Sex Pistolsi graffiti on sama tähtis kui iidsed koopajoonised?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bändi Sex Pistols liikmed 1978. aastal. Fotol on mänedžer Malcolm McLaren, Steve Jones, Jim Fetter, Paul Cook ja Ronald Biggs
Bändi Sex Pistols liikmed 1978. aastal. Fotol on mänedžer Malcolm McLaren, Steve Jones, Jim Fetter, Paul Cook ja Ronald Biggs Foto: SCANPIX

Briti arheoloogide seas tekkis vaidlus, kas ansambli Sex Pistols graffitit saab kõrvutada iidsete koopajoonistega, näiteks Prantsusmaal Lascaux´s olevatega.

Sex Pistolsi laulja John Lydoni, lavanimega Johnny Rotteni tehtud graffiti-joonistused leiti Londonist 19. sajandist pärit majast aadressil Denmark Street 6, edastab  The Telegraph.

Sex Pistolis oli 1970. aastatel Briti punkroki eestvedaja.

Yorki ülikooli arheoloogiaosakonna juhi John Schofieldi ning sõltumatu kunstiuurija Paul Graves-Browni sõnul on Sex Pistolsi «koopakunst» säilitamist ning avalikkusele tutvustamist väärt.

Lydon joonistas pildid, kuid bändi ülejäänud liikmed mõtlesid neile teksti juurde.

«Miks peaks 1970. aastate graffitit pidama vähem tähtsaks kui tuhandeid aastatid tagasi tehtud jooniseid?» küsisid uurijad.

Nad lisasid, et need pildid sisaldavad endas nii isiklikke kui poliitilisi tundeid ja suhteid.

Schofield ja Graves-Brown leidsid mitu enamjaolt Lydoni joonistatud pilti. Arvatakse, et laulja joonistas need, kuna tundis, et nimetatud ruum on liiga väikekodanlik.

«Need graffitid on siiani värsked ning tekitavad tunde, nagu oleks Sex Pistolsi liikmed alles kohal. Kohalolu on täiesti tajutav,» lisasid asjatundjad.

Londonist leitud graffitil on Lydon kujutanud iseennast, see töö kannab nime «A Rotten Bastard». Kuid ka kitarrist Stee Jonesi, allkirjaga «Fatty Jones», bassist John Ritchiet, keda tuntakse ka kui Sid Vicious, allkirjaga «Ego Sloshos» ning trummarit Paul Cooki, allkirjaga «Crawl Crap».

Bändi mänedžeri Malcolm McLareni pilt on nimetatud «Muggerage» ning Sid Viciouse tüdruksõbra Nancy Spungeni pilt «Nanny Spunger».

Pole teada, keda kujutab portree, mille all on tekst: «Hail Ceasariuce Rome’s Only Hero».

Seal juures on veel üsna otsekohene tekst: « DEPRESSED MISERABLE TIRED ILL SICK BOOED& BORED».

«Fakt, et suurt osa seda graffitit saab solvavaks pidada, annab sellele veel väärtust juurde. Tegemist on ikkagi pungiga seotud piltide ja sõnumitega,» laususid asjatundjad.

Kas see Sex Pistolsi graffitiga maja ka kultuuriväärtuste hulka pannakse, on omaette küsimus.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles