Mr Fox palub enne uusaastaööd kõigil ilutulestike kasutamisest loobuda

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mr Fox
Mr Fox Foto: Postimees

Eestimaal on juba mitu nädalat käinud korraliku pühade meeleolu ja inimesed naudivad seda täiel rinnal. Mõni tahab ka teistele näidata oma head tuju, soetab poest mõned ilutulestikuraketid ja hakkab neid siis paugutama. Ja seda veel kaua enne aastavahetuse pidustusi. Küll aga ei mõelda selle peale, et see võib loomadele ja inimestele kahju teha.

Igapäevaselt Põhja-Tallinna valitsuse Niine tänava peamajas tööl kaasas käiv varjupaigast pärit segavereline Mr Fox palub kõigil põhjatallinlastel ja tallinlastel hoiduda enne uusastaööd ilutulestiku kasutamisest ning palub kõigil lapsevanematel seda ka oma lastele õpetada.

Mr Foxi sõnul on probleem selles, et linnas elavad koerad, kassid aga ka linnud ja kõik teised kardavad paugutamist ning see hirmutab neid. Kui uusaastaööl oskavad koeraomanikud vähemalt valmis olla selleks, et lastakse ilutulestiku, siis pidev paugutamine uusaastaööle eelnevatel ja järgnevatel nädalatel on väga ehmatav.

Raimond Kaljulaid
Raimond Kaljulaid Foto: Sander Ilvest

Põhja-Tallinna linnaosa vanema Raimond Kaljulaidi sõnul on probleem tõsine. Mr Fox elab näiteks Lõime tänaval ning sealsete majade vahel on eriti õhtusel ajal praegu paugutajaid väga palju.

«Nägin hiljuti vaatepilti, kus üks isa oma kahe väikese lapse rõõmuks majade vahel ilutulestikurakette tulistas. Oleksime tänulikud, kui kõik lapsevanemad õpetaks oma lastele just vastupidist – et linnas paugutamine on linnaloomade ja –lindude jaoks väga stressirohke ning häirib ka inimesi, eriti kui seda tehakse hilistel õhtutundidel,» ütles Kaljulaid.

Ilutulestikurakettidega pidevas paugutamises näeb probleemi ka Eesti ajakirjanik, keskkonnaaktivist, poliitik, erakonna Eestimaa Rohelised juht ja Tallinna abilinnapea Züleyxa Izmailova, kes tõi oma Facebookis välja teiste riikide ilutulestikule seatud regulatsioonid. 

Züleyxa Izmailova.
Züleyxa Izmailova. Foto: Liis Treimann

«Amsterdamis ja Rotterdamis luuakse kindlad ilutulestiku-tsoonid, mujal linnas on paugutamine keelatud. Saksamaal saab ilutulestikku osta vaid kolmel aastavahetusele eelneval päeval. Soomes võib ilutulestikku lasta vaid aastavahetusööl, ülejäänud ajal on selleks vaja taotleda eraldi omavalitsuse luba. Espoo linn aga korraldab sel aastavahetusel ilutulestiku asemel laser-show. Paljudes USA osariikides on ilutulestikule kasutamisele kehtestatud, kas ajalised, ruumilised või müügipiirangud,» kirjutas Izmailova.

Ta lisas: «Paugutamist piiratakse, sest igal aastal kaasneb raketilaskmisega palju vigastatuid, loodus on häiritud, varjupaigad täituvad segaduses ja hirmunud koertega ning õhk on mürast ja hingamisteedele kahjulikest peenosakestest reostunud.»

Züleyxa Izmailova küsib viimaks: «Kas ilutulestiku kasutamisele peaks reeglid kehtestama ka Eestis?»

Üleliigne paugutamine tekitab probleeme ka muusikaportaal Sky.ee toimetajal Kadi-Maarja Võsul, kes kirjutas, et see on probleeme tekitanud nii temal kui tema lemmikloomal.

Võsu jagas Facebookis oma Itaalia reisi kogemust, kus «Itaalia Disneylandiks» nimetatud Veneetsias ei kuulnud ta kordagi hilisõhtutel üleliigset paugutamist, kuna kohalik valitsus on elanike kaitseks kehtestanud ranged reeglid, mis reguleerivad hilisõhtust pidutsemist ja sealhulgas ka ilutulestiku laskmist.

Kadi-Maarja Võsu
Kadi-Maarja Võsu Foto: Postimees.ee

«Viibisin seal ligi kaks kuud ning terve selle aja jooksul ei kuulnud isegi kaugusest ühtki kärgatust, või üldse midagi, mis mu rahu oleks võinud rikkuda. Kui nii erinevate kultuuride ja temperamentide ristumispaigas suudetakse luua selline kord, et inimestel oleks rahulik elada, miks ei võiks mõningaid mööndusi teha ka Eestis? Pidu on äge, aga ka seda tuleks teha rahuarmastajaid silmas pidades,» kirjutas Võsu.

«Mina pean pühade ajal loobuma oma lemmikuga (koerake) koos olemisest ning ta maale varjule saatma, sest linnaelu muutub juba poolteist kuud enne ja pärast pühi, tõeliseks sõjatandriks. Ma ei tea, mida ma teeksin kui mul seda võimalust poleks! Rääkimata sellest, et see hirmutab ka lapsi ja täiskasvanuidki,» tõi Kadi-Maarja Võsu välja.

Oma postituse lõpus jagas Kadi-Maarja ka BBC Radio videot koerast, keda liigne paugutamine äärmusteni oli traumeerinud - koerake värises lakkamatult.

Video on küll kaks kuud vana, aga pauk on pauk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles