Video: ilmnes, et fotol ei ole teismeline Vincent van Gogh, vaid tema vend Theo

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto, millel on kunstnik Vincent van Goghi vend Theo 15-aastasena
Foto, millel on kunstnik Vincent van Goghi vend Theo 15-aastasena Foto: HO / AFP/Scanpix

Hollandis Amsterdamis asuvas Van Goghi muuseumis on mustvalge foto, millel arvati olevat maalikunstnik Vincent van Gogh teismelisena.

Hiljutine uurimine näitas, et sellel on tegelikult Vincenti vend Theo 15-aastasena, teatab Daily Mail.

Ekspertide sõnul on nüüd Vincent van Goghist olemas vaid üks foto, mis tehti, kui ta oli 19-aastane.

Kunstnik Vincent Van Gogh on sel fotol 19-aastane
Kunstnik Vincent Van Gogh on sel fotol 19-aastane Foto: HO / AFP/Scanpix

«Sellel pildil on lokkis juustega poiss. Pikka aega arvati, et see on tulevane kunstnik Vincent van Gogh 13-aastasena. Sellele on  hoopis ta vend Theo 15-aastasena. See on halb uudis, sest siis on Vincentist on nüüd olemas vaid üks foto,» teatasid Van Goghi muuseumi esindajad.

Foto, millel on kunstnik Vincent van Goghi vend Theo 15-aastasena
Foto, millel on kunstnik Vincent van Goghi vend Theo 15-aastasena Foto: HO / AFP/Scanpix

Theo van Goghist tegi 19. sajandi lõpul foto Belgia Brüsseli fotograaf Balduin Schwarz. See jõudis taas avalikkuse ette 1957, kui van Goghi ekspert,  Belgia ajaloolane Mark Edo Tralbaud korraldas näituse.

Aastaid arvati, et see foto on tehtud 1866 ja sellel on Vincent van Gogh, kuid 2014 uuris pilti van Goghi ekspert Yves Vasseur, kelle arvates on pildil Theo van Gogh.

Vasseur selgitas, et fotograaf Schwarz rajas Brüsselis oma fotostuudio 1870, mis on neli aastat pärast nimetatud foto väidetavat tegemist ning Vincent van Gogh oli selleks ajaks vanem kui pildil olev noormees.

«Theo elas 1873. aastal Brüsselis ja ta kirjutas vend Vincentile kirjas, et lasi end 1873. aasta veebruaris pildistada,» lisas ekspert.

Van Goghi muuseum tellis siis Amsterdami ülikoolist uuringu, mis näitas, et peaagu 100-protsendiliselt on sellel fotol Theo van Gogh.

Van Goghi vennad olid sarnased, neil mõlemal olid punakasblondid juuksed, kuid Theo oli peenema kondiga  ja heledamat värvi silmadega kui Vincent.

Vincent van Gogh tegi endast mitmeid portreemaale, kuid talle ei meeldinud end fotodel jäädvustada lasta.

Vincent van Goghi 1887. aasta portreemaal endast
Vincent van Goghi 1887. aasta portreemaal endast Foto: HO / REUTERS/Scanpix

Vincent van Gogh võttis endalt 1890. aastal 37-aastasena elu. Vend Theo toetas aastaid ta kunstnikukarjääri, aidates teda ka rahaliselt.

«Selle avastusega oleme ühe illusiooni võrra vaesemad, kuid Theo pildi võrra rikkamad. Loomulikult oleme ka natuke pettunud, kuna Vincent van Goghist peaaegu ei olegi fotosid. Teisest küljest on hea meel tõe üle,» nentis Van Goghi muuseumi juht Axel Rutger.

Vincent Willem van Gogh (30. märts 1853 Zundert – 29. juuli 1890) oli hollandi maalikunstnik, postimpressionist.

Vincent Van Goghi portreemaal endast
Vincent Van Goghi portreemaal endast Foto: / AP/Scanpix

Kõik tema tööd, umbes 900 maali ja 1100 graafilist tööd, valmisid kõigest 10 aasta jooksul. Tema loomingus on palju autoportreesid, maastikumaale, natüürmorte, portreesid ning maale küpressidest, viljaväljadest ja päevalilledest. 

Eluajal oli tal vähe edu, kuid surmajärgne kuulsus kasvas kiiresti, eriti pärast Pariisi näitust, mis avati 17. märtsil 1901. Seal oli välja pandud tema 71 tööd.

Vincent van Goghi 1887. aasta maal ta vennast Theo van Goghist
Vincent van Goghi 1887. aasta maal ta vennast Theo van Goghist Foto: / AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles