VIDEO Gerontoloog Aubrey de Grey: inimestel on suured võimalused elada 1000-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aubrey de Grey 2008 Eestis
Aubrey de Grey 2008 Eestis Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Inglise gerontoloog Aubrey de Grey on seisukohal, et inimkeha vananemist saab aeglustada ja inimestel on õige elustiili korral suur võimalus elada umbes 1000-aastaseks.

USAs Californias Santa Cruzi mäestikupiirkonnas erakuna elav 53-aastane de Grey on viimase 15 aastaga saanud üheks tuntumaks vananemise uurijaks ja vananemise aglustamise propageerijaks, teatab ft.com.

De Grey teatel näitavad nii geeni- kui teised uuringud, et vanaemise taga on põhiliselt metabolismiprotsessis tekkivad mürgised kõrvalained. Need ained kahjustavad rakke ja kiirendavad vananemist, võides tekitada ka vähkkasvajaid ja demetsust.  

Teadlase arvates saab iga inimene ise oma vanaemist aeglustada, kui muudab oma elustiili ja toiduvalikut, mille tagajärjel tekib väga vähe või ei teki peaaegu üldse kahjulikke aineid.

Aubrey de Grey 2008 Eestis
Aubrey de Grey 2008 Eestis Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics/Scanpix

Mida puhtam on inimese organism, seda väiksem on eluohtlikestesse haigustesse haigestumise tõenäosus.

De Grey asutas 2009. aastal vananemise uurimiskeskuse Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS), mille eesmärgiks on uurida metabolismi ja leida viise, kuidas juba kahjustunud rakke parandada ja sellega vananemist aeglustada.

«Me teame metabolismi mehhanismidest üsna vähe, seega on neid vaja uurida. Mikrotasandiga tegelemine aitab kaasa, et makrotasandil ei tekiks rakuvigastusi ja haigusi. Mida tervem ollakse, seda suurem on tõenäosus elada väga vanaks,» selgitas gerontoloog.

De Grey sõnul mõjutab inimelu väga palju keskkond, kus elatakse. Mida puhtam ja vaiksem see on, seda suurema tõenäosusega ollakse vähem stressis ja haige.

Briti gerontoloogi seisukohad pakuvad küll huvi, kuid enamik teadlasi arvab, et inimkeha ei ole loodud selliselt, et 1000 aastat vastu peaks. 

Aubrey de Grey 2008 Eestis
Aubrey de Grey 2008 Eestis Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles