Pildid ja video: USA ekspresidendil George H W Bushil oli salajane kasupoeg

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikide kunagisel presidendil George H W Bushil oli Filipiinidel salajane kasupoeg, keda ta abistas kümme aastat, võimaldades talle haridust, korralikku sööki ja harrastustega tegelemist.

Timothy nime kandev poiss oli 2002. aastal seitsmeaastane, kui Bushist sai tema kasuisa, teatavad cnn.com ja mtv.fi.

Lisaks kirjutas Bush poisile aastate jooksul kirju, kasutades salanime George Walker, kuna ta ei soovinud paljastada, et oli varem USA president. Poiss kirjutas talle vastu arvates, et teda aitab keegi tavaline ameeriklane.

George H W Bushi kiri Filipiinide poisile Timothyle
George H W Bushi kiri Filipiinide poisile Timothyle Foto: EPA/Scanpix

Bushi salajane heategevus sai alguse 2001, kui ta osales Washingtonis jõulukontserdil, kus olid kohal heategevusorganisatsiooni Compassion International esindajad. Bushile jäid nende jagatud trükised silma ja ta palus ühte endale. Talle sattus kätte selline, millel oli informatsioon Filipiinide poisi Timothy kohta. See laps elas vaesuses ja vajas abi.

Filipiinide poiss Timothy ja ta kiri George H W Bushile
Filipiinide poiss Timothy ja ta kiri George H W Bushile Foto: EPA/Scanpix

Biush langetas otsuse seda poissi aidata ja ta astus temaga kirjavahetusse.

George H W Bushi isiku saladuses pidamine ei olnud lihtne. Kuigi julgeolekuteenistus andis Bushile näpunäiteid, millest kirjutada ja kuidas kirjutada, sattus kirjadesse ikka vahel libastumis. Ühes neis kirjutas ta Valgest Majast, mis oli otsene viide USA presidendi elu- ja töökohale.

Lisaks kardeti, et meedia saab teada, kellega poiss kirjavahetuses on.

Bush tohtis küll poisile kirjutada, kuid mitte kingitusi saata, kuid ta tegi seda siiski, rikkudes sellega julgeolekureegleid. Ta teadis, et poisile meledib joonistada ja selle tõttu saatis ta lapsele joonistustarbeid.

Siiski ei saanud Timothy kümne aasta jooksul aru, et ta kasuisa ja abistaja on USA tuntud poliitik ja endine president.  

George H W Bushi kiri Filipiinide poisile Timothyle
George H W Bushi kiri Filipiinide poisile Timothyle Foto: EPA/Scanpix

Bush kirjutas ühes kirjas, et ta on 77-aastane ja talle meeldivad lapsed ning selle tõttu ta aitab poissi.

«Me ei ole kohtunud, kuid olen näinud sind fotodel. Armastan sind nagu oma poega,» kirjutas Bush.

Kui Timothy sai 17-aastaseks ja Bushi sponsorlus talle lõppes, külastat teda heategevusorganisatsiooni esindaja Angie Lathrop, kes paljastas Bushi isiku. Noore filipiinlase jaoks oli see suur üllatus.

USA 41. president George H W Bush 1990. aastal Valges Majas pressikonverentsil
USA 41. president George H W Bush 1990. aastal Valges Majas pressikonverentsil Foto: Mark Reinstein/MediaPunch / MRN/MPI/Capital Pictures/Scanpix

George Herbert Walker Bush (12. Juuni 1924 – 30. november 2018) oli Ameerika Ühendriikide poliitik, kes oli aastatel 1989–1993 USA 41. president.

Oma poliitikukarjääri alustas ta Texase kongresmenina, olles selles ametikohal 1967–1971.

1971 – 1973 oli ta USA saadik ÜROs, 1973 – 1974 Vabariikliku partei varade eest vastutaja ja kampaaniate korraldaja ning 1974 – 1976 USA sidekontori juht Hiinas.

1976 – 1977 oli ta Luure Keskagentuuri (CIA) direktor, 1977 – 1980 Houstoni Esimese Rahvusvahelise Panga esimees ja 1981 – 1989 USA asepresident.

Teise maailmasõja ajal oli ta lendur USA mereväes.

George H W Bush Teise maailmasõja ajal piloodina
George H W Bush Teise maailmasõja ajal piloodina Foto: EPA/Scanpix

George H W Bush suri 30. novembril 2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles