VIDEO Psühholoogid: jõuluvanale sülle istuma sunnitud lastel võib tekkida eluaegne trauma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana ja väike poiss. Pilt on illustreeriv
Jõuluvana ja väike poiss. Pilt on illustreeriv Foto: Mark Thiessen / AP/Scanpix

Käes on detsembri keskpaik, mil jõulueelne möll on täies hoos ning maailma paljudes ostukeskustes on kohal jõuluvanad, kelle sülle saavad lapsed istuda ja vanematel on võimalus neist fotosid teha. 

On lapsi, kellele see meeldib, kuid on ka lapsi, kellele see ei meeldi, teatab telegraph.co.uk. 

Jõuluvana ja väike tüdruk. Pilt on illustreeriv
Jõuluvana ja väike tüdruk. Pilt on illustreeriv Foto: Maksim Bogodvid / Sputnik/Scanpix

Sotsiaalmeedias on üsna palju fotosid ja videoid, millel on näha nutvaid ja paanikas lapsi jõuluvana süles ning jõuluvana peab neid tugevalt kinni hoidma, et vanemad saaksid oma võsukestest koos jõuluvanaga pilte teha.

Osade vanemate arvates ei peaks lapsi jõuluvana sülle sundima ning vanemad, kes seda teevad on kiusajad, kes võivad oma lapsele sellega eluaegse trauma tekitada.

Kuue lapse isa, psühhoterapeut Justin Coulson sõnas, et ta ei saa aru vanematest, kes panevad oma lapsed sellisel viisil kannatama.

«Kui vanem on oma last mõistev ja empaatiline, siis ta näeb, kui laps on pinges ja kartlik ega taha jõuluvanaga suhelda. Sundimine võib tekitada lapsele stressi ja jätta eluaegse haava. Minu silmis on need vanemad, kes sunnivad pisarais ja värisevaid väikelapsi kuskil ostukeskuses jõuluvanale sülle istuma, julmad lapsepiinajad. Vanemad peaksid sellise kiusamise lõpetama,» sõnas mees.

Ta lisas, et tänapäeval on tähtis inimeste tunnete ja turvalisusega arvestamine  ning see peaks kehtima ka laste kohta.

«Paljud alandavad avalikus kohas kõikide silme all oma last, sundides võõrale punakuuele sülle istuma. Olen veendunud, et üsna paljudel lastel tekib sellest eluaegne jõuluvanakartus,» selgitas kuue lapse isa.

Jõuluvana
Jõuluvana Foto: Panther Media/Scanpix

USA lastepsühholoog Kimberley O’Brien on Coulsoniga nõus, et vanemad hoiatavad väikelapsi võõrastega suhtlemise ja kaasaminemise eest, kuid nii kui saabuvad jõulud sunnivad nad lapsi punastes kuubedes võõrastega suhtlema.

«Selles ei ole midagi naljakat kui nutvast, hirmunust ja värisevast  väikelapsest tehakse jõulufoto. Laps on kahe tule vahel, ühelt poolt hoiatus, et võõras on ohtlik ja siis sunnitakse ta võõraga suhtlema ja sülle istuma. See on skisofreeniline olukord,» lausus O’Brien.

Lastepsühholoogi arvates saaks olukorra lahendada nii, et üks vanematest kas seisab jõuluvana kõrval ja laps on jõuluvana süles või siis istub vanem ise jõuluvanale sülle ja võtab oma lapse sülle.

«Kui lapsel jääb kontakt vanemaga, annab see turvalisust ja ta ei ole nii hirmunud,» nentis ekspert.

Tüdruk ja jõuluvana. Pilt on illustreeriv
Tüdruk ja jõuluvana. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles