Ungari kõrgem kohus otsustas: põgenikust isale ja pojale jala ette pannud kaameranaine pole milleski süüdi (16)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petra Laszlo pani jala ette süürlasest põgenikule Osama Abdul Mohsenile ja ta pojale Zaidile
Petra Laszlo pani jala ette süürlasest põgenikule Osama Abdul Mohsenile ja ta pojale Zaidile Foto: Marko Djurica / Reuters/Scanpix

Ungari kõrgem kohus mõistis õigeks kaameranaise, kes 2015. aasta septembris pani jooksnud põgenikele jala ette, mille tagajärjel nad kukkusid.

Petra Laszlo tegevuse jäädvustasid teised ajakirjanikud, see jõudis rahvusvahelisse meediasse, kus see hukka mõisteti, teatab cnn.com.

Videol on näha, kuidas kaameraga Laszlo suundub jooksva massi ette, takistades oma jalaga umbes kümneaastase tüdruku liikumist ning siis paneb jala ette last süles kandvale mehele, kes kukub.  

Petra Laszlo takistamas põgenikust tüdrukut
Petra Laszlo takistamas põgenikust tüdrukut Foto: - / AFP/Scanpix

Ungari kohus määras 2017. aastal talle kolme aasta pikkuse tingimisi karistuse. 30. oktoobril 2018 tühistas kohus varasema otsuse ja teatas, et kuigi naise käitumine oli kahjustav ja moraalireegleid eirav, ei olnud selles vägivalda.

Laszlo juhtum leidis 2015. aastal aset Ungari-Serbia piiril, kus ta jäädvustas Serbiast Ungarisse saabunud põgenikke, kelle eesmärk oli jõuda Austriasse ja Saksamaale.

Intesident toimus, kui 400 põgenikku lahkusid põgenikelaagrist ja murdsid Ungari linna Szegedi juures läbi politseikaitsest.

Petra Laszlo ning süürlasest põgenik Osama Abdul Mohsen koos oma poja Zaidiga
Petra Laszlo ning süürlasest põgenik Osama Abdul Mohsen koos oma poja Zaidiga Foto: Marko Djurica / Reuters/Scanpix

Laszlo juhtumi jäädvustas Saksa kommertskanali RTL reporter Stephan Richter, kes postitas video sotsiaalmeediasse.

Ungari kanali N1TV kaameranaine Laszlo palus vabandust pärast selle intsidendi avalikuks tulemist, kirjutades vabanduskirja, mille avaldas Ungari väljaanne Magyar Nemzet.

Naine selgitas, et ta seisis otse talle pealetunginud põgenike ees ja arvas, et nad ründavad teda ning selle tõttu tundis ta vajadust end kaitsta.

«Kui ma enda käitumist videolt vaatasin, siis ma ei tundnud ennast ära. See ei olnud mina,» sõnas naine.

Telekanal vallandas ta ja kohus määras tingimisi karistuse. Prokurör sõnas siis, et Laszlo ei tekitanud küll kehavigastusi, kuid ta on süüdi olukorra ärevamaks muutmises.

Kohus arvas 30. oktoobril, et naisele oleks pidanud esitama süüdistuse avaliku korra rikkumises, sest ta käitumine häiris teisi kohal olnud ajakirjanikke ja hiljem ka tavakodanikke.

Juhtumis olid põhikannatajateks süürlane Osama Abdul Mohsen ja ta seitsmeaastane poeg Zaid, kes tal süles oli. Süürlased põgenesid Ungari-Serbia piiril olnud põgenikelaagrist, kuna sealsed olud olid ebainimlikud.

Petra Laszlo pani jala ette süürlasest põgenikule Osama Abdul Mohsenile ja ta pojale Zaidile
Petra Laszlo pani jala ette süürlasest põgenikule Osama Abdul Mohsenile ja ta pojale Zaidile Foto: Marko Djurica / Reuters/Scanpix

Mohsen, kes oli oma kodumaal Süürias jalgpallitreener, sai lõpuks Hispaanias Madridi jalgpalliakadeemias treenerina tööd. Mehe pojast Zaidist sai Madridi Reali lapsmaskott. Poiss poseeris 2015. aastal koos staarjalgpallur Cristiano Ronaldoga Reali Santiago Bernabeu staadionil.

Süürlane Osama Abdul Mohsen ja ta poeg Zaid
Süürlane Osama Abdul Mohsen ja ta poeg Zaid Foto: Manu Fernandez / AP/Scanpix
Süürlane Osama Abdul Mohsen ja ta poeg Zaid saabumas 2015. aasta septembris Hispaaniasse Barcelonasse, kust nad liikusid edasi Madridi
Süürlane Osama Abdul Mohsen ja ta poeg Zaid saabumas 2015. aasta septembris Hispaaniasse Barcelonasse, kust nad liikusid edasi Madridi Foto: JOSEP LAGO / AFP/Scanpix
Seitsmeaastane Süüria põgenik Zaid Mohsen ja Madridi Reali ründaja Cristiano Ronaldo 2015
Seitsmeaastane Süüria põgenik Zaid Mohsen ja Madridi Reali ründaja Cristiano Ronaldo 2015 Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS/Scanpix

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles