Rootsi meedia: kas noored purjetajad nägid Stockholmi saarestikus allveelaeva? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Stockholmi arhipelaag. Pildil on Rootsi mereväe miinitõrjelaev HMS Koster
Rootsi Stockholmi arhipelaag. Pildil on Rootsi mereväe miinitõrjelaev HMS Koster Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS/Scanpix

Rootsi ja Soome meedia teatel nägi mitu noort sel suvel Stockholmi saarestikus objekti, mis võis olla allveelaev.

Noored märkasid allveelaeva Lidingö saare lähedal 28. juunil, kuid info selle kohta jõudis meediasse 25. oktoobril.

Noored jäädvustasid nähtu videole, kuid videolt ei saa aru, millise allveelaevaga tegemist olla võib. Lisaks mõne võõrriigi allveelaevale võis see olla Rootsi enda allveelaev või eraomandis olev tsiviilallveelaev.

Oletatavat allveelaeva märkasid purjetamislaagris olnud lapsed ja noored, kes panid tähele veepinnale tekkinud suuri mulle.  Purjetanud lapsi kummipaadiga saatnud 18-aastane Filip Ek ei märganud kohe mulle, kuna ta jälgis lapsi, et nendega midagi ei juhtuks.

Mõned minutid hiljem nägi ta enda sõnul paigas, kus mullid ilmusid, allveelaeva torni.

«See oli kindlasti allveelaeva torn. See oli tume, ümmargune ja mitu meetrit kõrge. Selle küljes olid mingid antennid,» sõnas purjetamislaagri teine juht Frederik, kelle vanemad ei soovinud, et ta oma pärisnime avaldaks.

Noormehele tundus kummaline, et oletatav allveelaev oli ranna lähedal.

«See ei saanud olla tavaline laev, sest oli osaliselt vee all. Olen kindel, et nägin allveelaeva torni,» sõnas purjetamislaagri kolmas juht, 18-aastane Oscar Eurenius.

Eureniuse arvates oli allveelaeva torniosa umbes kaks meetrit veest väljas. Kummipaadis olnud Eki sõnul ei märganud ta kohe veest kerkinud torni, kuid siis jäi talle silma midagi tumedat ja ümarat.

Noorte ja laste tähelepanek jõudus Rootsi mereväe esindajate kõrvu. Merevägi saatis paika kaks ohvitseri, kes küsitlesid Frederiki ja olid seal, kus noored ebatavalist objekti märkasid.

Rootsi sõjaväe pressiesindaja Jesper Tengroth kinnitas, et nad teavad noorte tähelepanekust, kuid ta ei avalikustanud, kas nad on seda uurinud ja millisele järeldusele jõudnud.

Ajakirjanikele informatsiooni jaganud kolmest noorest mitte keegi ei näinud allveelaeva täielikult pinnale tõusmas, ainult metallist objekti, mis meenutas allveelaeva torni.

Rootsi meedia esindajad küsitlesid kaitsejõudude eksperte, kelle arvates võisid purjetanud noored allveelaeva näha.

Kaader 2014. aasta videost, millel olev objekt on väidetavalt allveelaev
Kaader 2014. aasta videost, millel olev objekt on väidetavalt allveelaev Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS/Scanpix

«Minu arvates võisid need noored tõenäoliselt näha allveelaeva. Allveelaeva nägemist saab hinnata mitmes kategoorias, milles 1 on «allveelaeva nägemine» ja 5 on «ei näinud allveelaeva». Minu nägemus on 3 ehk tõenäoline allveelaev,» sõnas Rootsi sõjaväeluure endine asejuht Nils-Ove Jansson.

Rootsi kaitseväe kõrgema õppeasutuse lektor Tomas Ries arvas, et pigem oli see väike erakasutuses olev allveelaev, mis sõidab diislikütusel.

Rootsi vetes nähti viimati allveelaeva 2014, seda kinnitas siis Rootsi merevägi. Uurimine näitas, et tegemist oli välisriigi allveelaevaga, mis sisenes Rootsi territoriaalvetesse.

Rootsi miinitõrjelaev HMS Kullen ja rannavalvelaev Namdo Bay patrullimas 2014 Stockholmi arhipelaagis, kus nähti allveelaeva
Rootsi miinitõrjelaev HMS Kullen ja rannavalvelaev Namdo Bay patrullimas 2014 Stockholmi arhipelaagis, kus nähti allveelaeva Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP/Scanpix

Siis uurisid piirkonda, kus allveelaeva nähti, mitu Rootsi mereväe laeva.

Rootsi mereväe korvett HMS Stockholm patrullimas 2014 Stockholmi arhipelaagis
Rootsi mereväe korvett HMS Stockholm patrullimas 2014 Stockholmi arhipelaagis Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS/Scanpix

Lidingö vald on 2. järgu haldusüksus Rootsis Stockholmi läänis, asudes Lidingö saarel Stockholmist idas. Vald kasutab oma nimena ka Lidingö linn (Lidingö stad).

Videot vaata siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles