New York Times Magazine: miks on põhjamaalased õnnelikud? Sest nad söövad...

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolane lagrits, soome keeles salmiakki
Soolane lagrits, soome keeles salmiakki Foto: Fabrizio Troiani / PantherMedia /Scanpix

New York Times Magazine’i ajakirjanik Mark Binelli tahtis teha tutvust lagritsamaiustustega ja mis oleks selleks veel parem paik kui Soome, kus soolase maitsega lagritsat, salmiakki, süüakse suures koguses.

Binelli on arvamusel, et lagritsamaiustuste söömise ja õnnelikuse vahel on seos, sest põhjamaalased, kaasa arvatud soomlased, on maailma õnnelikkuse edetabeli eesotsas.

Lagritsakommid. Pilt on illustreeriv
Lagritsakommid. Pilt on illustreeriv Foto: / Caters News Agency/Scanpix

 «2017. aastal teatas Londonis asuv Euromonitor International uurimisinstituut, et soomlased söövad palju lagritsat. Soolast lagritsat süüakse palju ka Rootsis, Hollandis ja Norras. USAd ei ole kümne esimese enim lagritsat sööva riigi hulgas,» kirjutas ameeriklane oma artiklis.

Binelli lisas, et sel aastal näitas rahvusvaheline õnnelikkuse uuring, et Soome on kõige õnnelikum riik.

«Soomlased peavad end ise ja ka teised rahvad peavad soomlasi kõige õnnelikumaks. Soomele järgnevad Norra, Taani ja Island. USA on õnnelikkuselt alles 18. kohal. Jääb silma, et siin on mitu riiki, kus süüakse palju soolast lagritsat. Saab teha järelduse, et riikides, kus süüakse suures koguses soolast lagritsat, elavad kõige õnnelikumad inimesed,» jätkas ajakirjanik.

Soolane lagrits, soome keeles salmiakki
Soolane lagrits, soome keeles salmiakki Foto: Enrico Mantegazza / PantherMedia /Scanpix

Ta lisas, et ameeriklased ajavad endale näost sisse suuri Marsi ja Snickersi šokolaadibatoone ega taha katsetada teisi maitseid.

«Ameeriklased ei saa olla maailma kõige õnnelikumate rahvaste seas, sest nende maitsemeel on taandarenenud. Nad on jäänud kinni odavšokolaadi,» nentis lagritsakogemuse saanud Binelli.

Lagrits on lagritsa-magusjuure (Glycyrrhiza glabra) juurest saadav magusaine, mida kasutatakse laialdaselt kulinaarias ja meditsiinis.

Lagritsa-magusjuure (Glycyrrhiza glabra) joonistus
Lagritsa-magusjuure (Glycyrrhiza glabra) joonistus Foto: Rights Managed / Mary Evans / Natural History Mus/Scanpix

Salmiakki on ammooniumkloriidi ehk salmiaagiga maitsestatud lagrits. Oma maitse poolest on see korraga nii soolane kui magus.  

Soolane lagrits, soome keeles salmiakki
Soolane lagrits, soome keeles salmiakki Foto: Fabrizio Troiani / PantherMedia /Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles