Heraldi solist Sven Varkel videovõtetest Arvo Kukumäega: viisime ta koju ja nädala pärast suri

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Varkel
Sven Varkel Foto: Kadi-Maarja Võsu

Üks omanäolisemaid Eesti raskemuusikabände Herald läheb oma esimesele suuremale tuurile. Õige pea on lähenemas 20. tegutsemisaasta ning seljataha jäänud hulgaliselt hulle ja veel hullemaid lugusid. Elu24 meenutas koos bändi solisti Sven Varkeliga mõningaid värvikamaid hetki.

Sünd

Eesti raskemuusikamaastikul korralikult kanda kinnitanud ning 18 aastat tegutsenud hevibänd Herald astub juba sel nädalal üles Soomes ning nädalavahetusel Tallinnas ja Tartus oma esimese Eesti-Soome tuuri «Tunnel Vision» raames. Tuuritatakse koos naaberriigis populaarsust koguva Crimson Dayga. Tuur koosneb neljast kontserdist: kaks Soomes ning kaks Eestis.

Kuigi Sven liitus bändiga alles 2009. aastal, on temast saanud bändi ninamees, kes teiste eest liigselt sõna võtmata bändi tegemistest ja hingeelust ausalt ja humoorikalt pajatab. Nii Svenil kui teistelgi liikmetel on elu jooksul olnud ühel või teisel viisil osa mitmetes rahva poolt armastatud muusikalistes koosseisudes.

Sveni bändikarjäär sai alguse Viljandis ning liikus sujuval Tallinnasse, kus nii helistuudio kui pilli- ja laulumehena muusikamaastiku võrsumisse panustas. Ilmselt pole enamikele raskemuusika austajatele võõras bänd nimega Skriimsilm, mille hääleks taaskord Sven. «Nende hevihittide laulmine on meeletu häälekool. Selles mõttes olen sellele perioodile väga tänulik,» sõnab ta.

Klassikalise heviroki austusbänd Skriimsilm tänavu Arukülas. Sven on pildil paremalt teine.
Klassikalise heviroki austusbänd Skriimsilm tänavu Arukülas. Sven on pildil paremalt teine. Foto: Erakogu

Heraldi endine solist oli karmihäälne Mart Kalvet, kelle abil Herald kujunes äärmiselt karuseks, pigem nišimuusikat viljelevaks koosseisuks. Ühel hetkel leidis Mart, et värskelt saabunud edu valguses ei ole Herald tema jaoks enam prioriteet. Peale 2006. aastal välja antud promoplaati «Hevilihas/Heavy Metal Rules» läksidki Mardi ja Heraldi teed lahku ning saabus mõneaastane paus, kus bändil solisti polnud.

2009. aasta kevadel võttis bändi trummar Ranno «Rajakas» Rajaalne Sveniga ühendust, paludes teda kollektiiviga liituma. Esimene ühine proov toimus ühes praeguse Telliskivi loomelinnaku nüüdseks üles viksitud hoones, kus tol ajal külmas ja räämas prooviruumis talvel isegi seina sees auk oli.

Sven Varkel
Sven Varkel Foto: Kadi-Maarja Võsu

Nii nagu ikka on aja jooksul erinevaid projekte tulnud ja läinud ning kõik Heraldi liikmed teevad täiskohaga päevatööd, kasvatavad lapsi, elavad pereelu. Võib-olla just seetõttu on Herald nii omanäoline ja autentne. Nii muusikas kui esituses kumab läbi siirus ja robustne ausus, mis lummab ja paneb kuulama. Ka Sven tunnistab, et Heraldi tegemine on täielikult projekt, mida tehakse vaid enda jaoks, mitte raha ega kuulsuse nimel. Seetõttu on kõik otsused, nii loomingulised kui esinemistega seotud, alati väga kaalutletud ning kõigi osapoolte vahel läbi arutatud.

«Me ei pea end professionaalseks bändiks, selles mõttes, et leiba sellega ei teeni. See on hobi, aga püüame seda teha maksimaalselt hästi. Mingit hinnaalandust kvaliteedile ei tee. Teadlikult püüame hoida seda hobina ning oleme keeldunud ka erinevatest pakkumistest. Ei taha lasta sellel saada tööks, just selle pärast, et saaks täiega nautida,» arutleb Sven, et muusikute suhtumist ja kirge tunneb ka publik ning veresoont lõhki pingutama hakates kaoks Heraldist väga suur ja oluline osa.

Herald
Herald Foto: Mats Õun

Surm

Metal-maastikul tegutsejatega vesteldes ei saa rääkimata jätta kogu Eestit raputanud teatest, et Kosmikute liige Raivo Rätte on segastel asjaoludel aset leidnud õnnetuse tagajärjel hukkunud. Seda, mis tol saatuslikul ööl tegelikult juhtus, selgitab uurimine, kuid juhtunu tuli ehmatusena paljudele. Ka Heraldi liikmete jaoks oli see täielik šokk.

Kuigi Raivo ei olnud Sveni lähedane sõber, oldi üksteisega heades suhetes ning ka bändimeestena oli omavaheline solidaarsus. «Minu isiklik arvamus on, et tegemist oli mõrvaga, kuid uurimine selgitab, kas see tõesti oli nii,» sõnab Sven ja avaldab kahetsust, et saatuse kuri sõrm nõnda vara muusiku elutee lõpetas.

Kosmikute bassimees Kõmmari ehk Raivo Rätte.
Kosmikute bassimees Kõmmari ehk Raivo Rätte. Foto: Kosmikud

Surm on konstant, millest ei ole võimalik mööda hiilida, nii on ka Herald kui kollektiiv pidanud lähedalt kokku puutuma veel teisegi surmaga, millest kuuldes suur osa Eestit leina langes. Nimelt pidi näitleja Arvo Kukumägi mängima peaosa muusikavideos «Meister». «Meil on temast viimased kaadrid elusana,» sõnab Sven, kuid leiab, et tuntud inimeste surmadest rääkimine on väga keeruline, et see ei kukuks välja justkui püüaks tragöödia abil enda kuulsust suurendada.

«Kui hakkasime muusikavideot tegema, mõtlesime esmalt, et peaosa võiks täita Ulfsak. Meil oli vaja sellist krobelise näoga vanemat meest. Kuid tema suri enne, kui jõudsime pikemalt mõelda, siis mõtlesime Kukumäe peale. Meie trummar tundis kedagi, kes tundis tema tütart ja sedasi temaga kontakti saimegi,» meenutab Sven.

«Sain tema numbri ja väga imelik ja hirmus oli helistada inimesele, keda oled lapsepõlves erinevates filmides näinud. Võtsin julguse kokku, hakkasime suhtlema ja läksime talle külla. Tal oli selline hästi suur ja äge korter. Täielik boheemlase kodu. Viisin talle kingituseks plaadi. Rääkisin temaga, ta ütles, et mõtleb ja küsis projekti eest ka korralikult raha,» räägib Sven. Kõik bändiliikmed tundsid, et kuna tegemist on tuntud näitlejaga, tuleb leida soovitud summa.

Arvo Kukumägi (1958-2017)
Arvo Kukumägi (1958-2017) Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Kuigi kohtumiselt lahkuti kindlate kokkulepeteta, helistas näitleja juba samal õhtul Svenile, öeldes, et kuulas plaati ning on nii muusikast kui projektist vaimustuses. «Helistas mulle veel mitmel korral, oli tõesti täielik fänn ning hakkas video jaoks juba eraldi karakterit välja mõtlema. Otsis kostüüme, tõi pööningult vana kitarri võtetele kaasa ja enne surma sai temast Heraldi fänn,» kirjeldab Sven.

«Siis tuli võttepäev, aga see sattus olema pärast maipühi. Kui temaga esimest korda kohtusime oli ta täiesti kaine ja kõik oli normaalne. Maipühade ajal hakkas ta aga taas napsu võtma ja vajus tsüklisse. Võtete ajaks oli ta omadega täiesti läbi. Kuidagi saime temaga mingid kaadrid tehtud, aga poole päeva peal väsis ta ikka nii ära, et pidime lõpetama. Panime asjad kokku, viisime ta koju ja nädal aega hiljem ta suri,» rääkis hevimees.

Võttepäeval filmitud materjalist lõigati kokku lühike klipp, mida näidati Arvo matustel, kus Herald esines. «Leppisime kokku, et päris videosse temast filmitud kaadreid ei pane, just seetõttu, et mitte lasta liugu kuulsa inimese surma peal,» selgitab Sven. Arvo asemele leiti osatäitja sealsamas ärasaatmispeol: Heino Kalm, kes oli Arvo Kukumäega koos kinoekraanigi jaganud.

Minevik, tulevik, olevik

Kuigi praeguse peavoolu muusikast on Sven pigem kõrvale hoidnud, on talle silma jäänud Karl-Erik Taukar, kellega koostööst sobiva pakkumise korral ilmselt ära ei ütleks. «Ta tundub suht andekas tüüp ja kuuldavasti ka väga hea bassimees,» ütleb Sven, kuid rõhutab, et kuigi ollakse avatud huvitavatele projektidele, peab see tõesti olema midagi sellist, mis kõiki liikmeid kõnetab. Raha ja kuulsuse nimel keeldutakse bändi tegemast, selleks on kõigil päevatööd, Herald on hingetoit. 

Kui rääkida mõminaräpparitest, vastab Sven naljatledes: «Ma arvan, et neist ei ole meile muusikaliselt vastast. Nad ei oska lauldagi ju. Olen skeptiline selles suhtes.»

Praegu töötatakse uue plaadi kallal, mis ilmub 2020. aastal, mil Herald tähistab oma 20. tegutsemisaastat. Kontseptsioon on peas juba paigas ja materjal olemas ning otsustatud on, et uus album tuleb eelmisest lühem. «Tahame, et see mahuks ühe vinüüli peale ära,» avaldab Sven.

Sven Varkel
Sven Varkel Foto: Kadi-Maarja Võsu

Ka laulude kirjutamisel võetakse asja mõistusega ning üksteisega on kokku lepitud, et tuleb ja võib olla aus ning keegi kellegi kommentaari peale ei solvu ega võta isiklikult. «Kõik on ikka parema tulemuse nimel,» avaldab Sven. «Kui sa oled noor, siis ei mõtle selle peale, et kõik, mis sa teed, jääb ju igaveseks,» mõtiskleb ta, kui oluline muusikategu ja laulukirjutamine bändi jaoks tegelikult on.

Just selline suhtumine loomingusse ongi võib-olla põhjuseks, miks ka Heraldi fännid neid võimaluse korral oma pereliikmetena kohelda soovivad. Näiteks meenutab Sven üht täiesti uskumatut kogemust, kui üks jõukas härrasmees bändi enda erapeole esinema kutsus. Olles täielikus ekstaasis, kiitis ta mehi ette ja taha ning kohtles neid kui kuninga kasse. Kõik nende soovid olid täidetud. Sealhulgas oli organiseeritud ka kaks külmkapitäit toitu ja jooke, mis ainult bändile mõeldud. «See oli täiesti pöörane. Sellised joogid, mille ostust võid vaid und näha ja laud oli lookas toidust. Me ei jõudnud seda kõike äragi süüa. Esinesime ja pärast lihtsalt jõime ülikallist viina ja sõime lausa lusikaga kalamarja peale,» meenutab Sven.

Herald
Herald Foto: Erlend Štaub

Praegu on Heraldi liikmete jaoks taas väga eriline aeg. Minnakse oma esimesele «suurele» tuurile ning Soome bändi Crimson Day initsiatiivil tehakse neli kontserti: kaks Soomes ning kaks Eestis. Tartus antakse laupäeval klubis Rock&Roll tuuri suurim kontsert ning pühapäeval tehakse Tallinna rokiklubis Barbar korralik lõpupauk. Sven avaldas, et esitamisele võib tulla ka mõni uus lugu praegu töös olevalt plaadilt, kuid ükski vana lemmik esitamata ei jää.

Kui Heraldi muusika on sümpaatne, on ka Crimson Day kindlasti mokkamööda. Lisainfot Tartu kontserdi kohta leiab siit, Tallinna kontserdi kohta siit ning pileti saab soetada siit.

Heraldi koosseisu kuuluvad Sven Varkel, Egert Vandel, Tauno Nava, Jaan Liinat, Meelis Endla. Rohkem infot leiab bändi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles