Kõrge testosteroonitasemega mehed harrastavad turvaseksi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrge testosteroonitasemega mehed harrastavad turvaseksi
Kõrge testosteroonitasemega mehed harrastavad turvaseksi Foto: SCANPIX

USA Michigani ülikooli tehtud uuring näitas, et kõrge testosteroonitasemega mehed harrastavad tõenäoliselt turvaseksi.

Psühholoogid küsitlesid uuringu tarbeks esimese aasta meesüliõpilasi, kirjutab Live Science.

Uuringus osales kokku 78 heteroseksuaalset meest, kes pärinesid jõukast keskklassist. Samuti uuriti nende tervise, turvaseksi suhtumise ja kondoomi kasutamise kohta.

Meestelt võeti ka süljeproov, et nende testosterooni tase kindlaks teha.

Siiani on meeste kõrget testosteroonitaset seostatud agressiivsuse ning hoolimatu seksuaaleluga. Uuring kummutas need laialt levinud uskumused.

Uuring näitas, et mida kõrgem oli meeste testosterooni tase, seda positiivsemalt nad turvaseksi ja kondoomidesse suhtusid.

Uuringut juhtinud Sari Van Andersi sõnul on siiani turvaseksi suhtumine üsna negatiivne.

«Kõrge testosteroonitasemega mehi seostatakse agressiivsusega. Ka võtavad nad rohkem riske ning on samas väga enesekindlad. Kuna ühiskonnas levivad eelarvamused, siis nõuab kondoomi kasutamine samuti enesekindlust ja julgust. Seda kõrge testosteroonitasemega mehed aga teevadki – nad julgevad harrastada turvaseksi,» selgitas Van Anders.

Uurija arvates on turvaseksi harrastamist hakatud seostama riskijulguse ning staatusega.

Samuti võib turvaseksi harrastamine kõrge testosteroonitasemega meeste puhul olla seotud egoga, kuna see aitab neil tunda end seksis oskuslikuna ning uuenduste eestvedajana.

Uuringu tegijate kinnitusel on madala testosteroonitasemega meeste seas turvaseksi harrastajaid vähem. See võib olla seotud nende mehelikkuse ülekompenseerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles