmeid naiste vastuvõtmist, kuid 46 protsenti oli selle vastu.

Väljaande Suomen Kuvalehti teatel tahab klubi ajaga kaasas käia ja saab aru, et muutus on vajalik, kui nad tahavad jätkata elujõulise klubina, kus käib koos ärieliit. Klubi ei ole sel aastal uusi meesliikmeid vastu võtnud ning neil on tekkinud kinnisvaraprobleem.

Klubi asub 1912. aastast Helsingi börsihoones, mis kuulub Soome aktsiate edendamise fondile. Selle fondi juht Sari Lounasmeri sõnas 2017. aastal, et enne klubi üürilepingu lõppemist tuleb ruumide üürile andmise tingimused üle vaadata.

Naistel ei ole selle klubiga liitumine siiski lihtne, kuna on vaja vähemalt kahte soovitajat, kes peavad olema klubi praegused liikmed, nad peavad olema meesoost, ühiskonnas silmapaistvad ja elama Helsingis.

Soome meesteklubidesse naisi veel ei lubata. Pilt on illustreeriv
Soome meesteklubidesse naisi veel ei lubata. Pilt on illustreeriv Foto: Valeriy Kachaev / PantherMedia / Valeriy Kachaev/Scanpix

Teine traditsiooniline meesteklubi on Finnish Club (Soome klubi), mis samuti kaalub naistele oma uste avamist. Sel 1876. aastal asutatud klubil on tugev side liberaalkonservatiivse parteiga Kansallinen Kokoomus (Rahvuslik Koonderakond).

Soome siseminister Kai Mykkänen sõnas, et ta lahkus sellest klubist, kuna naisi ei võeta liikmeks.

Soome siseminister Kai Mykkänen
Soome siseminister Kai Mykkänen Foto: Wikipedia.org

Soome Rahvusliku Koonderakonna juht Petteri Orpo, kes on samas rahandusminister, sõnas et ta lahkub ka sellest klubist, kui naisi ei hakata vastu võtma.

Koonderakonna sekretär Janne Pesonen sõnas, et klubi sügisene nõupidamine toimub 14. novembril ning ta loodab, et siis arutatakse ka naiste vastuvõtmise võimalust.

Klubi president Matti Viljanen on seisukohal, et aeg naiste vastuvõtmiseks klubisse ei ole veel küps.

Soome klubis leiavad aset ärikokkusaamised, poliitikute, äriliidrite ja avaliku elu tegelaste loengud, kuid ka sigari-, bridži- ja piljardi- ja tantsuõhtud. Naised tohivad olla mõnel sündmusel meesliikme saatjaks.

Viski, kaardid, sigar ja žetoonid
Viski, kaardid, sigar ja žetoonid Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Volodymyr Melnyk/Scanpix

Selle klubi 3000 liikme keskmine vanus on 60 eluaastat.

Helsingis on veel üks härrasmeeste klubi, mis kannab nime Handelsgillet ja mis on 160-aastane. See rootsikeelne klubi kaalub samuti naistele ukse avamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles