Video: Aserbaidžaani endise pangajuhi naine lõi šopates laiaks 16 miljonit naela

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Safiiride ja rubiinidega kaelakee, mis konfiskeeriti Zamira Hajijevalt
Safiiride ja rubiinidega kaelakee, mis konfiskeeriti Zamira Hajijevalt Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix

Aserbaidžaani valitsus nõuab, et Briti valitsus annaks välja Ühendkungriigis redutava aserbaidžaanlase Zamira Hajijeva, kes kulutas 16 miljonit naela (18,2 miljonit eurot) luksuskaupadele.  

Naine, kelle abikaasa on Aserbaidžaani ekspankur Jahangir Hajijev, võitleb kohtu abil väljaandmise vastu, teatab AFP.

55-aastane Hajijeva arreteeriti oktoobri lõpul, kuid kõrgema kohtu otsusega pääses ta kautsjoni vastu vabadusse.

Kohus põhjendas ta vabastamist, et see naine ei põgene võimude eest. Kuid siiski määrati talle liikumiskeeld, mille kohaselt ta ei tohi olla oma kodust väljas kell 21.00 – 6.00.

Aserbaidžaanlanna peab iga päev andma endast teada oma kriminaalhooldusametnikule ning riigist lahkumise ennetamiseks konfiskeeris Londoni politsei ta passi.

Hajijeva abikaasa, 57-aastane Jahangir Hajijev arreteeriti 2016. aastal ja talle määrati 15 aasta pikkune vanglakaristus Aserbaidžaani rahvusvahelisest pangast kümnete miljonite naelte varastamise eest. Kohtu otsuse kohaselt peab endine pangajuht raha tagasi maksma.

Zamira Hajijevale kuuluv maja Londonis
Zamira Hajijevale kuuluv maja Londonis Foto: SIMON DAWSON / REUTERS/Scanpix

Hajijevid ostsid Londonisse maja 2009. aastal, tehes tehingu läbi Briti Neitsisaartel asuva firma. Nad maksid maja eest 11,5 miljonit naela (13,1 miljonit eurot), nüüdseks on maja hind kerkinud 15 miljoni naelani (17,1 miljonit eurot).

Zamira Hajiyevale kuuluv maja Londonis
Zamira Hajiyevale kuuluv maja Londonis Foto: SIMON DAWSON / REUTERS/Scanpix

Nii Aserbaidžaani kui Briti võime huvitab, kuidas Hajijevid said osta Londonise Knightbridge’i maja osta. Kui Zamira Hajijeva ei suuda selgitada, kust ta majaostuks legaalse raha sai ja seda dokumentaalselt tõestada, siis ta maja konfiskeeritakse, kuna tõenäoliselt osteti see varastatud raha eest.

2013. aastal ostis Hajijeva rohkem kui 10 miljoni naela (11,4 miljonit eurot) eest Berkshire’is asuva Mill Ride golfiklubi ning veel ühe maja Ascoti lähedal.

Briti siseministeerium andis Hajijevale kümme aastat tagasi erandkorras elamisloa, mida antakse välismaalastest jõukatele investoritele.

Hajijeva on kulutanud kümne aastaga Briti luksuskaubamajades, eelkõige Harrodsis osteldes 16 miljonit naela (18,2 miljonit eurot).

Uurimine näitas, et üks ost ulatus tal 150 000 naelani (170 000 eurot) ning ta ostis siis kuldehteid, parfüüme ja kelli. Lisaks kulutas ta veel 1800 naela (2000 eurot) eksklusiivsetele veinidele.

Zamira Hajijeva ostetud kaelakee
Zamira Hajijeva ostetud kaelakee Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix

Naisel on 35 krediitkaarti ja kolm Harrodsi lojaalse kliendi kaarti.

Politsei konfiskeeris kohtu otsuse kohaselt osa Hajijeva poolt ostetud kallitest ehetest ja kelladest.

Zamira Hajijevalt konfiskeeritud hinnaline käevõru
Zamira Hajijevalt konfiskeeritud hinnaline käevõru Foto: / AP/Scanpix
Zamira Hajijevalt konfiskeeritud teemantkee
Zamira Hajijevalt konfiskeeritud teemantkee Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles