Video: Belgia endisel kuningal võib olla abieluväline laps

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia endine kuningas Albert II (troonil 1993 - 2013)
Belgia endine kuningas Albert II (troonil 1993 - 2013) Foto: THIERRY ROGE / REUTERS/Scanpix

Väidetavalt on Belgia endisel kuningal, 2013. aastal troonist loobunud Albert II abieluväline laps, kes sündis kuninga kõrvalsuhtest 1960. aastate lõpul. 

Kohus määras, et 84-aastane Albert peab andma kolme kuu jooksul oma süljeproovi, et teha DNA-testi abil kindlaks, kas 50-aastane kunstnik Delphine Boël on tema laps, teatab theguardian.com.

Kui Boël osutub Belgia endise kuninga vallaslapseks, siis läheb kuninga vara tema ja ta veel kolme lapse, kelle ema on Itaalia päritolu kuninganna Paola, vahel jagamiseks.

Belgia kuningas Albert II ja ta naine, kuninganna Paola
Belgia kuningas Albert II ja ta naine, kuninganna Paola Foto: Virginia Mayo / AP/Scanpix

Boëli advokaatide sõnul on neil hea meel, et kohus andis ekskuningale käsu anda oma sülge.

«Albert II ei ole kunagi Delphine Boëli omaks tunnistanud ja see on jätnud temasse sügava haava,» laususid advokaadid.

Albert II esindaja Alain Berenboom sõnas, et 20 aastat Belgia troonil olnud kuningas astub samme, et asi edasi kaevata.

Boël üritas juba üle kümne aasta tagasi panna kuningat tunnistama, et ta on tema tütar, kuid Albert II eitas nii kõrvalsuhet kui tütart.

Vasakult: Belgia kuninganne Mathilde, kuningas Philippe, ekskuningas Albert II ja ekskuninganna Paola
Vasakult: Belgia kuninganne Mathilde, kuningas Philippe, ekskuningas Albert II ja ekskuninganna Paola Foto: Michel Gronemberger / AFP/Scanpix

Belgia kuninglikule perekonnale ei ole see aasta lihtne olnud. Märtsis jäi kuningas Albert II noorim poeg, prints Laurent ilma iga-aastasest riiklikust rahalisest toetusest ning printsi arvates rikub see tema inimõigusi.

Belgia valitsus ja diplomaadid peavad  prints Laurenti sahmijaks ja segaduste tekitajaks.

Näiteks tekitas ta Belgia ja Hiina vahelise diplomaatilise kriisi, kui ilmus sõjaväemundris Hiina Rahvavabariigi Vabastusarmee 90. aastapäeva tseremooniale. 2008 – 2010 külastas ta sageli Liibüat, lootes luua ärisidemeid diktaator Muammar Gaddafi mõne pojaga.

Belgia kuniningas Albert II loobus 2013. aastal troonist tervislikel põhjustel ja tema asemel sai belglaste kuningaks ta vanim poeg, 58-aastane prints Philippe.

Belgia kuningas Philippe ja kuninganna Mathilde
Belgia kuningas Philippe ja kuninganna Mathilde Foto: Michael Kooren / REUTERS/Scanpix

Boëli ema, paruness Sybille de Selys Longchamps tekitas siis riikliku skandaali, kui teatas teleintervjuus avalikult, et ta kunagine salaarmuke ja ta tütre isa on kuningas Albert II. Varem olid selle väidetava suhte kohta kirjutanud vaid kõmuväljaanded. 

Naise väitel kestis nende suhe 1966 – 1984.

«Kuna ma nooremana põdesin rasket haigust ja arvasin, et ma ei rasestu ega saa lapsi, ei kasutanud ma rasestumisvastaseid vahendeid. Ilmnes, et ma siiski saan lapsi. Koos Albertiga oli mu elu kõige ilusam periood ja meie tütar sündis armastusest,» lausus paruness.

Albert II on tunnistanud, et 1970. aastatel oli temal ja ta naisel abielukriis, kuid eitab, et tal oli kõrvalsuhteid.

Belgia praegune kuningas Philippe ei ole ta isa puudutavat juhtumit kommenteerinud.

Belgia kuningas Philippe
Belgia kuningas Philippe Foto: - / AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles