Chanel on esimene moefirma, mis loobub krokodilli-, sisaliku- ja maonahast (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krokodillinahad Tai krokodillikasvatusfarmis
Krokodillinahad Tai krokodillikasvatusfarmis Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / REUTERS/Scanpix

Chaneli moefirma on maailmas esimene, mis loobub eksootiliste loomade nagu krokodillid, sisalikud ja maod nahkade kasutamisest.

Chaneli aksessuaarid, kotid ja kingad, mis on valmistatud nimetatud nahkadest, on olnud soolasest hinnast hoolimata väga populaarsed, teatab telegraph.co.uk.

Krokodillinahast käekott
Krokodillinahast käekott Foto: ISAAC LAWRENCE / AFP/Scanpix

Chaneli moemaja juhtivdisainer Bruno Pavlovsky kinnitas, et nende eksklusiivtooted, mida on kandnud paljud naised alates USA eksesileedist Jacqueline Kennedyst kuni Cara Delevingne’ni, ei ole tulevikus saadavad.

«Meil on aina keerulisem olnud saada eksootiliste loomade nahkasid ja selle tõttu loobume neist nahkadest. Mis puudutab aga loomade kohtlemise eetilist poolt, siis me astume õige sammu,» lausus Pavlovsky.

Chanelil on tekkinud olukorrast kaks väljapääsu: kas loobuda eksootilisest nahast toodete valmistamisest ja müümisest või siis hakata neid tegema kunstnahast.

Chaneli esindaja lisas, et nad täidavad tellimused, mis on seni täitmata ja pärast seda astuvad samme eksootiliste loomade nahkadest loobumiseks.

Püütoninahast käekotid eemaldati Chaneli leheküljelt 4.detsembril, samas on seal müügil veel paar käekotti, mis on teiste madude nahkadest ja mis maksavad 5000 eurot.

Aafrika puurästik. Pilt on illustreeriv
Aafrika puurästik. Pilt on illustreeriv Foto: Michael D. Kern /Scanpix

Loomakaitsjad teatasid, et Chaneli moemaja astus eksootiliste loomade nahakades loobudes õige sammu.

«Chanel päästab sadade krokodillide, madude, sisalike ja astelraide elu. Tänapäeval on palju keskkonnasõbralikke materjale, mis oma välimuselt meenutavad loomanahku. Saame öelda, et moetööstuses on kätte jõudnud looma- ja keskkonnasõbralikkuse ajastu,» edastas Humane Society International juht Claire Bass.

Esindaja lisas, et ülejäänud suured kuulsad moefirmad nagu Fendi, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton ja teised peaksid Chanelist eeskuju võtma.  

Chanel on järkjärgult loobunud ka karusnahast, kasutades võltsnahka.

Chaneli legendaarne disainer Karl Lagerfeld sõnas hiljuti väljaandele Women’s Wear Daily, et Chanel kasutab karusnahka üliharva ja ta ei mäleta, millal modellid viimati moeetendusel karusnahas üles astusid.

Moelooja Karl Lagerfel (keskel) koos oma ristipoja Hudson Kroenigiga (paremal) ja elukaaslasega 4. detsembril Chanelo moeetendusel New Yorgis
Moelooja Karl Lagerfel (keskel) koos oma ristipoja Hudson Kroenigiga (paremal) ja elukaaslasega 4. detsembril Chanelo moeetendusel New Yorgis Foto: Evan Agostini / AP/Scanpix

Osa lukuskaupu tootvaid firmasid ei ole eksootilistest nahkadest loobunud, vaid on ostund krokodilli – ja maofarme, et neid nahku saada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles