Malaisias arreteeriti neli soomlast, keda kahtlustatakse kristliku materjali levitamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaisia politsei arreteerituga. Pilt on illustreeriv
Malaisia politsei arreteerituga. Pilt on illustreeriv Foto: MOHD RASFAN / AFP/Scanpix

Islamistliku Malaisia Andamani mere arhipelaagis Langkawil arreteeriti neli puhkusel olnud soomlast, keda kahtlustatakse kristliku materjali levitamises.

Iltasanomat.fi andmetel on arreteeritute hulgas rahvasaadik Mika Niiko nõunik Timo Valtonen ja tema abikaasa. Valtonen on Soomes tuntud ka kui Joosua misjoni usurühmituse tegevjuht.

Sõber Joni Kamarto sõnas, et tal ei ole Valtoneni ja tema abikaasaga pärast nende arreteerimist kontakti olnud.

«Minuni jõudis info, et neid hoitakse vähemalt seitse ööpäeva eeluurimisvangistuses, pärast seda tuleb kohus,» lausus soomlane.

Valtonen ja ta abikaasa saabusid Malaisiasse 18. novembril, enne seda olid nad Tais.

«Ta kontakteerus minuga möödunud nädalal Bangkokis olles WhatsAppi abil ning siis oli tema ja ta naisega kõik korras,» sõnas sõber.

Soome politsei andmetel pidi Valtonen ja ta naine lahkuma Langkawilt täna, 22. novembril ning nad pidid minema tagasi Taisse, kus nad plaanisid olla veel paar nädalat.  

Malaisia Langkawi Taevasild
Malaisia Langkawi Taevasild Foto: MOHD RASFAN / AFP/Scanpix

Sõbra teatel sai Valtone saata talle Facebookis sõnumi, kui oli politseiautos. See sõnum jäi viimaseks, kuna Malaisia politsei võttis ta nutitelefoni ära.

Rahvasaadik Mika Niikko teatas, et kõikidelt arreteeritud soomlastelt võeti mobiiltelefonid ära ja tal ei ole nendega pärast seda kontakti olnud.

Niikko teatel oli nelik jõudnud Langkawil olla vaid kuus tundi, kui nad kinni võeti.

«Valtonen kirjutas oma viimases Facebooki sõnumis, et keegi kohalikest teatas politseisse, et nad jagasid pastapliiatseid, millel oli viiteid kristlusele. Ta küsis, kas Malaisias saab peale islami ka teiste uskude esindaja olla ja talle vastati, et saab. Kuid siis selgitati, et nende käitumine võib tekitada plahvatusohtliku olukorra,» lausus rahvasaadik.  

Valtoneni sotsiaalmeedia postituse kohaselt võttis enamik inimesi nende antud pastapliiatsid naerunäoga vastu, kuna nad said «tasuta nänni» ning nende eesmärgiks ei olnud otsene kristluse levitamine, vaid kohalikega kontakti loomine.

Sõbra Joni Kamarto teatel võtab Valtonen puhkusele tihti usubrošüüre kaasa, jagades neid puhkusepaikades.

«Nad reisivad palju ja seni ei ole neil sellist brošüüride ja pastapliiatsite tõttu probleeme tekkinud. Nad on aidanud inimesi, kes on olnud narkootikumide ja alkoholi küüsis. Iga aasta detsembris korraldab Valtonen töötutele ja kodututele Soomes jõulupidusid,» selgitas sõber.

Malaisia Langkawi politsei teatel konfiskeeriti soomlastelt 336 brošüüri, milles oli piiblitekste, 47 kristliku tekstiga pastapliiatsit ning kaks kohvrit.

Malaisia Langkawi saarestik
Malaisia Langkawi saarestik Foto: Wikipedia.org

Lisaks kristliku materjali levitamises kahtlustatakse soomlasi ka avaliku segaduse ja viha tekitamises.

Kui Malaisia kohus nad süüdi mõistab, võivad soomlased saada kuni viie aasta pikkuse vangistuse.

Soomel on saatkond Malaisia pealinnas Kuala Lumpuris. Diplomaatide sõnul tehakse kõik, et Malaisias arreteeritud Soome kodanikud taas vabadusse pääseksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles