Pildid ja video: Jaapani keiser Akihito tervitas viimast korda uue aasta puhul rahvast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani keiser Akihito, kes sel aastal tagasi astub ja trooni oma pojale Naruhitole loovutab, esines viimast korda uue aasta puhul oma rahva ees.

Tokoysse oli keisri tänast, 2. jaanuari uusaastatatervitust kogunenud kuulama-vaatama üle 90 000 inimese, kellest enamik lehvitas Jaapani lippe, teatab theguardian.com.

Jaapanlased kuulamas-vaatamas keiser Akihito ja ta pereliikmete uusaastatervitust
Jaapanlased kuulamas-vaatamas keiser Akihito ja ta pereliikmete uusaastatervitust Foto: Issei Kato / Reuters/Scanpix

«Olen õnnelik, et saan olla koos teiega selle pilvitu taeva all,» sõnas keiser Akihto keisripalee rõdul seistes ja päikeselisele ilmale viidates.

85-aastane Akihito ilmus rahva ette koos oma abikaasa,  84-aastase keisrinna Michiko, troonipärija Naruhito ja teiste pereliikmetega.

Jaapani keiser Akihito, keisrinna Michiko ja teised pereliikmed tervitamas uue aasta puhul jaapanlasi
Jaapani keiser Akihito, keisrinna Michiko ja teised pereliikmed tervitamas uue aasta puhul jaapanlasi Foto: Nicolas Datiche/SIPA / Nicolas Datiche/SIPA

Keiser Akihito esines täna veel viiel korral rahva ees.

Akihitost sai jaapani keiser 1989. aastal pärast oma isa, keiser Hirohito surma. Hirohito oli viimane Jaapani keiser, keda austati elava jumalana 1945. aastani.

Akihito troonist loobumise ja ta poja Krüsanteemitroonile asumise tseremoonia leiab aset 30. aprillil.

Jaapani keiser Akihito (paremal) ja kroonprints Naruhito lehvitamas uue aasta puhul rahvale
Jaapani keiser Akihito (paremal) ja kroonprints Naruhito lehvitamas uue aasta puhul rahvale Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP/Scanpix

Jaapani keiserlikus peres kehtivad karmimad reeglid kui lääne monarhidele, kuid Akihito on oma võimuloleku ajal neid reegleid siiski leevendanud.

Akihito oli esimene Jaapani keiser, kes 1959. aastal abiellus tavakodaniku Michiko Shōdaga. Ka keisreliku paari mõlemad pojad Naruhito ja Akishino ning tütar Sayako on abielus tavakodanikega.

Jaapani keisrid tavaliselt troonist ei loobu, Akihito teeb seda tervislikel põhjustel.

Akihito 30 aastat kestnud võimulolekuperioodi tähistatakse Jaapanis sõnaga «heisei», milles «he» tähistab «rahu». Naruhito võimuaega tähistav sõna kuulutatakse välja pärast tema troonile saamist.

Jaapanlased loodavad, et uus noor keiser ja tema kaasa muudavad keisriinstitutsiooni veelgi tänapäevasemaks ja vabamaks ning et rahvaga suheldakse rohkem.

Jaapani keisrikoja reeglite kohaselt päritakse troon meesliinis. Kui keiserlikku perre kuuluv naine abiellub tavakodanikuga, peab ta keisrikojast lahkuma.

Troonipärijal Naruhitol on vaid üks tütar, 1. detsembril 2001 sündinud printsess Aiko.

Jaapani keiserlik pere: ees vasakult on kroonprintsess Masako, kroonprints Naruhito, keskel istub keiser Akihito, temast paremal on keisrinna Michiko, prints Akishino ja printsess Kiko. Taga vasakult paremale on printsess Mako, printsess Aiko, prints Hisahito ja printsess Kako
Jaapani keiserlik pere: ees vasakult on kroonprintsess Masako, kroonprints Naruhito, keskel istub keiser Akihito, temast paremal on keisrinna Michiko, prints Akishino ja printsess Kiko. Taga vasakult paremale on printsess Mako, printsess Aiko, prints Hisahito ja printsess Kako Foto: 011429+0000 / AP/Scanpix

Naruhito nooremal vennal, prints Akishinol on lisaks kahele tütrele ka poeg, prints Hisahito. Seega on suur tõenäosus, et kunagi saab praegu 12-aastane Hisahito Jaapani keisriks.

Naruhitost saab 1. mail 2019 Jaapani 126. keiser.

Jaapani kroonprints Naruhito tervitamas uue aasta puhul jaapanlasi
Jaapani kroonprints Naruhito tervitamas uue aasta puhul jaapanlasi Foto: Nicolas Datiche/SIPA /Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles