Pildid ja video: tänu Donald Trumpile jäi kalkun Herned ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Donald Trump jätkas aastakümnete pikkust traditsiooni, andes vahetult enne tänupüha (Thanksgiving) kalkunile armu.

Statistika kohaselt süükse USAs tänupüha ajal ära 44 miljonit kalkunit, kuid vähemalt üks kalkun, kes kannab nime Peas pääseb eluga, teatab cnn.com.

USA president Donald Trump andis tänupüha kalkunile armu
USA president Donald Trump andis tänupüha kalkunile armu Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix

Kalkuni armuandmistseremoonia leidis 20. novembril aset Valge Maja Roosiaias, kuhu Lõuna-Dakota farmist toodi kaks kalkunit, Peas (Herned) ja Carrots( Porgandid).

Trump teatas, et vastavalt rahvahälestusele on armu väärt Peas, kuid ta ei tea, mis saatus ootab Carrotsit.

«Peas'il on tõeliselt vedanud. Ma ei ole näinud ilusamat kalkunit, kui tema,» teatas USA president.

USA president Donald Trump andis tänupüha kalkunile armu
USA president Donald Trump andis tänupüha kalkunile armu Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix

Vabariiklane Donald Trump viskas kalkunile armu andmisel nalja rivaalide, demokraatide üle öeldes, et nad vist üritavad kalkunite eeskujul oma sulgi siluda.

Lõuna-Dakota põllumajandusametnike teatel kasvatatakse tänupüha kalkuneid teistest kalkunitest eraldi. Peas ja Carrots olid erihoones, kus neid harjutati inimestega olema, et nad Valge Maja aeda viies suurest rahvahulgast ei ehmuks.

Peas ja Carrots toodi Lõuna-Dakotast Washingtoni erirongiga ja nad elasid paar päeva enne tseremooniat ühes luksushotellis, neid tutvustati meediale.

USA president Donald Trump andis tänupüha kalkunile armu: Pildil kalkunite tutvustamine meediale
USA president Donald Trump andis tänupüha kalkunile armu: Pildil kalkunite tutvustamine meediale Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix

Kahe kalkuniga tehtud katsed näitasid, et Peas eelistas popkorni ja Brad Paisely muusikat, Carrotsile seevastu maitsesid M&M kommid ja talle meeldis Elvis Presley.

USA meedia teatel elavad nii Peas kui Carrots «luksuselu» edasi. Nad viidi pärast Valge Maja tseremooniat Virginia tehnikaülikooli, kus neist saavad põllumajandusnäituse eluseksponaadid.

Legendi kohaselt ulatub kalkunile armiuandmise traditsioon tagasi USA 16. presidendi Abraham Lincolni aega. Ta oli võimul 1861 – 1865.

Presidendi poeg oli isale öelnud, et nende kalkun on ta lemmikloom ja ta ei taha, et nad ta ära söövad. Lincoln oli linnu alles jätnud.

Abraham Lincoln, 1861
Abraham Lincoln, 1861 Foto: Personalities/Scanpix

1920. aastatel võistles mitu kalkunifarmi omavahel, saates tänupühaks Valgesse Majja oma kalkuni.

1947. aastal hakkas USA kaklunikasvatajate organisatsioon Valget Maja tänupühaks kalkunitega varustama.

Kalkun
Kalkun Foto: Ron Sachs/SIPA/Ron Sachs/SIPA/Scanpix

33. presidendi Harry Trumani (võimul 1945 – 1953) ajal sai tavaks esitleda ajakirjandusele Valgesse Majja saadetud kalkuneid, kuid Truman neile kodulindudele armu ei andnud, vaid need küpsetati ära.

Esimesena andis kalkunile armu USA 35. president John Kennedy. Pärast teda tulnud presidendid ei viitsinud kalkunite armuandistseremooniaga tegeleda ja see lõpetati.

John Kennedy 1961
John Kennedy 1961 Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

41. president George H W Bush taastas 1989. aastal kalkunile armuandmisest traditsiooni, mis kestab seni. Sellega juhtatakse sisse jõulu- ja aastalõpu pidustuste periood.

Jänkid tähistava tänupüha novembri neljandal neljapäeval, sel aastal on see 22. novembril. Tegemist on viljasaagi peoga, mille juurde käib kalkuni söömine.

Kalkuni traditsioon ulatub tagasi inglise puritaanide aega, mil nad laevaga Mayflower jõudsid 1620. aastal Põhja-Ameerikasse, kuhu rajasid koloonia.

Põliselanikud indiaanlased aitasid neid esimest talve üle elada, näidates loomi ja taimi, mida süüa. Kaasa arvatud kalkuneid, keda nad tõid sisserändajatele kingituseks.

Kalkun
Kalkun Foto: Ron Sachs/SIPA/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles