Video: 8-aastane tüdruk tõmbas Rootsi järvest välja viikingimõõga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingimõõk. Pilt on illustreeriv
Viikingimõõk. Pilt on illustreeriv Foto: General / ©2004 Credit:Topfoto/Scanpix

Kaheksa-aastane tüdruk puhkas koos perega sel suvel Lõuna-Rootsis Smålandis Jönköpingi maakonnas Värnamos, käies ujumas Vidösterni järves, millest ta viikingimõõga leidis.

Saga Vaneceki leid üllatas nii ta pere kui Rootsi arheolooge, kes arvasid esmapilgul, et tegemist võib olla 1000 aasta vanuse mõõgaga, kuid täpsem uurimine näitas, et mõõk võib olla hoopis 1500 aasta vanune, teatab thelocal.se.

Kaheksa-aastane Saga Vanecek leidis Rootsi Vidösterni järvest mõõga
Kaheksa-aastane Saga Vanecek leidis Rootsi Vidösterni järvest mõõga Foto: Kuvatõmmis/Youtube

See tähendab, et nimetatud mõõk võidi valmistada 5. – 6. sajandil ehk viikingite eelsel ajastul. Kuna vanal ajal pärandati mõõgad isalt pojale, siis võidi seda mõõka kasutada ka viikingiajal.

Jönköpingi ajaloomuuseumi esindaja Mikael Nordström sõnas, et mitte igapäev ei juhtu, et keegi astub järvepõhjas mõõgale.

Kui tüdruk 85-sentimeetrise mõõga leidis, oli veetase pikaajalise põua tagajärjel madal ja see või osaliselt mõõga avastamisele kaasa aidata.

«Tundsin oma jala all mingit mügarat. Tõstsin selle veest välja ja nägin käepidet. Läksin siis isale ütlema, et leidsin mõõga,» sõnas tüdruk Rootsi Raadiole.

Isa Andy Vanecek ei uskunud kohe, et tütar vana mõõga leidis, arvates et see on mõni vette sattunud puuoks või kepp.

Isa paljus oma sõbral ka vaadata, mida tütar leidis ja siis nad said aru, et tegemist võib olla vana mõõgaga. Nad võtsid kontati kohaliku muuseumiga ja teatasid leiust.

Mõõgaleiu tõttu viisid arheoloogid järve ääres ja sees läbi väljakaevamisi, leides veel mitu viikingiajastust pärit eset, kaasa arvatud rauast prossi. Järgmisel suvel jätkatakse väljakaevamisi.  

Vanecekide pere on pärit USAst Minnesotast Minneapolisest, kus Saga ka sündis. Nad kolisid 2017 Rootsi, et uurida oma juuri, sest nad pärinevad osaliselt Rootsist USAsse väljarännanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles