Kuidas suur lotovõit tegi mehest narkosõltlase ja pangaröövli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaröövel. Pilt on illustreeriv
Pangaröövel. Pilt on illustreeriv Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov/Scanpix

Ameeriklane James Allen Hayes, kes varem töötas turvamehena, hakkas 55-aastasena panku röövima, pannes oma esimese pangaröövi toime 27. aprilll 2017 Californias Carpinterias asuvas Montecito pangas.

20 aastat enne seda oli Hayes võitnud lotoga ligi 19 miljonit dollarit, mille ta pangaröövide ajaks oli jõudnud ära kulutada, teatab msn.com.

Hayes plaanis esimest pangaröövi pikalt ette, kuid oli siiski kahevahel, kas ikka röövida panka või mitte.

«Ühel õlal oli mul kurat, kes sosistas kõrva, et ma pean selle ära tegema näitamaks, et mul on «mune». Teisel aga oli ingel, kes sõnas, et ma võin selle eest pikaks ajaks vangi minna. Ütlesin lõpuks endale, et on reede õhtu ja ma vajan narkotsiraha. Nii jäigi kurat peale,» sõnas mees hiljem meediale.

Hayes sisenes panka ja andis tellerile kirja, milles nõudis sularaha, samas selgitades, et tal on perekonnas suur probleem, mille tõttu ta viivitamatult raha vajab.

Ta sai nõutud summa kätte umbes kolme minutiga, istus oma Volkswagen Jettasse ja sõitis minema.  Järgneva viie kuu jooksul pani ta Los Angeleses ja Santa Barbaras toime veel kümme pangaröövi. Meedia andis talle hüüdnimeks PT Cruiser Bandit ta šampanjavärvi põgenemisauto tõttu. Ta ostis selle masina pangast varastatud raha eest. Lõpuks politsei tabas narkosõltlasest pennitu pangaröövli, ta anti kohtu alla ja pandi kolmeks aastaks San Pedro vanglasse, kus ta on seni.

20 aastat tagasi oli Hayesi elu teistsugune, kuna ta sai lotoga ligi 19 miljonit dollarit, kuid ta asus seda kohe laiaks lööma, ostes kalleid Lamborghinisid, Borschesid ja Harleysid. Lisaks oli tal ookeanivaatega maja ja ta käis Las Vegase mängupõrgutes.

Lamborghini. Pilt on illusteeriv
Lamborghini. Pilt on illusteeriv Foto: BORIS HORVAT / AFP/Scanpix

«Lotovõit andis mulle unistuste elu, kuid tegelikult oli see allakäigutrepp, sest tahtsin saada kõike ja kohe,» sõnas mees pärast vara kaotust.

Hayesi sõnul ei olnud ta lapsepõlv just kõige õnnelikum, sest ta vaimselt haige ema peksis teda. Ta oli 13-aastane kui lastekaitsjad ta vanaema juurde elama saatsid ning ta ei olnud kunagi kohtunud oma isaga.

Endise pangaröövli kunagine kallim, praegu 53-aastane Candace Walker sõnas ajakirjanikele, et Hayes oli 18-aastasena tore sell, kellele meeldis surfata ning ta oli tüdrukute seas populaarne, kuna tal oli hea huumorimeel.

Walker jäi 17-aastasena rasedaks ja nad andsid oma poja lapsendada.

«James Hayes ei tahtnud nii noorelt isaks saada ja mina tahtsin õpingud lõpetada ja edasi ülikooli minna. Seega andsime lapse lapsendada,» selgitas naine.

Nad elasid hiljem 15 aastat koos, kuid Hayes jättis ta 1997. aastal noorema naise pärast maha.

Lotovõitja. Pilt on illustreeriv
Lotovõitja. Pilt on illustreeriv Foto: Stefano Cavoretto / PantherMedia / Stefano Cavoretto/Scanpix

1998. aastal, kui Hayes oli 35-aastane, võitis ta lotoga 19 miljonit dollarit. Ta töötas siis turvafirmas Dial Security turvamehena, tehes enamjaolt öiseid vahetusi.

Ta ostis 7. jaanuaril 1998 bensiinijaamast Quick Pick loto pileti, saades suure võidu.

Vanaema, kelle juures mees elas, kontrollis järgmisel hommikul, kas ta pilet võitis. Vanaema äratas alles maganud mehe üles ja ütles talle, et ta lotopilet tõi talle 18 009 460 dollarit.

James Hayes sõnas vanaemale, et ta ei kavatse raha ära kulutada, vaid aitab hädasolevaid pereliikmeid ning investeerib osa rahast, kuid kõik läks teisiti.

Advokaat Stephen Denik, kes Hayesi pangaröövijuhtumites esindas, sõnas et suur lotovõit tõi Hayesile kaasa ka pinged ja depressiooni.

«Kui keegi võidab 19 miljonit dollarit, siis kindlasti ei ole ta esimene samm psühholoogi juurde, vaid tekib suur soov raha kulutada,» sõnas advokaat.

Pärast mitmesuguste maksude ja võlgade tasumist jäi Hayesile 13,7 miljonit dollarit, mille ta sai 20 aasta jooksul kätte 684 000 dollari suuruste osamaksetena.

Hayes kulutas enamiku rahast ära ja kui vanaema peitis talle antud raha ära, ei jäänud mehel, kellest oli saanud ka narkosõltlane, muud üle kui minna panku röövima.

Narkosõltlane. Pilt on illustreeriv
Narkosõltlane. Pilt on illustreeriv Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles