Video: kodutule ühisrahastuse abil 400 000 dollari korjamine osutus kolmiku pettuseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
17. novembril 2017 Philadelphias tehtud foto, millel on Johnny Bobbitt Jr. (vasakul), Katelyn McClure (paremal) ja Mark D'Amico
17. novembril 2017 Philadelphias tehtud foto, millel on Johnny Bobbitt Jr. (vasakul), Katelyn McClure (paremal) ja Mark D'Amico Foto: Elizabeth Robertson / AP/Scanpix

Üks aasta tagasi levis meedias ja sotsiaalmeedias lugu USA kodutust sõjaveteranist Johnny Bobbitist, kes andis oma viimased 20 dollarit, et autoga teele jäänud Katelyn McClure saaks bensiini osta.

McClure sõbrunes Bobbitiga ja tahtis teda hiljem abi eest tänada, hakates koos oma elukaaslase Mark D’Amicoga GoFundMe ühisrahatuse abil veterani jaoks raha koguma, teatavad telegraph.co.uk ja msn.com.

Seda lugu jagati agaralt ja maailma erinevates paikades elavad rohkem kui 14 000 inimest andsid raha.

Kampaaniaga koguti natuke üle 400 000 dollari, kuid siis tekkis tüli, et kellele peaks raha kuuluma.

Johnny Bobbitt 
Johnny Bobbitt Foto: HO / AP/Scanpix

Bobbit andis McClure’i ja D’Amico selle aasta augustis kohtusse väites, et paar jättis rohkem kui poole kogutud summast endale. Paar selgitas siis, et nad ei taha anda Bobbitile kogu summat enne, kui ta vabaneb narkosõltuvusest ja on leidnud töökoha.

Bobbiti advokaat Jacqueline Promislo sõnas, et paar kogus GoFundMe abil eelkõige raha iseendale, et elada unistuste elu, mida nad ilma suure rahata ei oleks saanud.

New Jersey kohus määras siis, et paar peab nende käes oleva summa Bobbitile andma, kuid nad ei teinud seda.

Selle loo «viimane vaatus» hävitab usu inimeste aususesse ja headusse.

Uurimine näitas, et kogu lugu oli kolmiku pettus ning Bobbit oli samuti pettuseplaani taga.  

Vasakult: Johnny Bobbitt, Katelyn McClure ja Mark D'Amico politseifotol
Vasakult: Johnny Bobbitt, Katelyn McClure ja Mark D'Amico politseifotol Foto: HO / AP/Scanpix

New Jersey Burlingtoni maakonna prokurörid teatasid, et kolmik tundis üksteist enne seda, kui nad rahakogumisplaaniga algust tegid.

Politsei arreteeris 35-aastase Bobbiti 14. novembril Philadelphias. D’Amico ja McClure tabati samal päeval.  

Prokuröride teatel kahtlustatkse kolmikut pettuses ja raha väljapetmises ning süüdimõistmisel võib neid oodata 5 – 10 aasta pikkune vanglakaristus.

Katelyn McClure (paremal), Mark D'Amico (keskel) ja Johnny Bobbitt fotol, mida näidati politsei pressikonverentsil 15. novembril New Jerseys Mount Hollys
Katelyn McClure (paremal), Mark D'Amico (keskel) ja Johnny Bobbitt fotol, mida näidati politsei pressikonverentsil 15. novembril New Jerseys Mount Hollys Foto: Seth Wenig / AP/Scanpix

«Nende rahakogumiskampaania põhines valel. Uurimisel ilmnes, et McClure saatis sõpradele sõnumeid, milles tunnistas, et Bobbiti «aitamine» oli lihtsalt viis, kuidas raha saada,» sõnas prokurör Scott Coffina pressikonverentsil.

Katelyn McClure ja Johnny Bobbitt pildil, mida politsei näitas 15. novembril toimunud pressikonverentsil New Jerseys Mount Hollys
Katelyn McClure ja Johnny Bobbitt pildil, mida politsei näitas 15. novembril toimunud pressikonverentsil New Jerseys Mount Hollys Foto: Seth Wenig / AP/Scanpix

Coffina teatel andsid McClure ja D’Amico Bobbitile 75 000 dollarit, ülejäänud summa jätsid endale. Nende kolme inimese kontodel olevad suured summad külmutati ja antakse tagasi GoFundMe ühisrahastusplatvormile.

GoFundMe teatas, et raha tagastatakse kõigile rohkem kui 14 000 inimesele, kes oma raha andsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles