GALERII Õigeusklikele pinnuks silmas olev Batushka andis metal-liturgia täismajale

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolast pärit omanäoline ja skandaalne black-metal bänd Batushka andis eile Tapperis uskumatu kontserdi. Õigeusuaktivistide töö läbi keelati nende kontserdid Venemaal, kuid näib, et see on bändi tuntust ainult enam kasvatanud. 

Batushka looming viib oma kuulaja anti-ortodokse jutluse sisse – väga madal ja kare ekstreemvokaal on segatud munkade religiossete lauludega muistses slaavi keeles. Müstiline visuaal, slaavi keelte ja koori kasutamine loomingus ning siiamaani teadmata koosseis tekitas alternatiivmuusikas teatud mõttes revolutsiooni ning kasvatas huvi bändi vastu. Batushka kodumaa ja selle ümbrus on tuntud oma religioosse kultuse pärast ning nende nihilistlik kirikulaulu stiilis looming ja visuaal viisid nad kohe parimate ekstreembändide hulka. 

Õigeusuelementide kasutamise tõttu korraldasid õigeusuaktivistid Venemaal nende kontserdi keelamiseks protesti. See oli edukas ning nüüdsest on bänd Venemaal keelatud, kuid see nende populaarsust või kultust kuidagi ei kahandanud. Keelatud vili on ikka magusam ja nõnda rändavad fännid Venemaalt lähiriikidesse bändi kuulama.  

Rokiklubis Tapper toimunud kontserdi piletid said täielikult müüdud juba nädal enne kontserdi algust. Seda, et kontserdipaik Tapperis täielikult välja on müüdud on 20 aastase tegutsemisaja jooksul juhtunud vaid loetud arv kordi. Suure hooga kadusid letilt ka fännisärgid. Pikad hunnikud kahanesid üksikuteks eksemplarideks ning ootusärevus oli juba kaks tundi enne kontserdi algust sedavõrd suur, et kannatamise leevendamiseks võluti välja kangemad joogid.

Üllatuslikult oli enamus publikust esmapilgul hoopiski muukeelne. Külastajatega vesteldes sattus reporter jutule peamiselt Soomest tulnud fännidega. Ürituse korraldaja Damn.Loud.Agency esindaja Roman Demtšenko sõnutsi oli 30% külastajatest välismaalt. «Suurem osa Soomest ning Peterburist kus oli korraldatud fännidele terve bussireis, kuna Batushka on seal keelatud. Tean, et mõned inimesed tulid ka kaugemalt näiteks Moskvast ja Ufaast.»

Kontserdi jaoks spetsiaalselt Soomest kohale sõitnud Ari tuli koos elukaaslase ja lähedaste sõpradega ning sõnab, et bändi kohta sai ta esimest korda kuulda tänu Venemaal toimunud õigeusklike protestile, mille tagajärjel bändi esinemine keelati. «Selle bändi puhul kehtib täielikult ütlus, et igasugune reklaam on hea reklaam. Ma ise ei ole usklik ja mul pole ka teiste inimeste usu vastu midagi, kuid kui see hakkab häirima mind, või keelama muusikat, mis mulle meeldib, on see probleem.»

«Mina ei näe, et Batushka kuidagi õigeusku alavääristaks. Minu jaoks on tegemist kunsti ja väga hea muusikaga. Nad võiksid hoopis õnnelikud olla, et nende sümboolika ja rituaalid nii lummavad on, et isegi äärmuslikult teistsugune rahvas sellest huvitatud on,» arvas Ari.

Kontserdi visuaal oli uskumatult müstiline. Lavale siseneti läbi publiku, üksteise järgses rivis, viirukite tossu saatel. Bändiliikmete näod olid kaetud kananaka ihule toova näotu riidest maskiga. Terve saal lõhnas kirikule iseäralikult sarnaselt. Laval toimus enne monotoonse koorilaulu saatel justkui lava ja tehnika sisseõnnistamine. Kasutatud oli palju nutikaid elemente, valgustus oli tasemel ning kasutatud oli tossumasinaid, mis tossu otse üles paiskasid ning mööda lage edasi liikuma pani. Kogu kontserti valdas süngus ja müstika. Bänd oli laval suhteliselt staatiline, see aga vaid panustas kogu kontserdi pühalikku ja müstilisse atmosfääri. 

Kontserdikülastaja Sander näeb bändi juba teisel korral. Esimene kord 2016. aastal Hard Rock Laagris toimunud kontserdil. Üllatuslikult avaldab Sander vestluse käigus, et on kaks aastat õppinud usuteadusi ning sõnab: «Mõistan, miks õigeusklikud on selle kõige osas tagajalgadele tõusnud ja usun, et see provokatsioon ja anonüümsus on Batushka kontseptsioonist suur osa. Kuid elemente erinevatest uskudest kasutatakse muusikas küll ja veel. Mina leian, et see näitab pigem seda, kuivõrd peetakse au sees hoopis usule iseloomulikku ühendamisjõudu, selle ilu ja väge. Eks igaüks tahab kaitsta seda, mis talle armas, kuid millegi keelustamine, või protestimine ei lõpeta seda. Ei suudetud muusikat keelata Nõukogude ajal, ei suudeta ka nüüd. Kui arvate, et keegi Venemaal nüüd Batushkat enam ei kuula, siis luban mina endal küll lahkesti naerda.»

Korraldaja Roman Demtšenko avaldab, et kontserdi korraldus laabus ütlemata ladusalt. Bändi liikmed ning management olid kõrgtasemel, kellega koostöö tegemine möödus meeldivalt ja professionaalselt. Bändi raideris, kus peaksid kirjas seisma kõik soovid, mida lava taha oodatakse, polnud midagi erakordset. Huvitava tõsiasjana toob korraldaja välja, et lava taha polnud tellitud mitte ühtegi alkohoolset jooki. 

Vaata galeriid eilsest esinemisest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles