Madeleine McCanni vanemad: Portugali endine kriminaalpolitseinik on teeninud Maddie kadumise pealt varanduse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali ekspolitseinik Gonçalo Amaral
Portugali ekspolitseinik Gonçalo Amaral Foto: HUGO CORREIA / REUTERS/Scanpix

Brittide Kate ja Gerry McCanni sõnul on Portugali endine kriminaalpolitseinik Gonçalo Amaral teeninud nende tütre Madeleine McCanni kadumise teemalise raamatu ja DVDga varanduse.

Madeleine McCann kadus 2007. aasta mais Portugalis Praia da Luzis suvituskorterist ning hoolimata Portugali ja Briti politsei otsingutest ei ole tüdrukut seni leitud, teatab Daily Mail.

Madeleine McCanni otsimiskuulutus Portugalis Praia da Luzis
Madeleine McCanni otsimiskuulutus Portugalis Praia da Luzis Foto: HUGO CORREIA / REUTERS/Scanpix

Amaral kirjutas juhtumi teemal raamatu «Ardade Da Mentira» (Tõde vale kohta) ja andis välja DVD, millel selgitab oma nägemust. Nüüdne ekspolitseinik Amaral on seisukohal, et Madeleine’iga juhtus mingi õnnetus, mille tagajärjel laps suri  ning ta vanemad Kate ja Gerry McCann varjavad seda. 

Vanemate arvates kasutab Amaral nende tütre kadumist ära, olles oma raamatu ja DVD müügi pealt teeninud üle 400 000 euro.  

Kate ja Gerry McCann kaebasid Amarali oma nime kahjustamise ja nende lapse kadumise pealt teenimise eest esmalt Portugali kohtusse ja nüüd Euroopa inimõiguste kohtusse, mis asub Strasbourgis.  

«Kui Gonçalo Amaral jätkab oma jultunud väidetega, siis ootab teda ees pikk karm võitlus, sest Kate ja Gerry McCann ei jäta enda  «solgiga» ülevalamist niisama,» teatas McCannide lähedane allikas.

Kate ja Gerry McCann
Kate ja Gerry McCann Foto: Johnny Green / PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Amarali raamat ilmus 2009 ja siis andsid McCannid ta Portugalis kohtusse, saades 2015. aastal võidu. Kuid Amaral kaebas otsuse edasi kõrgema astme kohtusse ja sai siis ise võidu. Kohus määras, et McCannid peavad ekspolitseinikule kahjutasu maksma.

Kohtudokumentide kohaselt on Amaral saanud oma raamatu müügist 342 111 eurot ja DVD müügist 40 000 eurot. Lisaks maksti talle Madeleine McCanni teemaliste intervjuude eest 23 000 eurot.

Portugali ekspolitseinik Gonçalo Amaral ja tema kirjutatud raamat «A Verdade Da Mentira»
Portugali ekspolitseinik Gonçalo Amaral ja tema kirjutatud raamat «A Verdade Da Mentira» Foto: Joao Henriques / AP/Scanpix

McCannid läksid Euroopa inimõiguskohtusse, üritades vältida Amaralile 855 000 euro maksmist, kuna see võtab ära peaaegu kogu raha, mis on kogutud Maddie otsimisfondi.

McCannide andmetel plaanib Amaral kirjutada ja anda välja veel teise Madeleine’i kadumist käsitleva raamatu, kuna esimese müük on läinud hästi.

McCannide arvates võib Euroopa inimõiguste kohtu otsust mõjutada ka Ühendkuningriigi väljaastumine Euroopa Liidust ehk Brexit ning kohus langetab otsuse nende kahjuks.

Briti politsei on jätkanud Madeleine McCanni juhtumi uurimist, olles nüüdseks kulutanud umbes 20 miljonit naela. Oktoobris tegi politsei Briti siseministeeriumile avalduse, et saada lisaraha, mille abil saaks uurimine jätkuda veel pool aastat.

Madeleine McCann enne oma kadumist 2007
Madeleine McCann enne oma kadumist 2007 Foto: Anonymous / AP/Scanpix

MCCannide advokaat Isabel Duarte sõnas, et ta klientide põhilisi inimõigusi on rikutud ning neil on õigus ennast kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles