Video: orkaan võttis Hawaii saarestikult saare

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vee alla kadunud East Island
Vee alla kadunud East Island Foto: Kuvatõmmis/Youtube

USA Hawaii saarestik jäi ilma ühest saarest, mis piirkonda oktoobri alguses tabanud orkaan Walaka tõttu erodeerus ja vee alla jäi.

Satelliitpiltide kohaselt on 800 meetri pikkusest ja 120 meetri laiusest East Islandist alles vaid paar liivast küngast, teatab Daily Mail.

USA kliimateadlase Chip Fletcheri sõnul oli neile teada, et see saar võib kaduda, kuid nad ei arvanud, et kadumine nii kiiresti aset leiab. 

«Arvasime, et seda saart on veel aastakümneid näha, kuid kõik toimus nagu üleöö,» lisas teadlane.

Hawaii East Island enne ja nüüd (paremal)
Hawaii East Island enne ja nüüd (paremal) Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Hawaii saarestikust kadus paari viimase kuuga ka atoll Trig, kuid selle kadumine toimus pika aja vältel.

Prognooside kohaselt tõuseb kliima soojenemise ja igijää sulamise tõtu merepind 2300. aastaks 1,2 meetrit, jättes paljud saared ja rannikualad vee alla. Kliimamuutusega kaasnevad äärmusilmingud nagu väga võimsad orkaanid.

Walaka tabas East Islandit, olles neljanda kategooria orkaan, kus tuule kiirus ulatus kuni 69 meetrini sekundis.

East Island kuulus French Frigate Shoals atolli, asudes Hawaii Oahu saare lõunarannikust umbes 890 kilomeetri kaugusel loodes.

Hawaii saarestiku suuremad saared
Hawaii saarestiku suuremad saared Foto: Wikipedia.org

See saar, kus elasid nii ohustatud havai munkhülged kui rohelised merikilpkonnad, oli osa Hawaii Papahānaumokuākea looduskaitsealast. Zooloogide andmetel on havai munkhülgeid vaid 1400 isendit ning iga seitsmes sündis East Islandil. See saar oli roheliste meriklipkonnade tähtis pesitsuspaik.

Havai munkhüljes
Havai munkhüljes Foto: Michael Pitts / 1/Scanpix

Bioloog Charles Littnani sõnul kaotasid lisaks hülgetele ja kilpkonnadele saare kadudes oma kodu veel mitmed mereloomad ja –linnud.

Roheline merikilpkonn
Roheline merikilpkonn Foto: Joe Giddens / PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles