Video: Põhja-Sentineli saare põliselanikud tapsid misjonäri, kes oli nende silmis ohtlik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid
Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Indale kuuluva Andamanide ja Nicobaride saarestike Põhja-Sentineli saarel tapsid põliselanikud sentinelid odadega ameeriklasest misjonäri, keda pidasid vaenlaseks ja sissetungijaks.

Sentinelid ei soovi ülejäänud maailmaga suhelda ja ilma India võimude eriloata nende juurde minna ja neid jäädvustada ei tohi, teatab reuters.com.

Andamanide ja Nicobaride politsei esindaja kinnitas 27-aastase USA kodaniku John Allen Chau tapmist kohalike poolt.

Uurimine näitas, et Chau maksis kohalikele kaluritele, et nad ta sentinelide juurde viiks. Ta jõudis 16. novembril nende saare lähedale, kus ta istus ümber kanuusse, millega sõitis saare randa.

India meedia teatel nägid kalurid, kuidas mees rannal noolerahe alla sattus. Põliselanikud tirisid ameeriklase kaasa.

Põhja-Sentineli saar on märgitud punasega
Põhja-Sentineli saar on märgitud punasega Foto: Wikipedia.org

AFP reporteriga rääkinud kaluri teatel üritas ameeriklane jõuda Põhja-Sentineli saarele juba 14. novembril, kuid siis oli tugev lainetus ja ta ei pääsenud randa.

«Kaks päeva hiljem katsetas ta uuesti, olles end paremini ette valmistanud. Teda tabasid nooled, kuid ta ei põgenenud. Mina ja mu kaaslased nägime, kuidas põliselanikud talle köie kaela ümber panid ja teda enda järgi vedasid. Kui sentinelid meid, kalureid, nägid siis nad põgenesid. Järgmiseks hommikuks oli ameeriklane surnud,» sõnas allikas.

Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid
Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Politsei pidas juhtumi tunnistajaks olnud kalurid kinni, kui nad saabusid saarestiku pealinna Port Blairi ja kuulasid nad üle. Veel ei ole teada, kuhu põliselanikud mehe surnukeha viisid, sest helikopteriotsingute kohaselt seda rannas enam ei olnud.

India ametnike teatel oli Chau väga huvitatud sentinelidest, sest soovis neid kristlusse pöörata.

Andamanide ja Nicobaride saarestikel elab lisaks sentinelidele veel mitmeid põlishõime, kes ei soovi ülejäänud maailmaga suhelda. Neid on üsna vähe alles ja on selle tõttu kaitse all.

India võimud ei soovita minna neil saarestikel paikadesse, kus on põliselanikke. Näiteks on Andamanide saarestikus suur maantee, kus turistidel on ohtlik sõita, kuna see kulgeb läbi põliselanike maade ja neid võidakse rünnata. On teada kümneid juhtumeid, milles põliselanikud on sealt läbi sõitnuid rünnanud ja isegi tapnud.

2011. aasta rahvaloenduse andmetel oli sentinele elus umbes 40. Nad on nii põllupidajad kui kütid-korilased. Nad tapavad saarele tulnud võõrad ning nad tavaliselt tükeldavad ja põletavad surnukeha. Võõraid peetakse räpasteks sissetungijateks, kes segavad nende elu ja suhtlust jumalatega.

India võimud leevendasid selle aasta alguses Põhja-Sentineli saare kohta käivaid piiranguid, kuid välismaalastel peab sinna minemiseks olema ikkagi eriluba. Ei ole selge, kas USA misjonäril Chaul oli see luba.

«Oleme teadlikud, et USA kodanik hukkus Põhja-Sentineli saarel. Teeme kohalike võimudega koostööd, leidmaks ta surnukeha. Avaldame ta perele kaastunnet,» sõnas Indias Chennais asuva USA konsulaadi konsul Robert Burgess. 

Andamanid ja Nicobarid on India liiduala. Koosneb Andamanidest, Nicobaridest ning mõnest väiksemast saarerühmast, paiknedes India ookeanis Bengali lahe ja Andamani mere vahel. Saarestikud on Arakani mäestiku jätk.

Andamanid ja Nicobarid asuvad India ookeanis (punases ruudus)
Andamanid ja Nicobarid asuvad India ookeanis (punases ruudus) Foto: Wikipedia.org

Saarestikud koosnevad rohkem kui viiesajast saarest, millest vaid kolmandikul on inimasustus. Saari ääristavad korallrahud ja neil on troopiline vihmamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles