Shakespeare`i teosed võivad aidata arste?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shakespeare`i teosed võivad aidata arste?
Shakespeare`i teosed võivad aidata arste? Foto: SCANPIX

Inglise renessansiautori William Shakespeare`i teosed võivad aidata arstidel paremini näha patsientide haiguse ja emotsioonide vahelisi seoseid.

Pensionil arst Kenneth Heaton selgitas, et nüüdisaegne meditsiin vaatab vaid füüsilisi sümptomeid, seostamata neid psüühiliste seisunditega, kirjutab BBC.

Heatoni sõnul on Shakespeare´i näidendites tosinaid näiteid psühhosomaatiliste probleemide kohta.

Heaton hakkas Shakespeari teoseid meditsiini seisukohast uurima pärast seda, kui ta gastroenteroloogi ameti maha pani.

Talle pakkus eriti huvi uimasus, väsimus, minestamine ja kuulmisprobleemid, mis olid tekkinud emotsionaalse pinge tõttu, kuid millele tavameditsiin ei suutnud põhjust leida.

Heaton tõi näite, et «Hamletis» ja «Veneetsia kaupmehes» ilmneb kurbus ja lootusetus passiivsusena.

Raskekujulise šoki tekitatud külmust ja võimetust leiab «Romeost ja Juliast». Hingeline kriis ilmneb kuulmishäirena «Kuningas Leare`is».

«Paljud arstid ei taha näha seost, et füüsiliste probleemide taga on psüühilised häired ja rasked emotsionaalsed seisundid. Selle tõttu ei suudeta alati õigeid diagnoose panna, palju on mõttetuid uuringuid ning ebasobivat ravi,» tõdes endine arst.

Heatoni arvates võiksid arstid oma kvalifikatsiooni tõsta Shakespeare´i teostes ära toodu abil.

Heaton uuris läbi kõik Shakespeare`i tähtsamad teosed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles