Video: Austraalia kirdeosas on nii kuum, et nahkhiired kukuvad puu otsast alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiired Austraalias Queenslandis
Nahkhiired Austraalias Queenslandis Foto: JOHN WILSON / AFP/Scanpix

Austraalia kirdeosas asuvas Queenslandis on kuumalaine, milles temperatuur on kerkinud üle 40 kraadi, tuues kaasa nii ulatuslikud maastikupõlengud kui nahkhiiret massilise hukkumise. 

Brisbane'i lähedase Dayboro farmer Murray Paas jäädvustas, kuidas puudel olevad nahkhiired, kes on hallipäised lendrebased (Pteropus poliocephalus), sõna otseses mõttes küpsevad ja alla kukuvad, teatab telegraph.co.uk.

Nakhiired Austraalias Queenslandis
Nakhiired Austraalias Queenslandis Foto: JOHN WILSON / AFP/Scanpix

Mehe sõnul leidis ta suremas olnud ja surnud nahkhiiri, keda talle kuulval maal võib olla kokku üle 1000.

«Puudel on sadu nahkhiiri, kes üritavad kuumuse ja päikese eest lehtede ja okste vahel varju leida. Osa neist hukkusid,» lausus austraallane.

Paasi sõnul andis ta kohalikele võimudele nahkhiirte surmast teada ja ta ootab, et kahjuritõrjega tegelevad spetsialistid nad kokku korjavad ja hävitavad. Ta ei puuduta neid, kuna võib nakkuse saada.

Paasi teatel on nahkhiired hakanud lagunema ning neist levib hingemattev lõhn.

Zooloogide teatel kannavad ja levitavad nahkhiired marutaudi põhjustavat lüssaviirust, mis võib inimesi nakatada ja surma põhjustada. Selle tõttu tuleb hukkunud nahkhiired kiiresti koristada ja põletada.  

Farmeri sõnul on ta seal piirkonnas elanud alles kolm kuud ja ta pani sinna kolides kohe tähele, et ta maal on umbes 10 000 isendist koosnev nahkhiirte koloonia.

«Mulle nahkhiired ei meeldi, kuid ma ei oota ka nende hukkumist. Nad on osa siinsest faunast ja mängivad looduse tasakaalus hoidmisel tähtsat rolli,» lisas austraallane.

Queenslandi keskkonna- ja looduskaitseameti arvates võib hukkunud nahkhiiri olla umbes 5000.

Loomakaitsjad ja vabatahtlikud on umbes 250 elus ja tervet nahkhiirt viinud loomade varjupaikadesse, kus nende eest hoolitsetakse. Nendega tegelevad septsialistid on vaktsineeritud lüssaviiruse vastu.

Austraalia kuumalaines päästetud nahkhiir
Austraalia kuumalaines päästetud nahkhiir Foto: EPA/Scanpix

Meteoroloogide teatel on Queenslandi mitmes paigas oodata temperatuuri tõusu 48 kraadini. Seega võib kuumus veelgi nahkhiiri tappa.

Austraalia kuumalaines päästetud nahkhiir
Austraalia kuumalaines päästetud nahkhiir Foto: AFP/EPA/Scanpix

Queenslandis on kehtestatud eriolukord nii kuumuse kui maastikupõlengute tõttu. Tule eest on evakueeritud umbes 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles