Rock’n’roll võib tervist kahjustada

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proovis, veel grimmi ja kostüümideta, on käsil stseen «Pidu Kõrvitsate pool». 
Kitarriga Juss Haasma.
Proovis, veel grimmi ja kostüümideta, on käsil stseen «Pidu Kõrvitsate pool». Kitarriga Juss Haasma. Foto: Margus Ansu

Gunnar Grapsi 60. sünniaastapäevale pühendatud muusikalis «Raudmees. Odysseuse eksirännakud» peaosa mängiv Juss Haasma sai enda rolli kinnitamisest teada tänavu jaanuaris Postimehe esiküljelt.


Nüüdseks on seljataga kuude kaupa proove ja häälekooli ning tükk jõuab Tartu Uues Teatris lavale pühapäeval, täpselt Grapsi sünniaastapäeval.

«Trummimäng polnud mulle eriline üllatus, seda olen ma ise ka teinud,» ütles Haasma. «Peamine väljakutse oli laulmine, Gunnar laulis ikka kosmiliselt kõrgelt.»

Grapsi surma-aastal 2004 oli Haasma 9-aastane ja polnud legendaarset rokkarit oma ihusilmaga näinud, mäletab vaid 2000. aastal tehtud Hansapanga reklaami «Ela, nagu ise tahad». «Minu silmis oli ta pikkade juustega paksuke vana rokipeer, kes sündis nahktagis ja hakkas kohe hevi tegema.»

Näitleja kõrvad läksid lahti alles muusikali lavastaja Robert Annuse käest saadud plaate kuulates. Tükis on Haasma vaieldamatu lemmiklugu «Selles meeletus ilmas», mis tema sõnul «lööb ukse vaibaks». Haasma enda nooruspõlv oli vähemalt sama mässumeelne ja konfliktirohke kui Grapsi elu. See annab tema sõnul rebel’ist (inglise keeles «mässaja» – toim) rokimehe kehastamisel tuge.

Muusikali ei tehta laulmata. Viimaste kuude jooksul on Haas­ma läbi käinud kolme õppejõu käe alt, kes teda Grapsi vokaalse tasakaalukunsti tarvis ette valmistasid: Feliks Kütt, Maiken ja Ursel Oja.

«Ma ei pabista enam millegi pärast. Laulud on selged. Eriti pani mind laulma Maiken!» kiitis Haasma.  

Hiilgeajal Venemaal imelist edu nautinud Graps ei suutnud või tahtnud muutuda ka pärast seda, kui hevi moest läks. Rokkar oli sunnitud vastu võtma diskoriotsi ja õhtujuhtimisi firmapidudel. Tollasesse aega mahub ka katse Rootsi steroide smugeldada, mistõttu Graps politsei huviorbiiti sattus.

Erinevalt Haasmast on lavastaja Annus Grapsi oma silmaga näinud. «Sattusin täiesti tühja Guitar Safarisse (endine rokikõrts Tallinnas – H. A.) ja korraga näidati mulle: vaata, plaate mängib Gunnar Graps. See oli veidike nukker pilt: tühjas kõrtsis mängib GG tümpsu... »

Muusikali tegijate sõnul on «Raudmees» lugu poisist, kes tahtis kuulsaks saada, ja mehest, kes ei osanud kuulsaks jääda.

Gunnar Graps
27.11.1951 – 17.05.2004

•    Eesti laulja ja trummar. Viljeles rokki, bluusi, funk’i, hevi jms.
•    Mänginud ansamblites Satelliidid, Mikronid, Ornament, Magnetic Band, GGG. Tema tippaeg jäi 1980. aastatesse, kui ta andis hevivaimustuse laineharjal staadionikontserte kogu Nõukogude Liidus.
•    1989. aastal kolis USAsse, kuid läbilöök jäi tulemata, naasis iseseisvasse Eestisse.
•    Surma-aastal anti talle Eesti Muusikaauhindade jagamisel elutöö auhind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles