Video: Hiinas leiti mini terrakotaarmee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mini terrakotaarmee, mis leiti Hiina idaosast Linzist
Mini terrakotaarmee, mis leiti Hiina idaosast Linzist Foto: twitter.com

Arheoloogid leidsid Hiinas idaosas Shandongi provintsis Linzi piirkonnas 2100 aasta vanuse mini terrakotaarmee, milles on nii sõdalasi, hobuseid, vahitorne kui muusikuid.

Asjatundjate sõnul on see nagu väikeversioon Hiina esimese keisri Shi Huangdi, kes valitses Hiinat 221 – 210 eKr, suurest terrakotaarmeest, mille sõdalased, ametnikud, muusikud ja hobused on elusuurused, teatab livescience.com.

Joonistus, millel on kujutatud Hiina esimest keisrit Shi Huangdid
Joonistus, millel on kujutatud Hiina esimest keisrit Shi Huangdid Foto: akg-images / scanpix

Uurimine näitas, et need väikesed kujud tehti umbes sajand pärast õiget terrakotaarmeed. Kui suured kujud on enamvähem 180-sentimeetrised, siis nüüd leitud kujud on 22 – 31 sentimeetrit pikad.

Hiina esimese keisri Shi Huangdi terrakotaarmee
Hiina esimese keisri Shi Huangdi terrakotaarmee Foto: /SCANPIX

«Nüüd leitud šahti lõunapoolses osas oli ratsavägi, hobused ja kaarikud koos vahitornidega, mille kõrgus on 140 sentimeetrit. Šahti keskel oli umbes 300 lahinguvalmiduses jalaväelase kuju. Põhjapoolses osas aga muusikud, kes olid pandud paviljoni,» sõnasid arheoloogid.

Mini terrakotaarmee, mis leiti Hiina idaosast Linzist
Mini terrakotaarmee, mis leiti Hiina idaosast Linzist Foto: twitter.com

«Kujude tegemise aeg ja nende matmise asukoht viitab prints Liu Hongile, kes oli keiser Wu (valitses 141 – 87 eKr) poeg. Keiser ja ta pere elasid Linzis, mis oli nende pealinn. See asus praeguse leiukoha lähedal. Ajalooliste allikate andmetel suri prints Liu 110 eKr,» teatasid arheoloogid.

Nad jätkasid, et Liu Hongist sai troonipärija juba lapsena, kuid ta suri noorelt ja tal ei olnud järglasi.

Vana-Hiina ajaloolase Ban Gu teatel nähti vahetult enne Liu Hongi surma taevas komeeti ja hiinlased seostasid ta surma sellega. 

«See miniarmee pidi kaitsma noorena surnud printsi teispoolsuses. Seega peaks olema ta matmispaik kuskil selle armee lähedal. Šaht küll leiti, kuid selles ei ole ühtegi viidet matmiskambri ega selle sissepääsu kohta. Võimalik, et matmiskoht on hävinenud,» jätkasid arheoloogid.

Linzi eakate elanike sõnul oli seal kunagi küngas, mille kõrgus oli neli meetrit, kuid see lõhuti millalgi 1960. aastate lõpul ja 1970. aastate alguses, kui laiendati Jiaonan-Jinani vahelist raudteed.

1938. aastal tegi Jaapani õhujõudude lennuk piirkonnast ülelennul aerofotosid, millel on raudtee juures näha küngast.

Qini dünastiasse kuulunud Shi Huangdi oli esimene Vana-Hiina keiser, kes ühendas seitse omavahel sõdinud väikeriiki ja lasi valmistada terrkotaarmee, mis kaitseks teda teispoolsuses.

Hiina esimese keisri Shi Huangdi terrakotaarmee
Hiina esimese keisri Shi Huangdi terrakotaarmee Foto: akg-images / scanpix

Pärast tema surma 210. aastal eKr sai Hiinas võimsaks Hani dünastia ja ka selle esindajad lasid endale teha terrakotasõdalasi, mis neid pärast surma hauataguses elus kaitseksid.

Shi Huangdi terrakotaarmee leiti 1974. aastal Kesk-Hiinas Shaanxi provintsis Xianis. See armee koosneb 8099 elusuuruses kujust.

Hiina esimese keisri Shi Huangdi terrakotaarmee
Hiina esimese keisri Shi Huangdi terrakotaarmee Foto: AP/Scanpix

Hiina idaosas Linzis tehti väljakaevamisi juba 2007. aastal ja siis leiti viiteid minikujudele, kuid nende pinnale toomine, puhastamine, konserveerimine ja uurimine võttis aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles