Briti politsei uurib, kes jagas halloween’i ajal kommijahil käinud lastele ecstasy tablette

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps söömas halloween'i kommijooksul saadud maiustusi. Pilt on illustreeriv
Laps söömas halloween'i kommijooksul saadud maiustusi. Pilt on illustreeriv Foto: Wilfredo Lee / AP/Scanpix

Briti Northumbria politsei uurib juhtumit, milles halloween’i ajal naabritelt komme pommimas (trick or treat) käinud lastele anti maiustuste seas ka ecstasy tablette.

Põhja-Inglismaal Shiremoore’is elava Amy Dixoni sõnul käisid ta 13-aastane poeg Craig, kümnene poeg Callum, viieaastane tütarLexy-Mai ja kahe-aastane tütar Lucy-Rae niinimetatud kommijooksus, saades üsna palju komme, kuid ka ümbriku, milles oli roosad tabletid. Neil tablettidel oli Supermani kujutis, teatab independent.co.uk.

34-aastane Amy Dixon teatas juhtunust Facebookis, kuhu ta postitas video, millel ta näitab lastele antud ümbrikku ja sellest leitud tablette. Ta hoiatas teisi vanemaid, et äkki nende lastele on ka antud midagi kahtlast.

Halloween'i kommijooks. Pilt on illustreeriv
Halloween'i kommijooks. Pilt on illustreeriv Foto: EPA/Scanpix

«Soovitan vanematel kontrollida, mida nende lastele halloween’i ajal jagati. Kas neid tablette jaganud ei mõelnud üldse, mida nad teevad. Igatahes oli nende tegu mind ja mu lapsi solvav,» teatas inglanna.

Dixon edastas tabletid Northumbria politseile, mille eksperdid asusid uurima, kes lastele selliseid tablette andis.

«Tablette analüüsitakse politseilaboris. Selline juhtum teeb murelikuks, sest narkootikume jagati lastele. Teeme kõik, et selle teo taga olijad saaksid karistada,» sõnas politsei esindaja.

Samasugune juhtum leidis halloween’i ajal aset ka USAs Ohios, kus viieaastane poiss käis naabrite juures kommijooksus, saades samuti narkootikume. Poiss sõi neid, arvates et tegemist on kommidega ja vajas haiglaravi.

Poisi organismist leiti metamfetamiini.

Metüleendioksümetamfetamiin (ecstasy) on amfetamiini derivaat ja psühhoaktiivne aine, millel on stimulandi ja nõrga psühhedeelikumi omadused ning empaatiatunnet soodustav mõju.

Toime algab 20–60 minutit pärast sissevõtmist ja kestab 3–5 tundi, järelmõju kuni 24 tundi ja pohmell kuni 72 tundi.

Ecstasy tarvitajaid ohustavad üleväsimus, ülekuumenemine ja veekaotus, samuti veekaotuse ja ülekuumenemise vältimiseks ettevõetud ülemäärasest veejoomisest tingitud elektrolüütide kontsentratsiooni häire ehk veemürgitus. 

Ecstasy kahjustab vaimset tervist, mälu ja serotoniinsüsteemi. Serotoniin on koehormoon ja aju virgatsaine.

Ecstasy tabletid
Ecstasy tabletid Foto: Fernando Vergara / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles