INTERVJUU: Super Hot Cosmos Blues Band kolis pommivarjendisse ja leidis eesti keele

, muusikaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Super Hot Cosmos Blues Band esineb Rummu karjääris.
Super Hot Cosmos Blues Band esineb Rummu karjääris. Foto: Helen Vunder/promo

Eesti Laulul mõned aastad tagasi laineid löönud ja teiseks tulnud Super Hot Cosmos Blues Band on pärast pausi tagasi. Kas Eurovisioonile mittepääsemine ajas nad pakku? Vastab bändi solist Janno Reim.

Legendid räägivad ühes Tartu keldris asuvast proovikast, kus sünnib Super Hot Cosmos Blues Bandi (edaspidi SHCBB - toim.) looming. Kirjelda seda paika.

Tegemist on nõukogude-aegse tuumapommivarjendiga, kuhu vahvad inimesed on ehitanud paar-kolm parajalt maa-alust prooviruumi. Käiakse koos, tegeletakse kaunite kunstidega. Telefonilevi pole. 

Kus SHCBB vahepeal oli?

Vahepeal bändiga muusikat ei teinud tõesti. Olime puhkusel, ajasime muid elulisi asju ja puhkasime rokinärvi. 

Läksite inglise keele pealt üle eesti keele peale. Miks nii?

Inglise keelest eesti keelele ja käredamate kidrasaundide juurest clean’imatele. Tekkis lihtsalt tahtmine proovida, kuidas see lõdvarandmerokivärk eesti keeles ka kõlaks.

Eks me tasapisi õpime seda värki ja loodetavasti inimestele meeldib ning meid kutsutakse igale poole esinema. Laividel teeme vanemaid võõramaakeelseid lugusid ka.  

Janno Reim (keskel) & Kosmos 2014. aastal Eesti Laulul.
Janno Reim (keskel) & Kosmos 2014. aastal Eesti Laulul. Foto: Erlend Štaub

Kas Eesti muusikud annavad liiga kergekäelist albumeid välja? Kirjelda Eesti muusika seisu.

Kergekäeliselt või mitte, ma ei tea. Kuigi ma eriti ei usu, et keegi nüüd meelega võimalikult halba või suvalist musa teeks.

Tahame ju kõik ikka paremaks saada ja õudselt vingeid lugusid kirjutada. Niiöelda naelapea pihta tabada, olgu need žanrid ja vormid millised tahes. Eks album ongi muusikule mingi hetke talletamine. Teed ära ja üritad edasi liikuda.

Aga mulle ikka väga meeldib, et põhimõtteliselt iga fanatt saab omale võrdlemisi lihtsalt kodus salvestamise-nurgakese püsti ajada ja musa kallal nokitseda. Sedasi tuleb vahvaid veidrusi. Igasuguseid asju tehakse, suuremaid ja väiksemaid.

Eesti noored räpparid panevad väga lahedalt, tantsumuss on mõnusalt pehme. Aga ega ma Eesti muusikaga tegelikult väga kursis pole ka. Passin enamus enda ajast proovikas või stuudios. Väljas käin harva.

Mitut paralleelset elu sa enda arvates vajaksid, et proovida ja jõuda teha kõike, mida iganes hing ihkab?

Üldiselt vist jätaks nii nagu on. Virtuaalne paralleelmaailm juba funkab ja süsteem on piisavalt skisofreeniline. Inimene on huvitav loom, uurimist jagub niigi.  

Mis autoga sa sõidad?

Sõidan toonklaasidega pereautoga. 

Kuidas kirjeldada SHCBB muusikat? Kirjelda inimest, kes on sinu meelest keskmine kuulaja.

UFO-sült oleks vist enam-vähem õige. Arvan, SHCBB mussi võiks kuulata väga paljud inimesed ja et laividele võiks ka hästi palju inimesi tulla.

Sotsiaalmeediast leiab meie tegemiste kohta kõik kenasti üles. Laikige ja sheerige ja nii edasi. Näiteks 14. detsembril esineme koos Pedigree´ga Tartus Aparaaditehase Armastusesaalis. 

Miks osad eestlased on nii kurjad?

Sest et külm on ja pappi ei ole ja arstile ei saa, sest valitsus on loll. Mu meelest on hakatud just tublisti lahtisemaks minema.

Tahaks ikka uskuda, et inimene ei ole üldse loomult kuri. Et vahel ollakse lihtsalt segaduses ja hädas. Elu näib raske, ei tule välja jne.. Inimesed, ärge olge kurjad! :D

Millest singel räägib?

Kõik peale minu on lollid ja ei saa mitte midagi asjadest aru. Tundub, et lugu räägib sellest, et kõiksugu konflikti õhutavast maailmaruumist ja ärapanemisest ja parastavast bully-joonest on üli-kõrini, sest see on nii kole. Aga muidu, et head uut aastat, olgem ikka sõbralikud ja terviseks!

Mis on sinu arvates maailma kõige halvem muusikaline instrument?

Piripill.

Räägi veidi tulevikumõtetest. Kas singleid tuleb veel?

Eks anname järjest mussi välja ja esineme siin-seal. Töö käib, ikka jaa!

Lõpetuseks: kas see Eesti Laulu teine koht ja napilt Eurovisioonilt väljajäämine kuidagi kripeldab ka. Või mis tundeid see aeg üldse tekitab?

Oli hoogne periood, sai palju televisioonis ja raadiotes käia. See teine koht oli SHCBB jaoks tol hetkel täpselt parasjagu. Käsil oli esimese albumi tegemine, sai sellele keskenduda ja keikadel käia. Ei kripelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles