Norra kuningakoja teatel on kroonprintsess Mette-Maritil krooniline kopsuhaigus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprintsess Mette-Marit Foto: Aaserud, Lise / NTB scanpix/Scanpix

Norra kuningakoda teatas 24. oktoobril, et arstid diagnoosisid kroonprintsess Mette-Maritil kroonilise kopsuhaiguse ning selle tõttu loobub ta osadest esindusülesannetest.

Norra ja Soome meedia teatel ei oska kroonprintsessi raviarst Kristian Bjoron veel öelda, kas tegemist on autoimmuunhaigusega või on selle põhjuseks midagi muud.

Norra kroonprintsess Mette-Marit
Norra kroonprintsess Mette-Marit Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN/Scanpix

Bjoroni teatel on haigus algfaasis ja muutused kopsudes väikesed. Arst lisas, et ei saa välistada ka kopsufibroosi, mille puhul kopsukoes on tekkinud sidekude, mis esineb kolletena. Seda haigust võivad põhjustada põletikud kopsudes, sidekoehaigused ja organismi eelsoodumus.

Mette-Maritit uuritakse ja ravitakse Norra pealinnas Oslos asuvas rahvushaiglas Rikshospitaletis.

Kroonprintsess sõnas meediale, et nüüdne diagnoos selgitab, miks ta on sageli väsinud ja  nõrk ning miks tal kerge palavik on. Samas tal on hea meel, et haigus avastati algfaasis ja on kindlasti ravitav.

«Haigus piirab mu elu ja tegevust, kuid sellest hoolimata olen õnnelik, sest tean oma terviseprobleemide põhjust. Kindlasti saan terveks,» lisas kroonprintsess.

45-aastane Mette-Marit (Mette-Marit Tjessem Høiby, sündinud 19. augustil 1973 Kristiansandis) on Norra kroonprints Haakoni abikaasa. Nad abiellusid 2001, neil on kaks last: 2004 sündinud printsess Ingrid Alexandra ja 2005 sündinud prints Sverre Magnus. Perre kuulub ka Mette-Mariti poeg varasemast suhtest Marius Borg Høiby, kes sündis 1997.

Vasakult: printsess Ingrid Alexandra, kroonprints Haakon, Marius Borg Høiby, prints Sverre Magnus ja kroonprintsess Mette-Marit
Vasakult: printsess Ingrid Alexandra, kroonprints Haakon, Marius Borg Høiby, prints Sverre Magnus ja kroonprintsess Mette-Marit Foto: Solve Sundsbo / The Royal household / NTB/ Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles