Napp pääsemine katastroofist: piloot seadistas autopiloodi valesti (4)

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Milan Vasicek / PantherMedia / Scanpix

Lennufirma Flybe lend Belfastist Glasgowi kukkus 18 sekundiga 150 meetrit maapinna poole, sest piloot oli seadistanud autopiloodi valesti.

Lennuk langes kiiresti pärast seda kui 60 aastane piloot pärast õhku tõusmist valed autopiloodi seaded valis. Nelikümmend neli reisijat ja neli meeskonna liiget oli samal ajal lennuki pardal.

Piloot võttis kasutusele autopiloodi Bombardier Dash-8 Q400 lennukil, mil see oli jõudnud 412 meetri kõrgusele. Seejärel tõusis lennuk veel 45 meetri võrra kõrgemale, kuid siis hakkas 457 meetri pealt järsult langema.

Lennuk kukkus nii kiiresti, et saavutas maksimaalse laskumiskiiruse 1310m/min.

Maandumise kiiruse järgi võib oletada, et lennuk oleks võinud loetud sekundite jooksul maapinnaga kokku põrgata, muidugi juhul kui meeskond poleks sekkunud. Tõrge tekkis pärast seda kui piloot oli seadistanud lennuki kõrguseks null meetrit. Piloot parandas vea 283 meetri kõrgusel, kui meeskond andis teada, et maa paistab. Piloot võttis seejärel lennuki autopiloodi pealt maha, vahendab express.co.uk.

Lend jätkus ilma edasiste vahejuhtumiteta.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles