USA eksesileedi Michelle Obama oma elulooraamatus: oleksin äärepealt Baracki kaootilise režiimi järgi elades murdunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelle OBama raamat «Becoming»
Michelle OBama raamat «Becoming» Foto: / AP/Scanpix

USAs ilmus täna, 13. novembril endise esileedi Michelle Obama elulooraamat «Becoming», milles ta räägib oma kasvamisest naiseks, kes ta on praegu, ka 26 aastat kestnud abielu tõusudest ja mõõnadest ning oma rollist esileedina ning «vihase musta naisena».

Ekspresidendi Barack Obama abikaasa andis seoses oma raamatuga intervjuu teleajakirjanik Robin Robertsile selgitadese, et suhted, kaasa arvatud abielu nõuavad pühendumust, kannatlikkust ja palju tööd.

«Tean paljusid paare, kes pidevalt elavad kriisist kriisi. Need paarid peaksid saama aru, et konflikti abil ei ole võimalik erimeelsusi lahendada. Tuleb leida paremaid viise. Nii mina kui mu mees oleme teinud palju tööd, et meie abielu toimiks. Vajadusel oleme pöördunud nõustajate ja terapeutide poole,» selgitas proua Obama.

Endine esileedi Michelle Obama 12. noveembril Illinoisis Chicagos rääkimas oma raamatust
Endine esileedi Michelle Obama 12. noveembril Illinoisis Chicagos rääkimas oma raamatust Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / REUTERS/Scanpix

«Ideaalses maailmas oleks mu abikaasa Barack töötanud mõne fondi juhina, kust ta saaks maailma paremaks muuta ja öelda sõna sekka talle tähtsatel teemadel ning jõuaks koju enne, kui toit jahtub,» on raamatus.

Michelle Obama sõnul elas pere enne Valgesse Majja kolimist ta mehe kaootilise režiimi järgi ja selle tõttu oleks ta peaaegu murdunud. Ta lisas, et neil peaaegu ei olnud ühist aega.

Kui Michelle Obama oli oma harjumustelt täpne ja pidas ajagraafikust kinni, siis ta mees mitte ja see lõi pere elukorralduse pidevalt segamini.

Närvivapustuse äärel olles tegi Michelle Obama oma ajagraafiku, milles oli aeg minutipealt ära jagatud.

«Muutsin meie pere aega oma ema abil, kes oli nõus mulle appi tulema. Ema tuli paaril päeval nädalas varahommikul kell 4.45 meie koju, et ma saaksin  kell 5.00 minna jõusaali treenima. Jõudsin koju tagasi kell 6.30, et lapsed äratada ja nad päevaks valmis panna. See uus režiim muutis meie elu. Ma sain aega iseendale, tagasi oma jõu ja meelerahu, mille arvasin olevat kaotanud. Me ei elanud enam elu, milles pidime pidevalt arvestama Baracki kaootilisusega,» kirjeldab Michelle Obama oma elulooraamatus.

Michelle OBama raamat «Becoming»
Michelle OBama raamat «Becoming» Foto: / AP/Scanpix

Raamatu kohaselt oli ka õhtune režiim paika pandud ja kui isa jõudis õigeks ajaks koju, oli suurepärane, kui ei jõudnud, siis ei tehtud sellest probleemi.

Õhtusöök oli kell 18.30, pärast seda oli pesemine ja voodisse minek. Michelle Obama luges tütadele muinasjutte kuni kella 20.00 ja siis oli magamise aeg.

«Minu nägemuse kohaselt ei alanud elu alles siis, kui isa koju tuli. Isa pidi arvestama, et jõuab koju ajal, mil ta saab õhtul lastega koos olla,» on Obama raamatus.   

Enamik raamatust räägib, kuidas õigusüliõpilasest sai pärast ülikooli lõppu edukas advokaat, pereema ning tugev enesekindel naine, kes ajatundjate hinnangul oli üks saäravamaid ja intelligentsemaid USA esileedisid.

Michelle Obama võtab raamatus sõna ka oma seisukohtade, ameerika kultuuri ja naiste ühiskondliku positsiooni, eelkõige tumedanahaliste naiste positsiooni suhtes.

Endine esileedi Michelle Obama juunis 2018 Louisianas New Orelansis rääkimas oma elulooraamatust, mis nüüd ilmus
Endine esileedi Michelle Obama juunis 2018 Louisianas New Orelansis rääkimas oma elulooraamatust, mis nüüd ilmus Foto: Jonathan Bachman / AFP/Scanpix

«Pärast seda, kui minust sai üsna vastumeelselt avaliku elu tegelane, on mind üsna palju kiidetud. On öeldud, et olen maailma kõige mõjuvõimsam naine, kuid samas on mind tituleeritud «vihaseks mustaks naiseks» Ma ei ole ühte ega teist. Olen tahtnud kritiseerijatelt küsida, et millisel sõnal on rõhk. Kas «vihasel», «mustal» või «naisel». Olen kuulnud, et internetiavarustes spekuleeritakse, kas olen ikka naine või olen hoopis mees,» on eksesileedi raamatus.

Michelle Obama sõnul koges ta poliitika telgitaguseid ja ta saab öelda, et seal on «räpane».

«Kui mu mees kandideeris  1996 Illinoisi osariigi senatisse, siis ei arvanud ma poliitikutest just palju. Minu silmis olid senaatorid paksud ja laisad, nad olid nagu aeglaselt liikuvad ja paksu kilbiga kilpkonnad, kes lähtuvad alati enda vajadustest. Ma kartsin, et sellises keskkonnas süüakse mu mees elavalt,» meenutas Michelle Obama.

USA senat tekitas Michelle Obamas veelgi suuremat hirmu ja vastumeelsust.

Barack Obama kandideeris 2000. aastal esindajatekotta, kuid ei saanud sinna. 2004. aastal aga senatisse, saades 70 protsendi hääli, mis tõid talle võidu ja senatikoha.

Demokraatide presidendikandidaat Barack Obama koos perega augustis 2008 Demokraatliku partei kampaaniasündmusel
Demokraatide presidendikandidaat Barack Obama koos perega augustis 2008 Demokraatliku partei kampaaniasündmusel Foto: Mike Segar / Reuters/Scanpix

2008. aastal kandideeris Barack Obama USA presidendiks ja sai võidu. Ta andis oma esimese ametiaja ametivande 20. jaanuaril 2009. Ta oli president veel teise ametiaja, 2012 – 2017.

USA 44. president Barack Obama andis ametivande 20. jaanuaril 2009. Ta naine Michelle Obama hoiab piiblit
USA 44. president Barack Obama andis ametivande 20. jaanuaril 2009. Ta naine Michelle Obama hoiab piiblit Foto: Jason Reed / Reuters/Scanpix
USA president Barack Obama ja esileedi Michelle Obama 20. jaanuaril 2009 inauguratsiooniballil
USA president Barack Obama ja esileedi Michelle Obama 20. jaanuaril 2009 inauguratsiooniballil Foto: Charlie Neibergall / AP/Scanpix

Michelle ja Barack Obama suhe sai alguse, kui nad töötasid Chicagos mainekas advokaadibüroos Sidley & Austin. Barack Obama tuli sinna oma tulevasest naisest hiljem tööle ja Michelle, kes kandis siis perekonnanime Robinson, oli Baracki mentor. Nad abiellusid 1992. aastal.

Barack Obama ja ta naine Michelle Obama oma pulmapäeval 18. oktoobril 1992 Chicagos
Barack Obama ja ta naine Michelle Obama oma pulmapäeval 18. oktoobril 1992 Chicagos Foto: Anonymous / AP/Scanpix

Proua Obama sõnul oli ta keskendunud advokaadikarjäärile ega olnud enne Barack Obama saabumist ta ellu mõelnud abiellumisele ega pere loomisele.  

«Ma ei tundunud alguses tõmmet ja üritasin meie suhet hoida sõpruse tasandil. Barack ei jätnud jonni ja kutsus mind mitu korda välja. Ta pommitas mind jätkuvalt oma tähelepanuga ja ma andsin lõpuks alla,» teatas eksesileedi intervjuus.

Michelle Obama sõnul meeldis Barack Obama talle sellepärast, et ta oli väga otsekohene, ei mänginud mänge, vaid tegi selgeks, mida tema tahab.

Nende paarishe sai alguse siis, kui nad olid ühel suveõhtul Chicagos jalutamas ja jäätist söömas ning Barack Obama suudles ootamatult oma tulevast naist.

«Kui me peatusime, et jäätist osta, sai ta aru, et olen valmis temaga koos olema. Ta ei kaotanud sekunditki, vaid suudles mind kohe. Alates sellest suudlusest oleme koos ja ma teadsin siis, et ta on minu jaoks õige mees,» on proua Obama raamatus.

Michelle Obama sõnul ei ole rohkem kui kahe aastakümnega tema ja ta mehe armastus kustunud, vaid tugevnenud ja süvenenud. 

Selle pitseriks on nende kaks tütart, 1998 sündinud Malia Ann ja 2001 sündinud Natasha, hüüdnimega Sasha.

USA president Barack Obama, ta tütar Sasha, esileedi Michelle Obama ja tütar Malia 2016 Massachusettsis Cape Codi õhujõudude baasis
USA president Barack Obama, ta tütar Sasha, esileedi Michelle Obama ja tütar Malia 2016 Massachusettsis Cape Codi õhujõudude baasis Foto: NICHOLAS KAMM / AFP/Scanpix

Michelle Obama elulooraamat on USAs aasta kirjandussündmus, mida oodati pikalt. See raamat antakse samaaegselt välja 31 keeles.

Nimetatud raamat on USA endise esipaari samm uue elu suunas. Barack Obama elulooraamat peaks ilmuma 2019. Obamad on sõlminud lepingu Netflixiga, nad astuvad üles telesaadetes ja dokumentaalfilmides.

USA president Barack Obama ja esileedi Michelle Obama lahkumas 20. jaanuaril 2017 Valgest Majast
USA president Barack Obama ja esileedi Michelle Obama lahkumas 20. jaanuaril 2017 Valgest Majast Foto: Jim Watson / AFP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles