Viltune Pisa torn on hakanud end sirgeks ajama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pisa torn 2015. aastal tehtud fotol
Pisa torn 2015. aastal tehtud fotol Foto: Caro / Muhs / Caro / Muhs

Itaalia Toskaana kuulus viltune Pisa torn, itaalia keeles Torre pendente di Pisa, on torni jälgivate ekspertide teatel hakanud end aeglaselt sirgeks ajama.

Torni  säilimise ja restaureerimise eest vastutava organisatsiooni Pisa Surveillance Group teatel on nad torni jälginud 17 aastat ja tähelepanekute kohaselt on see ehitis stabiliseerunud, teatab msn.com.

Pisa torn 2007
Pisa torn 2007 Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Paul/Scanpix

Pisa ülikooli esindaja, ehitusõppejõu Nunziante Squeglia kinnitusel on see 57 meetrine torn viimasel ajal sirgenenud neli sentimeetrit ja sirgenemine jätkub.

Pisa torn 1990. aastatel
Pisa torn 1990. aastatel Foto: akg/Bildarchiv Monheim /Scanpix

Itaalia võimud andsid 1990. aasta jaanuaris käsu Pisa torn avalikkusele sulgeda, kuna torni kalle oli juba 4,5 meetrit. 11 aastat suletuna olnud torn avati taas 2001.

Sirgenemisele on aidanud kaasa torni alusstruktuuri kindlustamistööd, mida on tehtud alates 1990. aastatest. Koos nüüdse nelja sentimeetriga on Pisa torn  aastate jooksul kokku sirgenenud 40 sentimeetrit.

Pisa torn 2012
Pisa torn 2012 Foto: akg-images / Werner Forman /Scanpix

Kui Pisa torni hakati 1173 rajama, ei arvestatud, et see ehitatakse pehmele liivasele pinnasele, mis võib kaasa tuua vajumise.

Pisa torni ehitamine katkestati mitmel korral, kuna kalle suurenes. Insenerid otsisid juba keskajal viise, kuidas torni stabiliseerida.

Kellatorn sai valmis 1372 ja alates sellest on ta olnud Itaalia üks tuntumaid vaatamisväärsusi.

Pisa torn 2010
Pisa torn 2010 Foto: FABIO MUZZI / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles