Leiti esimene öösel õitsev orhidee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiti esimene öösel õitsev orhidee
Leiti esimene öösel õitsev orhidee Foto: SCANPIX

Hollandi botaanik avastas maailma esimese ainult öösel õitseva orhidee.

Bulbophyllum nocturnum nimeks saanud lill avab õie pärast pimeduse saabumist ning sulgeb päevavalguse saabumisega, kirjutab The Telegraph.

Maailmas on üsna vähe taimi, mis avavad õied öösel.

Taimeekspertide sõnul ei olnud varem 25 000 orhideeliigi seas teada öösel õitsevat orhideed.

Uus orhideeliik leiti Paapua Uus-Guineas asuvalt New Britaini saarelt.

Uue taime leidis Hollandi orhideespetsialist Ed de Vogel, kes võttis taime kaasa kodumaale kaasa. Ta hoidis seda oma kodus ja märkas, et see avas oma õie pärast kella 22.00 õhtul.

Mees jätkas taime uurimist ning nägi, et ka teised õied avanesid õhtuti ning sulgesid end 12 tundi hiljem hommikul, paar tundi pärast päikesetõusu. Kuid iga õis õitses vaid ühel ööl.

Ed de Vogel pidas lille suhtes nõu Briti kuningliku botaanikaaia eksperdi Andre Schuitemaniga, kes märaks uue orhidee puhul sama.

Uus orhidee kuulub taimegruppi, kuhu kuuluvad väga eriliste õitega taimed.

Õied meenutavad pikkade jalgadega putukaid ning karvaseid ämblikke. Arvatakse, et sellise kujuga meelitavad nad putukaid neid tolmlema.

Bulbophyllum nocturnum orhideed tolmutavad öised putukad.

«Tegemist on erakordse leiuga. Kuna seda taime leidub vaid troopilises vihmametsaas ning need metsad kaovad kiiresti, siis tuleb nende uurimisega kiirustada,» lisasid uurijad.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles