Video: Itaalias tegutses mürgisegaja, kes saatis teise ilma 600 meest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus mürgisegajast. Pilt on illustreeriv
Arvutijoonistus mürgisegajast. Pilt on illustreeriv Foto: PantherMedia/Scanpix

Itaalias elas 17. sajandil naine, kes tegeles mürgisegamisega ja müüs mürki, mille abil said abieluga rahulolematud naised oma abikaasast vabaneda.

Ajalooallikate andmetel oli Giulia Tofana professionaalne mürgitaja, kes tappis umbes 600 meest, teatab ancientpages.com. 

Ta leiutas mürgi Aqua Tofana (Tofana vesi), mida müüs naistele, kes soovisid oma abikaasast vabaneda. Selle täpne koostis ei ole teada, kuid arvatakse, et see põhines mustal belladonnal ehk karumustikal, kuid selles oli tõenäoliselt ka arseeni, pliid, täpilist surmaputke ja sõrmkübarat. Tegemist oli värvitu ja maitsetu vedelikuga, mida sai segada vee või veiniga.

Mürgiga pudel. Pilt on illustreeriv
Mürgiga pudel. Pilt on illustreeriv Foto: Esben Hansen / PantherMedia /Scanpix

Selle sissevõtmise tagajärjel tekkisid inimesel külmetuse sümptomid, milleks olid palavik, köha ja hingamisraskused, hiljem lisandus oksendamine, kõhulahtisus  ja põletav tunne maos. Inimese surmajärgsel lahkamisel midagi kahtlast ei leitud ja arvati, et ta suri haiguse tagajärjel. 

Giulia Tofana varasema elu kohta ei ole just palju teada, kuid ta sündis umbes 1620. aasta paiku Sitsiilias Palermos. Ta ema oli Thofania d’Adamo, kes hukati 12. juulil 1633 Palermos oma abikaasa mõrva eest. See naine kasutas mürki ja õpetas mürgisegamist ka oma tütrele.

Giulia Tofana leidis, et ta saab mürkide pealt teenida ja hakkas naistele mürki müüma. Tofanal oli tütar Girolama Spera, kellel ta samuti mürgisegamist õpetas. Lisaks tegutses tütar ennustaja ja nõiana.

Tofana tegi oma mürgiäriga algust Palermos, liikudes hiljem Napolisse ja Rooma.

Ta müüs mürki eelkõige naistele, kes olid sundabielus lõksus ja ei leidnud sellest väljapääsu. Kuigi ta ei reklaaminud oma teenust avalikult, teadsid temast nii jõukad kui vaesed.

Info Tofana kahtlase äri kohta jõudis  1650. aastatel Vatikani, mille esindajad hakkasid ta tegevust uurima.

Vatikan
Vatikan Foto: Pexels / CC0 Licence

Üks naine ostis Tofana käest mürgivett, et oma abikaasa mõrvata, pannes seda ta supi sisse. Kui mees suppi sööma hakkas, takistas naine teda ja tunnistas kõik üles. Naise abikaasa andis Tofanast Rooma võimudele ja Vatikanile teada.

Supp. Pilt on illustreeriv
Supp. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Kohalikud asusid naist kaitsma, aidates tal end peita. Lõpuks naine siiski tabati ja katoliku kiriku esindajad kuulasid ta üle. Tofanat piinati ja ta tunnistas, et on tapnud  ajavahemikul 1633 - 1651 umbes 600 meest.

Kirikukohus määras  mürgisegajale surmanuhtluse. Giulia Tofana, ta tütar ja veel kolm abilist poodi 1659. aasta juulis Roomas üles.

Katoliku kirik lasi arreteerida ka need naised, kelle kohta oli täpselt teada, et nad tapsid oma abikaasa Tofana mürgiga. Nad vangistati, osa neist müüriti elusana Palazzo Pucci keldrisse.

Väidetavalt võidi ka helilooja Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) tappa Aqua Tofanaga, kuid selle kohta puuduvad tõendid.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles