ARVAMUSTE LUGU ⟩ Lastega või lasteta? Avaliku elu tegelased ütlevad, mis nad asjast arvavad (3)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Aaslaid: emaks saamine on väga hirmus
Kristel Aaslaid: emaks saamine on väga hirmus Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Laste saamine peaks olema iga inimese enda otsustada. Sest just see inimene on see, kes peab lapse eest hoolitsema ja ta üles kasvatama. Aga kui inimene, kes ei soovi või pole valmis last saama, teeb seda, kuna ühiskond sunnib, siis kellele see hea on? Laste saamise küsimuses avaldavad arvamust Eesti avaliku elu tegelased.

Priit Pullerits kirjutas esmaspäeval arvamusloo Euroopa juhtivatest poliitikutest, kellel pole lapsi. Oma arvamusloos «lastetute võim» ütleb ta, et kui poliitikul pole last, siis ta ei ole suuteline pikemas perspektiivis mõtlema ja sellega oma rahva eest hoolitsema. 

«Nimelt, neil puudub homsest-ülehomsest pikem perspektiiv ja isiklik vastutustunne tulevaste põlvede ees. Arusaadav, sest nende elu ja tegevuse keskne eesmärk taandub küsimusele, kuidas järgmine kord uuesti valituks osutuda. See on väga erinev vaade sellest, kui pead oma lastele silma vaadates mõtlema ja arvestama, milline tulevik ootab paarikümne aasta pärast neid: kuidas toime tulevad, kus nad elama hakkavad, kuidas oma lastega hakkama saavad, mis moodi neid toetada jaksan,» kirjutas Pullerits.

Ehk Priit Pullerits toetab laste saamist. Vähemalt Euroopa tipp-poliitikute tasemel.

Teisipäevane «Radar» puudutas sama teemat. Seal rääkisid mehed ja naised, kellel ei ole soovi lapsi saada põhjustest, miks nad ei taha lapsi saada. Kaamera ees ükski mees ei rääkinud, kuna kardeti avalikkuse pahameelt. Viimast kõik saates osalenud siiski tunda said. Televaajate jaoks jäi arusaamatuks, kuidas saavad Eestis elada niivõrd ükskõiksed inimesed, kes Eesti tulevikust ei hooli? Mis «sellistele» inimestele võiks karistus olla? Äkki lastetusmaks?

Võib-olla tõesti peaks maksustama nende inimeste soovi olla vaba oma elu üle otsustama. Aga miks siis vaid lastetuse maksuga piirduda? Äkki täiendame seda ka töötumaksuga?

«Mis mõttes sa oled töötu? Tahad töötu olla, maksa!»

Inimeste soov lastetu olla on nii terav ja vastuoluline teema, et paljud ei soovi sellel teemal sõnagi võtta. Elu24 reporter Britten Torstenberg kirjutas ka sellel teemal loo, kus ta ütles, et vaid tema ise on see, kes otsustab, kas tahab lapsi saada.

«Minu jaoks on see uskumatu. Üldsust ei peaks huvitama kellegi nii isiklikud valikud nagu näiteks see, kas keegi läheb ülikooli või kas ta on 25. eluaastaks süütu, suhtes või vallaline. Miks siis pasundavad täiesti võõrad, tihtipeale anonüümsed netikommentaatorid selle peale, kui keegi teeb teadliku valiku lapsi mitte saada?» ei mõista Britten inimeste kriitikat. 

Britten mainis oma loos, kuidas selliseid inimesi kutsutakse egoistideks ja neile öeldakse, et nad jälgivad mingit trendi.

Siinkohal ütlen ära, et mina olen 28-aastane mees ja mul ei ole soovi lapsi saada. Kunagi oli, aga enam mitte.

Ma otsustasin Britteni loost inspireerituna küsida Eesti tuntud inimestelt, kellel veel lapsi pole, kas nad tahaksid tulevikus lapsi saada ja mida nad arvavad nendest, kes kritiseerivad teiste otsust lapsi mitte saada. Väga vähesed soovisid sel teemal kaasa rääkida.

«Kuuuurija» saatejuht Katrin Lust (36) andis lakoonilise vastuse, ütles jah, tema tahab lapsi saada, kuid teiste inimeste valikuid tema ei kommenteeri.

Katrin Lust
Katrin Lust Foto: Facebook

Üks tuntud meesnäitleja ütles, et ei soovi selle teemaga avalikku tähelepanu, kuigi tunnistas, et teema on terav ja oluline. 

Põhja-Tallinna linnaosavanem Raimond Kaljulaid (36) sõnas, et tema ei heida lastetust kellelegi ette, kuna põhjused võivad olla mitmed – tervis või tõekspidamised. 

«Lastetute naiste häbimärgistamisse suhtun eriti halvasti. See on iga naise isiklik otsus ja ta ei pea aru andma ega seletama, miks ja kuidas tal ei ole lapsi,» parastas presidendi poolvend.

Raimond Kaljulaid kritiseerib mehi, kes sel teemal hakkavad naisi kritiseerima või neile lastetust ette heitma.

Raimond Kaljulaid keeldus vastamast küsimusele, kas ta tahab lapsi saada.
Raimond Kaljulaid keeldus vastamast küsimusele, kas ta tahab lapsi saada. Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS

«Mina tean küll tarku, tublisid ja ägedaid naisi, kelle jaoks on takistus peamiselt see, et nad ei leia võrdväärset partnerit, kellega koos lapsi saada. Mõttekoht meestele, kas pole?» leidis Kaljulaid.

Kuid oma avameelsusele vaatamata ei soovinud Raimond Kaljulaid vastata küsimusele, kas ta soovib tulevikus lapsi või ei.

Küll aga olid sellele küsimusele agaramalt nõus vastama naised. Bändis Öed tegev Kristel Aaslaid (29) leiab, et see on iga inimese ja paari enda õigus otsustada, kas nad tahavad lapsi. 

«See ei ole teiste inimeste asi, kas ja millal keegi lapsi saab. Igal juhul on palju põhjuseid ja faktoreid, mis teiste inimeste kõrvu ei jõua ega pähe mahu. Ma ei saa aru, kust inimesed selle õiguse võtavad teiste elu üle otsustada ja pahameelt tunda,» kritiseeris Aaslaid.

Kristel Aaslaid näeb end tulevikus emana, kuid teab, et see vastutus on hirmus.
Kristel Aaslaid näeb end tulevikus emana, kuid teab, et see vastutus on hirmus. Foto: Madis Sinivee

Lauljanna on aga üks nendest naistest, kes näeb end tulevikus emana. «Mina isiklikult arvan, et kui aeg on õige, siis tuleb ka laps. Ja kuigi ma ootan seda väga, siis see on ka väga hirmus,» avaldas ta.

Samamoodi on laste saamise poolt ka laulja ja saatejuht Kethi Uibomägi (29).

«Mina usun, et kõikidel inimestel peaks olema õigus otsustada selle üle, kas nad saavad oma partneriga lapsed või mitte. Laste saamine on üks asi, aga lapse üleskasvatamine on suur töö, mis nõuab pühendumist, aega ja suurt tahet,» sõnas Uibomägi. 

Ta lisas: «Lapse saamise ja kasvatamise soov minu silmis peaks olema kaalutletud ja läbimõeldud otsus. Tegemist on uue inimese sünni ja elu algusega, mis paneb vastutuse vanematele kogu eluks. Ma ise olen hetkel väga õnnelik, et minu sõbrannadel ja õel on lapsed, kellega ma saan aega veeta, neid hoida ja armastada, nendega mängida. Sain just hiljuti pisikese tüdrukutirtsu ristiemaks ja see teeb mind väga õnnelikuks.

Kethi Uibomägi on laulja, modell, saatejuht, õhtujuht jne. Tema tahab emaks saamisega oodata.
Kethi Uibomägi on laulja, modell, saatejuht, õhtujuht jne. Tema tahab emaks saamisega oodata. Foto: Erlend Staub

Kethi ütles samuti, et tahaks tulevikus lapsi saada, aga praegu keskendub kaaslasele ja tööle.

«Mul on soov saada kunagi emaks. Praegu veel mul lapsi pole, soovin veel tööalaselt fookuses olla, mõned projektid ära teha ja kaaslasega kahekesi aega veeta. Ma soovin, et minu lapsed kasvaksid perekonnas, kus ema ja isa vaheline suhe on tugev ja meeskondlik,» selgitas ta.

«Lapse saamine on uus elukorraldus mõlemale vanemale, magamata ööd ja uus elurütm ja kellegi teise eest 24/7 hoolitsemine nõuab pühendumist ja tugevat sidet ja läbisaamist, kompromisside tegemist ja palju armastust ema ja isa poolt. Iga asi omal ajal, aga ega need lapsed tulemata jää,» kinnitas ansambli La La Ladies lauljanna.

Laste saamise soovi on üles näidanud ka blogija Merilin Taimre ehk Paljas Porgand (25). Ent tema traditsiooniline naine ja tahab enne abielluda.

«Soovin kindlasti tulevikus lapsi saada. Olen kasvanud üles lasterohkes suguvõsas ning hoidnud ka nooremaid, neid kasvatanud ning nende eest hoolitsenud. Lastearmastus on mul alati suur olnud. Küll aga ei tähenda see, et lapsi peaks kohe saama, kui tahtmine selleks on. Usun, et lapsele võiks olla kindlustatud selleks hea kasvukeskkond. Ma usun, et ootan, kuni sõrmus sõrmes ning elan ühises kodus koos oma partneriga,» sõnas Taimre.

Merilin Taimre ehk Paljas Porgand on traditsiooniline naine, kes tahab enne emaks saamist abielluda.
Merilin Taimre ehk Paljas Porgand on traditsiooniline naine, kes tahab enne emaks saamist abielluda. Foto: Erakogu

Blogija ütles, et teiste elu kritiseerimine pole okei. 

«Igaühel on õigus elada oma elu just nii, nagu see talle sobib. Ei mõista hukka ei neid, kes ei soovi ühtegi last saada kui ka neid, kellel varakult juba viis last on. Igaüks vaadaku oma nina ette ning lasku ka teistel elada,» ütles blogija.

Muusikaportaali Sky.ee toimetaja Kadi-Maarja Võsu (26) leiab, et inimese keha kuulub talle endale ja bioloogiliste eelduste olemasolu ei kohusta mitte kedagi mitte millekski. 

«Tervitatav on maailmavaade, mis mõtleb laste saamisest laiemalt kui pelgalt järglaste saamisest või paljunemisest. Lisaks füüsilisele kohustusele see laps ilmale tuua ning teda nii-öelda hukka saamise eest kaitsta, on see ka kohustus pakkuda lapsele emotsionaalselt ja vaimselt tasakaalukat ning intellektuaalselt arendavat keskkonda,» ütles Võsu. 

Ta leiab, et kui lapsevanemal puudub tulevikku vaadetes intellektuaalne või emotsionaalne ressurss, et seda lapsega jagada, siis oleks isekas mõelda vaid iibe tõstmisele või geenide edasiviimisele.

«Sellest lapsest peab saama täisväärtuslik ühiskonna liige ja inimene, mitte number statistikas,» selgitas 26-aastane naine.

Ta lisas: «Produktiivsema lahendusena leiaksin teiste inimeste pähe, kodudesse või linade vahele kiikamise asemel enesearenguga tegelemise. Enne kui midagi teistele ütlema tõtata, tasuks veenduda, et ükskõik, milline otsus laste saamise kohta isiklikult vastu võetakse või juba vastu võetud on, et see oleks kindlasti õige nii laste kui vanemate seisukohast.»

Kadi-Maarja leiab, et ta soovib tulevikus saada lapsevanemaks, kuid ise ta lapsi ei soovi saada. 

Priit Pullerits pani oma arvamusloo lõpus inimestele südamele, et laste saamine muudab inimest kapitaalselt.

«Iga ema või isa, kel vähegi südant, võib kinnitada, mismoodi lapse sünd ta elu, hoiakuid, väärtusi ja tõekspidamisi kapitaalselt muutis. Ilmselt siin peitubki üks põhjusi, miks osa Euroopa poliitilisest eliidist on nii võõrandunud ega mõista seda, mis rahval hingel ja südamel,» kirjutas Pullerits.

Neid, kes julgevad väljendada mõtet, et nad ei soovi lapsi saada, võidakse kutsuda egoistlikeks, aga minu arust on see lapse väärkohtlemine, kui ta sünnib vanematele, kes ei ole tema saabumiseks valmis; koju, mis on ebastabiiline; olukorda, kus isegi piima ostmiseks kuu lõpus raha napib; ning kasvab üles tingimustes, mida ei ole tulevikus soe meenutada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles